Antik szakácskönyvek, enciklopédiák kerülnek kalapács alá

ro | 2023. szeptember 21. |

Jelenleg is zajlik az Antikvárium.hu online árverése, ahol különleges tételt képeznek a régi térképek. A gyűjtök számára érdekes lehet Bél Mátyás 1737-ben megjelent műve, Az új Magyarország történeti-földrajzi ismertetése (Notitia Hungariae novae historico geographica) rézmetszésű térkép mellékleteivel. Bél Mátyás (1684-1749) tudós, történetíró Magyarország teljes földrajzi-történeti leírását tűzte ki célul, vármegyék szerinti felosztásban. A korszakos jelentőségű, III. Károly király által is támogatott vállalkozásból a szerző életében végül csupán a négy kötetből álló első rész (1735-1742), valamint a második rész első kötete jelent meg nyomtatásban. Ezek a Felvidék nyugati és középső megyéinek, illetve Pest, Pilis és Solt vármegyéknek a leírásait tartalmazzák, míg utóbbi Moson vármegye bemutatását.

-

A tételek között szerepel még egy olyan magyar-latin kiadvány, amely szintén a magyar tudománytörténet kiemelkedő darabja: ez a Magyar encyclopaedia, Az az, minden igaz és hasznos böltseségnek szep rendbe foglalása és Magyar nyelven világra botsátása Apátzai Csere János által. A kötet a 17. század tudományos ismereteinek első teljes, magyar nyelvű összefoglalása - az első magyar nyelvű enciklopédia. Szerzője a korszak egyik legjelesebb magyar tudósa, pedagógusa és teológusa, Apáczai Csere János, aki még Hollandiában kezdte el írni művét. Eredetileg 12 fejezetesre tervezte, de az utolsó, retorikát tárgyaló rész végül nem készült el - az elkészült fejezetek többek közt ismeretelmélettel, etikával, számtannal, csillagászattal, természetrajzzal, történelemmel és teológiával foglalkoztak.

-

Az érdeklődők régi szakácskönyvekre is licitálhatnak, Czifray István, József nádor udvari szakácsának Magyar nemzeti szakácskönyv című kötete például igazi alapmű a magyar gasztronómiában. De a tételek között szerepel még az az 1864-es Debreczeni szakácskönyv is, aminek első kiadása „900 legjobb izü étel, tésza és czukorsütemény, torta, csemege, aludtlé, fagylalt, gyümölcs-csemege és legjobb minőségü meleg és hideg ital készités módját tartalmazza »… a legizletesebben és kevés költséggel«”.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Átvészelt egy lakástüzet a Harry Potter egyik ritka kiadása, most kalapács alá került

Egy ritka Harry Potter-kötet, miután átvészelt egy lakástüzet is, 15 ezer fontért (majdnem hétmillió forintért) kelt el egy aukción. 

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

A korabeli német almanachok mintájára szerkesztette.

...
Hírek

Petőfi első gyűjteményes kötetére is licitálhatnak a gyűjtők egy online árverésen

A kétszáz éve született költő műveit tartalmazó, Vörösmartynak ajánlott, finom papírra nyomott, bőrkötéses könyvritkaság az antikvarium.hu online árverési tételei között tűnt fel. A kikiáltási ára 18.000 forint volt, jelenleg 150.000-nél tart a licit.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...

Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

Hírek
...
Podcast

Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.