Petőfi első gyűjteményes kötetére is licitálhatnak a gyűjtők egy online árverésen

Petőfi első gyűjteményes kötetére is licitálhatnak a gyűjtők egy online árverésen

A kétszáz éve született költő műveit tartalmazó, Vörösmartynak ajánlott, finom papírra nyomott, bőrkötéses könyvritkaság az antikvarium.hu online árverési tételei között tűnt fel. A kikiáltási ára 18.000 forint volt, jelenleg 150.000-nél tart a licit.

vn | 2023. szeptember 15. |

Az Emich Gusztáv gondozásában kiadott Petőfi Sándor összes költeményei először hozta a költő műveit gyűjteményes kiadásban. A címlapképen Petőfi ‒ Barabás Miklós rajza alapján készült ‒ acélba metszett képe látható. Azé a Petőfié, aki már igazi sztárnak számított, amikor Emich Gusztáv könyvárus 1846-ban megállapodott vele. Emich üzlete Pesten, a Barátok (ma Ferenciek) terén működött, Petőfi itt kereste fel azzal, hogy kiadná-e a verseit. Az első próbálkozás még sikertelen volt, de miután a Petőfi saját költségén kiadott Felhők ciklusa komoly sikert aratott,

alighanem a kiadó is úgy ítélte meg, hogy a közös jövő gyümölcsöző lehet.

Emich először 1845-ben vásárolt a költőtől (Szerelem gyöngyei), ezután – egy kivételével – valamennyi kötetének közreadója lett. A munkakapcsolatot 1846. június 22-én szerződésbe is foglalták ‒ e szerint az Összes költemények ezer példányban jelent meg és tartalmazta többek között a János vitéz, A helység kalapácsa, a Salgó, a Versek I–II.-ben közölt összes szöveget, a Cipruslombok Etelka sírjáról, valamint a Felhők ciklust, illetve további, addig nyomtatásban még nem olvasható költemények kéziratait.

Petőfi versei interaktív térképen böngészhetőek
Petőfi versei interaktív térképen böngészhetőek

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából interaktív térképet készítettek a Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai. A térképeken a költő verseinek keletkezési helyei, illetve a Petőfiről elnevezett utcák és intézmények is láthatóak.  

Tovább olvasok

Emich ötszáz forintot fizetett Petőfinek a kiadások jogáért, amit a költő két részletben vett fel: 1846 nyár végén és 1847 márciusában. Műveinek első gyűjteményes kiadása pedig 1847. március 15-én jelent meg. A 544 oldalas kötet akkora sikernek bizonyult, hogy újabb egyezség született, melynek keretében Emich 1500 pengőért megvásárolta Petőfi összes munkájának a mindenkori kiadási jogát.

Így lett Petőfiből irodalmi sztár
Így lett Petőfiből irodalmi sztár

A kétszáz éve született költőt új megvilágításba helyezi Miklya Luzsányi Mónika új könyve: megismerhetjük Petőfi kalandos életútját és azt az izgalmas korszakot, amelyben élt, különös tekintettel az 1848-49-es szabadságharcra.

Tovább olvasok

Érdekesség, hogy egy 1848. január 1-én keletkezett záradék szerint a szerző a jövőben születő költeményeit is köteles volt átengedni Emichnek – Petőfi innentől egy feljegyzőfüzetbe másolta be a szövegeit, hogy bemutathassa azokat a kiadójának. Emich a kizárólagos jogok birtokában újabb kiadást rendezett sajtó alá a levert szabadságharc és Petőfi halála után,

1850-ben viszont az osztrák rendőrség egy házkutatás után lefoglalta a kiadó készleteit.

Emich egy posztumusz életmű összkiadást is tervezett, miután Szendrey Júlia átadta az 1847 és 1849 között született, javarészt publikálatlan Petőfi-műveket is. A kötetbe bekerült versek köre és szövege azonban a kiadói öncenzúra erőteljes nyomait viseli magán. Ugyan a korábbi Összes költemények és a Petőfi által kialakított struktúra megmaradt, de az 1848‒49-es keletkezésű versek viszont csak foghíjasan kerültek bele: Emich kihagyta többek között a forradalmi tárgyú verseket, amelyeket egyébként ‒ afféle korabeli szamizdat formájában ‒ röplapokon amúgy is terjesztettek.

Az antikvarium.hu 21. online árverésén számos könyvritkaság, grafika és képeslap mellett szeptember 24-ig Petőfi Sándor összes költeményére is licitálhatnak a gyűjtők.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A kis Petőfi Sándor egy nagyon rejtélyes ügyben nyomoz

Petőfi-bicentenárium van, 2023-ra időzítve rengeteg gyerek- és ifjúsági könyv jelent meg, amelyek valamilyen módon a forradalmár költő alakját idézik meg. Kovács Attila új Petőfi-könyve a Móra Kiadó Már tudok olvasni sorozatában jelent meg, amely kimondottan az önálló olvasással most barátkozó gyerekeket célozza meg.

...
Hírek

Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]

Lezárult a Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunk, tíz kortárs költő és író válaszolt a kérdéseinkre. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.