Átvészelt egy lakástüzet a Harry Potter egyik ritka kiadása, most kalapács alá került

Átvészelt egy lakástüzet a Harry Potter egyik ritka kiadása, most kalapács alá került

A könyv 15 ezer fontért (majdnem hétmillió forintért) kelt el, és egyike volt annak a 15 darab Harry Potter és a bölcsek köve kötetnek, melyet 2012-ben adtak ki, az első rész megjelenésének tizenötödik évfordulója alkalmából.

ko | 2023. szeptember 06. |

A könyvet Carina Haouchine nyerte, amikor mindössze 15 éves volt, és egészen a közelmúltig glasgowi bérlakásában tartotta. Az év elején azonban egy tűz miatt a ház lakhatatlanná vált, de a könyv megmenekült. Az aukciósház szerint hibátlan állapotban van, és a szerző, J.K. Rowling dedikációja is megtalálható benne. 

Carina, a most 26 éves dokumentumfilmrendező a Bloomsbury Kiadó által az Egyesült Királyság legnagyobb Harry Potter-rajongójának megtalálására kiírt versenyen nyerte a könyvet, amikor még kamasz volt. Azt mondta, nagyon örült az aukció eredményének, és nagyon hálás a 15 éves kori önmagának. "A könyvet a gyerekkori hálószobámban, majd a glasgowi bérlakásom tárolószekrényében tartottam" - mondta Carina. "A bérházban tragikus tűzvész keletkezett az év elején. Szerencsére senki sem sérült meg, de mára lakhatatlan az egész. Nagyon hálás vagyok, hogy a könyv megmaradt."

Rowling hajdani illusztrációival jelenik meg a Harry Potter évfordulós kiadása
Rowling hajdani illusztrációival jelenik meg a Harry Potter évfordulós kiadása
Tovább olvasok

Carina az iskolai nyári szünetben elkészítette a három főszereplő akvarell portréját, és ezzel, valamint egy kézzel faragott pálcával indult a versenyen. Nevezési levelében ez állt: "Harry Potterrel nőttem fel. Ez volt az első dolog, amiért valaha is rajongtam." Most pedig hozzátette: "Úgy nőttem fel, hogy édesanyám a Harry Potter könyveket olvasta, és a filmsorozat megjelenése felkeltette a film iránti érdeklődésemet. Most már filmrendező vagyok, és nincs kétségem afelől, hogy  a Harry Potter-világ szerepet játszott ebben. Úgy döntöttem, hogy eladom a könyvet, mert nemrég eljegyeztem a barátnőmet, így az eladásból befolyt összeget az esküvőnkre és a jövőnkre szeretném fordítani." 

Jim Spencer, a Hansons Aukciósháza vezetője elmondta, hogy ez a kötet Harry Potter és a bölcsek köve legritkább kiadása, mivel mindössze 15 példány készült belőle, és soha nem kínálták eladásra egyiket sem. "Valójában egészen tavalyig a közönségnek fogalma sem volt arról, hogy is néz ki ez a könyv, mivel az interneten nem volt vizuális bizonyíték a létezéséről" - mondta. "A verseny győztesei közül senki sem osztott meg képeket, magáról a versenyről is csak egy rövid feljegyzés készült." 

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

Több, mint húsz évvel ezelőtt J.K. Rowling két Harry Potter-kötetet dedikált, melyek most kerültek elő egy eldugott polcról, és akár 2000 fontra is rúghat az értékük.

...
Hírek

J.K. Rowling attól félt, hogy az első férje elégeti a Harry Potter kéziratát

Az író első férje erőszakos és kontrollmániás volt, neki pedig úgy kellett kicsempésznie oldalanként az első HP kéziratát, hogy lefénymásolhassa őket, mert attól tartott, hogy a férfi elégetheti az eredeti lapokat.

...
Hírek

Harry Potter varázspálcájára is lehet licitálni Londonban

Ritka Harry Potter-kötetre is lehet licitálni Londonban idén novemberben: a Harry Potter és a bölcsek köve első, keményfedeles kiadása az előzetes becslés szerint akár 150 ezer fontért, azaz 68 millió forintért is új gazdára találhat majd az árverésen – írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?