Átvészelt egy lakástüzet a Harry Potter egyik ritka kiadása, most kalapács alá került

Átvészelt egy lakástüzet a Harry Potter egyik ritka kiadása, most kalapács alá került

A könyv 15 ezer fontért (majdnem hétmillió forintért) kelt el, és egyike volt annak a 15 darab Harry Potter és a bölcsek köve kötetnek, melyet 2012-ben adtak ki, az első rész megjelenésének tizenötödik évfordulója alkalmából.

ko | 2023. szeptember 06. |

A könyvet Carina Haouchine nyerte, amikor mindössze 15 éves volt, és egészen a közelmúltig glasgowi bérlakásában tartotta. Az év elején azonban egy tűz miatt a ház lakhatatlanná vált, de a könyv megmenekült. Az aukciósház szerint hibátlan állapotban van, és a szerző, J.K. Rowling dedikációja is megtalálható benne. 

Carina, a most 26 éves dokumentumfilmrendező a Bloomsbury Kiadó által az Egyesült Királyság legnagyobb Harry Potter-rajongójának megtalálására kiírt versenyen nyerte a könyvet, amikor még kamasz volt. Azt mondta, nagyon örült az aukció eredményének, és nagyon hálás a 15 éves kori önmagának. "A könyvet a gyerekkori hálószobámban, majd a glasgowi bérlakásom tárolószekrényében tartottam" - mondta Carina. "A bérházban tragikus tűzvész keletkezett az év elején. Szerencsére senki sem sérült meg, de mára lakhatatlan az egész. Nagyon hálás vagyok, hogy a könyv megmaradt."

Rowling hajdani illusztrációival jelenik meg a Harry Potter évfordulós kiadása

Mindeközben az első kiadás szinte felfoghatatlanul értékes lett.

Tovább olvasok

Carina az iskolai nyári szünetben elkészítette a három főszereplő akvarell portréját, és ezzel, valamint egy kézzel faragott pálcával indult a versenyen. Nevezési levelében ez állt: "Harry Potterrel nőttem fel. Ez volt az első dolog, amiért valaha is rajongtam." Most pedig hozzátette: "Úgy nőttem fel, hogy édesanyám a Harry Potter könyveket olvasta, és a filmsorozat megjelenése felkeltette a film iránti érdeklődésemet. Most már filmrendező vagyok, és nincs kétségem afelől, hogy  a Harry Potter-világ szerepet játszott ebben. Úgy döntöttem, hogy eladom a könyvet, mert nemrég eljegyeztem a barátnőmet, így az eladásból befolyt összeget az esküvőnkre és a jövőnkre szeretném fordítani." 

Jim Spencer, a Hansons Aukciósháza vezetője elmondta, hogy ez a kötet Harry Potter és a bölcsek köve legritkább kiadása, mivel mindössze 15 példány készült belőle, és soha nem kínálták eladásra egyiket sem. "Valójában egészen tavalyig a közönségnek fogalma sem volt arról, hogy is néz ki ez a könyv, mivel az interneten nem volt vizuális bizonyíték a létezéséről" - mondta. "A verseny győztesei közül senki sem osztott meg képeket, magáról a versenyről is csak egy rövid feljegyzés készült." 

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

Több, mint húsz évvel ezelőtt J.K. Rowling két Harry Potter-kötetet dedikált, melyek most kerültek elő egy eldugott polcról, és akár 2000 fontra is rúghat az értékük.

...
Hírek

J.K. Rowling attól félt, hogy az első férje elégeti a Harry Potter kéziratát

Az író első férje erőszakos és kontrollmániás volt, neki pedig úgy kellett kicsempésznie oldalanként az első HP kéziratát, hogy lefénymásolhassa őket, mert attól tartott, hogy a férfi elégetheti az eredeti lapokat.

...
Hírek

Harry Potter varázspálcájára is lehet licitálni Londonban

Ritka Harry Potter-kötetre is lehet licitálni Londonban idén novemberben: a Harry Potter és a bölcsek köve első, keményfedeles kiadása az előzetes becslés szerint akár 150 ezer fontért, azaz 68 millió forintért is új gazdára találhat majd az árverésen – írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón