Több száz, etnikai és LMBTQ kisebbségekről szóló könyvet dobhattak ki egy iskolában

Több száz, etnikai és LMBTQ kisebbségekről szóló könyvet dobhattak ki egy iskolában

Vizsgálat indult egy New York-i iskola ellen, miután egy helyi újságíró több száz könyv kidobásával vádolta meg az intézményt. A kidobott könyvek többsége etnikai kisebbségekről és az LMBTQ-közösségről szól, a borítóikon cédulák jelölték a kidobás okát.

hhz | 2024. március 22. |

A könyvek nemcsak Magyarországon állnak a kultúrharc középpontjában, hanem Amerikában is: az elmúlt években egyre több, gyakran LMBTQ vagy etnikai kisebbségekkel kapcsolatos könyv betiltását kérik magánszemélyek és konzervatív csoportok mind az iskolai, mind a közkönyvtárakban. A New York-i Staten Island egyik iskolájában azonban úgy tűnik, a problémásnak ítélt könyvek még a hivatalos tiltásig sem jutottak el, hanem egyenesen a szemetesben végezték. A hírre válaszul vizsgálatot indított a New York-i oktatási hivatal, több amerikai kiadó pedig nyílt levélben tiltakozott.

Nina Simone és Black Panther

A kidobásra ítélt könyvek többsége etnikai kisebbségekről és az LMBTQ-közösségről szól – hasonlóan az Amerika-szerte tiltólistára jutó könyvekhez. A hírt először megíró New York-i Gothamist állítása szerint több könyvet is cédulákkal láttak el, amin megjelölték a könyvvel kapcsolatban felmerülő problémákat.

Így például a ma élő amerikai őslakosokról szóló We Are Still Here (Még mindig itt vagyunk) című gyerekkönyv borítójára ezt írták:

„negatívan ír a fehér emberekről”,

míg az amerikai-mexikói határnál játszódó My Two Border Town (Az én két határvárosom) című képeskönyvre ez került: „nincs több hely az országunkban és ez nem fair”. A kidobott könyvek között feltűnt a Marvel-filmek alapjául szolgáló Black Panther, valamint a fekete énekesnőről szóló Nina: The Story of Nina Simone (Nina: Nina Simone története) is. Ez utóbbira a következő megjegyzés került: „Arról szól, hogy milyen nehéz volt a feketéknek, és hogyan emelkedtek ezen felül. (Szóval van jó és rossz olvasata is.)”

Tiltakoznak a kiadók

A hírre válaszul több jelentős amerikai könyvkiadó – köztük a Penguin Random House, a Macmillan Publishers és a Simon & Schuster –, valamint az Authors Against Book Bans szervezet nyílt levélben fordult a New York-i oktatási hivatalhoz.

„Amennyiben igazak a vádak, a könyvek kidobása jogtalan cenzúrának minősül,

és megszegi az írók, valamint a diákok szólásszabadsághoz való jogát” – írták.

Rekordmennyiségű tiltás

A cikk megjelenésével nagyjából egy időben érkezett meg az American Library Association (Amerikai Könyvtárszövetség) éves jelentése, amelyben bemutatják, hogy hány cím betiltását kérték az előző év folyamán. Az ALA adatai szerinte 2023-ban rekordmennyiségű, 4240 címmel kapcsolatban érkezett ilyen kérelem – ez a szám messze túlmegy a 2022-es 2571 kérelmen, továbbá ez a legmagasabb érték a tiltásokról készült jelentések húsz éves történelmében.

A Szövetség szóvivője, Deborah Caldwell-Stone, így nyilatkozott a jelentésről: „Minden egyes kérvény egy könyv betiltására egyben kérvény arra is, hogy személyeket fosszunk meg az alkotmányos joguktól – a jogtól, hogy szabadon válasszanak maguknak olyan olvasmányokat, amik fontos kérdéseket taglalnak, valamint hangot adnak azoknak, akik sokszor némaságra vannak kényszerítve”. 

Obama szót emelt a könyvbetiltások ellen

Az Egyesült Államok volt elnöke nyílt levelet írt az amerikai könyvtárosoknak, és megjelent a TikTokon is, hogy helytelenítse a jobboldali cenzúra nyomását. Levelében bírálta a "mélyen elhibázott" jobboldali erőfeszítéseket, melyek célja egyes könyvek kitiltása az állami iskolák könyvtáraiból. 

Tovább olvasok


(ABC News)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Obama szót emelt a könyvbetiltások ellen

Az Egyesült Államok volt elnöke nyílt levelet írt az amerikai könyvtárosoknak, és megjelent a TikTokon is, hogy helytelenítse a jobboldali cenzúra nyomását. Levelében bírálta a "mélyen elhibázott" jobboldali erőfeszítéseket, melyek célja egyes könyvek kitiltása az állami iskolák könyvtáraiból. 

...
Hírek

Összefogtak a könyvbetiltások ellen az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok

2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra az Egyesült Államokban. 

...
Hírek

Az MI választotta ki a könyveket, amiket eltávolítottak az iskolai könyvtárakból Iowában

Egy új törvény tiltja, hogy iskolai könyvtárakban olyan kötetek legyenek, amik szexuális aktusok leírását tartalmazzák. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]