III. Károly a Dame lovagi előnevet adományozta Jacinda Ardernnek

III. Károly a Dame lovagi előnevet adományozta Jacinda Ardernnek

A lovagi cím női megfelelőjének odaítélését a 42 éves munkáspárti politikus a válságos időkben (a koronavírus-járvány, a christchuchi mecsetek elleni szélsőjobboldali terrortámadás, a White-szigeti vulkánkitörés idején) miniszterelnökként tanúsított helytállásával érdemelte ki az indoklás szerint, írja az MTI. Chris Hipkins jelenlegi miniszterelnök szerint elődjének kellett megküzdenie a legnagyobb kihívásokkal, amelyek a modern időkben érték Új-Zélandot. Könyvek hírek mellé.

sa | 2023. június 05. |

A fiatal politikusnak kormányfőként egyszerre több súlyos válsággal is meg kellett küzdenie, és azok kezelésével világszerte elismerést vívott ki.

A pandémia kitörésekor Új-Zéland gyakorlatilag teljesen lezárta a határait a külföldiek előtt, aminek eredményeként az egyik legalacsonyabb maradt a Covid okozta halálozás ráta a nyugati világban. A mecsetek elleni merényletek után megszigorította a fegyvertartási törvényt, és elérte, hogy az emberek 50 ezer lőfegyvert szolgáltassanak be. 

Ardernnek sikerült csökkentenie a gyermekszegénységet is.

Ardern, aki 2017-ben, 37 évesen lett miniszterelnök és idén januárban meglepetésszerűen távozott kormányfői posztjáról. A Dame Grand Companion titulust, az Order of New Zealand után a második legmagasabb új-zélandi kitüntetés, New Zealand Order of Merit legmagasabb fokozatát nyerte el.

Az Új-zélandi Érdemrendet, amelynek részét képezi a lovagi cím is, 1996-ban alapított II. Erzsébet új-zélandi államfőként. A Dame Grand Companion cím a legmagasabb az öt kitüntetési fokozat között. A kitüntetéseket június 5-én adják át, amikor Károly király születésnapját ünneplik Új-Zélandon. A kitüntetendő személyeket a mindenkori miniszterelnök választja ki, de a kitüntetési listát az uralkodó hagyja jóvá.

II. Erzsébet királynő tavalyi halála után a baloldal globális ikonjává vált munkáspárti miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte Új-Zéland még az ő életében köztársasággá válhat, ugyanakkor maga nem tett lépéseket ennek érdekében.

Jacinda Ardernről Madeleine Chapman életrajzi könyvét ajánljuk:

Madeleine Chapman
Jacinda Ardern - Az új korszak vezetője
Ford. Pethő Dóra, Alexandra, 2021, 320 oldal
-

Jacinda Ardern 37 évesen lett Új-Zéland legfiatalabb miniszterelnöke. A politikus igencsak feladta a leckét a konzervatív felfogásúaknak: hivatali idejében gyermeket szült, majd hat hét után visszatért a parlamentbe, kislányával az élettársa maradt otthon. Legalább ennyire fontos Ardern politikai progresszivitása és válsághelyzetben mutatott személyes kiállása. A mormon családban nevelkedett lány már a középiskolában szembesült a társadalmi egyenlőtlenségekkel, az őslakosok elnyomásával. 2017-ben lett az Új-zélandi Munkáspárt elnöke, és még abban az évben a második legnagyobb pártként kerültek a parlamentbe. A miniszterelnöki posztra Ardernt választották meg. A 2019-es christchurchi merénylet utáni bátor és határozott kiállása tovább növelte népszerűségét. 2020-ban vezetésével Új-Zéland sikeresen védekezett a koronavírus-járvány ellen, és Ardern magabizosan nyerte meg a választást. Az új-zélandi újságíró, Madeleine Chapman bemutatja a miniszterelnökségig vezető utat, és összeveti Jacinda Ardern imázsát a valósággal. A könyvbe itt beleolvashatsz:

Jacinda Ardern – Az új korszak vezetője
Jacinda Ardern – Az új korszak vezetője

A világ legfiatalabb női politikai vezetője, akinél valóban megfér egymás mellett a család és a karrier. Egy politikus, aki világszerte százmillióknak ad reményt a terrorizmus, a szélsőségek és a klímaváltozás elleni harcban. Olvass bele Madeleine Chapman Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnökről szóló könyvébe.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Hírek

Elhunyt Anne Perry brit krimiíró, akiről a Mennyei teremtmények című film készült

Anne Perryt kamaszként zárták börtönbe barátnője anyjának megöléséért, a történetéből készült film Oscar-díjat kapott.

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?