A Monty Python-féle humor már egy 15. századi kéziratban megjelenik

A Monty Python-féle humor már egy 15. századi kéziratban megjelenik

Ha középkori kódexekre vagy kéziratokra gondolunk, legtöbbször az emelkedett hangvétel jut eszünkbe, pedig a humor is ott rejtőzhet ezekben a korai szövegekben. A Heege-kézirat vizsgálatakor most olyan szövegekre bukkantak, melyekből egyrészt megismerhető a középkori vándordalnokok életformája, másrészt az angol humor gyökereit is jelenthetik. 

ko | 2023. június 01. |

A Skóciai Nemzeti Könyvtárban újonnan felfedezett, a királyok és papok gúnyolásától a közönség részegségre buzdításáig terjedő szövegek rávilágítanak a vándorénekesek szerepére a középkori társadalomban. A Heege-kézirat most előkerült, őrült és gúnyos szövegei az egyszerű emberektől a legnagyobb méltóságokig mindenkit kifiguráznak, és egyben azt is megmutatják a ma emberének,

mi lehetett egy dalnok szerepe, társadalmi funkciója a középkorban. 

James Wade, a Cambridge-i Egyetem munkatársa fedezte fel a 15. századból való szövegeket a Heege-kéziratban, és úgy gondolja, az ebben megjelenő humorra nagyon jellemző az önirónia és a hallgatóságon való élcelődés is - éppen azok a jegyek, melyek a brit stand-up comedyre a mai napig nagyon jellemzőek. A középkorban a vándorénekesek vásárok, kocsmák és főúri szalonok között ingáztak, hogy dalokkal és történetekkel szórakoztassák az embereket. Bár maga a szerep jól ismert, konkrét dalnokokat nem ismerünk a középkorból, így a Heege-kézirat fontos dokumentum, melyből ezeknek az embereknek az élete és munkássága megismerhető. 

Wade elmondta, hogy „a középkori költészet és történetmesélés nagy része elveszett, a kéziratok általában a magas művészet emlékeit őrzik” – folytatta. „Ez azonban valami más. Eszement és sértő, de ugyanolyan értékes. A standup comedy mindig kockázatvállalással járt, és ezek a szövegek kockázatosak. Mindenkit kigúnyolnak, a társadalom legalsó és legfelső rétegét egyaránt.”

A szövegek között van egy burleszk románc, A nyúlvadászat (The Hunting of the Hare), van gúnyos prédikáció és egy nonszensz vers, A brackonweti csata (The Battle of Brackonwet). Richard Heege, a Sherbrookes nevű derbyshire-i család lelkésze és tanítója másolta le őket 1480 körül egy mára elveszett munkából, amelyet egy ismeretlen vándorénekes írt, aki a Derbyshire-Nottinghamshire határ közelében lépett fel.

Wade úgy véli, a dalnok azért jegyezhette le előadásának egy részét, mert a nonszensz betétekre nagyon nehéz lett volna emlékezni. „Itt van nekünk egy self-made előadóművész, alig valamiféle iskolázottsággal, aki létrehoz egy nagyon is eredeti és ironikus anyagot. Rendkívül ritka és nagyon izgalmas betekintést nyerni egy ilyen ember munkájába ebből az időszakból.”

A nyúlvadászat egy parasztokról szóló költemény, mely „tele van poénokkal és abszurd gonoszkodásokkal.”

Wade szerint az egyik jelenet a Monty Python Caerbannog gyilkos nyula című vázlatára emlékeztet.

A kutató azt is elmondta, tévedünk, ha azt feltételezzük, hogy a népszerű szórakoztatók nem voltak képesek magas költői teljesítményre is. A most felfedezett szövegekből is éppen ezt bizonyítják.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az Arany Kódex felkerült az UNESCO világemlékezet-listájára

Felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világemlékezet-listájára a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárban őrzött, a tinta színe után Arany Kódexnek nevezett Codex Aureus.

...
Hírek

Magyarországra kerülhet a Mátyás könyvtárát bemutató híres firenzei kódex

Egy lengyel javaslat nyomán Budapestre hoznák a 15. század második felében Naldus Naldius firenzei humanista által készített pergamenkódexet.

...
Hírek

Nézegess otthonról középkori kódexeket!

Ma este virtuálisan bárki belenézhet több középkori és reneszánsz kódexbe, az Országos Széchényi Könyvtár kutatói ugyanis egy virtuális előadáson mutatnak be két tematikus honlapot.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]