Hálózatok hete, Pilinszky és 60-as évek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Megérkezett a heti programajánlók: Hálózatok hete, divat a 60-as évekből, Rippl-Rónai József művészete, Pilinszky100 és Színészbüfé a válogatásunban. 

| 2021. május 20. |

Hálózatok hete

-

Mikor? Május 25-30.

Mi köze van a művészetnek a tudományhoz, az osztrigának a fehércsokihoz, a Nyugatnak a múzeumokhoz vagy éppen a mobilhasználatnak a koronavírushoz? A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin szervezésében május 25-30. között megrendezésre kerülő Hálózatok Hete ilyen és ehhez hasonló összefüggésekre igyekszik rámutatni és magyarázatot adni.

A Ludwig Múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításához kapcsolódó online programok egy héten át, napi rendszerességgel jelentkeznek a Könyves Magazin és a Ludwig Múzeum Facebook csatornáján.

Részletes program ITT.

"Óoh, azok a hatvanas évek...." - Öltözködés, divat, viselkedési szokások változása Magyarországon

-

Mikor? Ma 16:00-kor

Miként változtak meg a mindennapi élet (külső) feltételei az 1950-es, 1960-as évek Magyarországán? A hatvanas években kibontakozó civilizációs fordulat milyen hatással volt a ruházkodásra, hogyan változott meg az öltözködés társadalmi szerepe, miként alakult át a viselt ruha jel funkciója és az emberi test "nyilvánossága”? Valuch Tibor történész ezekre a kérdésekre válaszolva előadásában bemutatja a korszak viselkedéskultúrájában, öltözködésében és divatjában végbement változásokat.

Facebook-esemény ITT. 

Rippl-Rónai József és a századforduló művészete – online tárlatvezetés

-

Mikor? Május 22-én 18:30-tól

A modern magyar művészet egyik legkiemelkedőbb alakját, Rippl-Rónai Józsefet ismerhetik meg az érdeklődők az online tárlatvezetésen. Hogyan lesz a fiatal művész Munkácsy Mihály tanítványa? Melyik festményét dicséri meg a francia festő, Paul Gauguin, és végül, már elismert művészként miért költözik Kaposvárra? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk. 

Részletek ITT.

Pilinszky100 #9. / Jelenits István

-

Mikor? Ma 19:00

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100 évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal emlékezzünk a szerző sokrétű életművére. A centenáriumi sorozat kilencedik vendége Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, magyar és hittan szakos tanár. Több évtizedes barátásgukról, Pilinszky János életéről és költészetéről, fontos verseiről és az Új Ember publikációkról, Pilinszky-szövegvilágáról is mesél nekünk.

Facebook-esemény ITT.

Színészbüfé/Büfészínész 2.

-

Mikor? 2021. május 22. 20:00

Színészbüfé/Büfészínész 2. részében az Örkény társulatának egy része beszélget élőben: Bíró Kriszta, Borsi-Balogh Máté, Csuja Imre, Epres Attila, Ficza István, Für Anikó, Gálffi László, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Mácsai Pál, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Pogány Judit, Polgár Csaba, Szandtner Anna és Vajda Milán. A díszlet egy amolyan “kicsit szedett-vedett de a miénk” hangulatú színészbüfé berendezésére hajaz, ide tudunk most belesni. 

Színház: Örkény István Színház

Szerző: Az Örkény István Színház művészei, szerkesztette Mácsai Pál

Rendező: Mácsai Pál

Időtartam: Az előadást 1 részben, szünet nélkül játsszák, hossza kb. 90-100 perc

Részletek ITT.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salinger, fotóikonok és Ms. Columbo [PROGRAMAJÁNLÓ]

Filmbemutató és fotós tárlatvezetés is szerepel legújabb programajánlónkban, amelyben helyet kapott egy online konferencia, valamint egy kerekasztal-beszélgetés is, amely a kritika nemét vizsgálja majd.

...
Hírek

Ősbemutató, Libri-díj és Attenborough-születésnap [PROGRAMAJÁNLÓ]

Bár lassan már személyesen is részt lehet venni a kulturális programokon, mostani ajánlónkban még az online rendezvények vannak túlsúlyban.

...
Hírek

Boldog születésnapot, Vígszínház! [PROGRAMAJÁNLÓ]

A születésnapok uralják legújabb programajánlónkat, de a virtuális rendezvények között akad olyan, amely a régmúlt hőseit mutatja be, más az irodalom és a fotók viszonyát kutatja.

...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.