Így esznek a hobbitok A Gyűrűk Urában – a második reggelit is beleértve

Amikor J.R.R. Tolkien megjelentette A hobbitot, majd A Gyűrűk Urát, egy életérzést is adott a világnak. A joviális életigenlés archetípusát: a hobbitok ugyanis jó kedélyűek és nagylelkűek, szeretnek kertészkedni, sört főzni, pipázni, időt tölteni és tréfálkozni a barátaikkal, jókat mulatni, hasznavehetetlen dolgokat ajándékozni – és persze enni

A hobbit eleve egy nagyszabású vacsorával indul, mely során Zsákos Bilbó 13 éhes törpöt lát vendégül, A Gyűrűk Ura pedig egy rég várt ünnepéllyel, Bilbó 111. születésnapjával, amin persze nagyokat esznek is.

Az a helyzet, hogy ez a kissé földhözragadt életöröm is hozzájárult ahhoz, hogy a hobbitok – az emberekhez képest mindenképp – ellenállóbbak az Egy Gyűrű sötét erejével szemben. 

Inkább esznek egy jó gombapörköltet, mint hogy a trónra üljenek.

A második reggeli varázsa

„Ha siettek, még ott lesz a reggeli az asztalon. Ha késtek, csak füvet meg esővizet kaptok” – Bombadil Toma elég jól ismeri a hobbitokat ahhoz, hogy tudja, mivel érdemes kiugrasztani őket az ágyból, amikor nála töltik az éjszakát.

Tolkien A Gyűrűk Ura prológusába írt hosszasabb ismertetőt a hobbitokról, ebből kiderül, hogy (ha telik rá), hősei napi hatszor esznek. Ezek nagyjából fedik az európai étkezési szokásokat azzal a különbséggel, hogy kettő közülük ugyanaz: a reggeli és a második reggeli. 

A Peter Jackson-féle feldolgozás ennek egy külön kis jelenetet is szán, amikor Aragorn nem akar megállni második reggelire, hiszen egy már volt. Pippintől ekkor a napi étkezés pár másodperces kétségbeesett litániáját hallhatjuk, eképpen:

Tehát: reggeli, második reggeli, tízórai, ebéd, délutáni tea, estebéd, vacsora. (Magyarul az estebéd a vacsora régi neve, tehát szinonimák, az angolban a dinner és supper kifejezéseket használják, előbbi formálisabb étkezést jelöl – a szerk.)

És hogy mit esznek a hobbitok?

Az étkezés a hobbitok számára elsősorban az élvezetről szól, és ha tehetik (márpedig gondosan ügyelnek rá, hogy megtehessék), megadják a módját. Ezért aztán keserű leckéket kell tanulniuk a kalandjaik során például arról, hogy az evés értelme alapvetően az életben maradás. Persze, így sem esznek meg akármit, mint amikor Trufa és Pippin az orkok fogságában – hiába rettenetesen éhesek – nem nyúlnak a húshoz, amit eléjük vetnek, mert ki tudja, kié-mié.  

És akkor az ínyencségek: először is, a hobbitok imádják a gombát, nyersen is, az ifjú Frodó például rendszeresen járt tilosban, hogy megdézsmálhassa Zsizsik gazda terményeit. 

Bilbó a váratlanul betoppanó törpöknek azt kínálja A hobbitban, amit otthon talál: süteményeket, lekvárt, húspástétomot, szalonnát, sajtot, zöldségeket. Mindezt jó sörökkel és borokkal öblítik le, de teáznak is.

A Gyűrűk Urában az étkezésről az út során Samu sokszor gondoskodik, aki komplett kiskonyhát pakol a hátizsákjába és nyúlragut főz. Vasudvar lerombolását követően aztán Trufa gasztrotudományával is megismerkedünk egy kicsit, ő kenyeret pirít, ami mellé mézet, sózott húst és sült szalonnát kínál.

A hobbitok tehát sokfélét és bőségesen szeretnek enni, ezzel még érthetőbbé válik, miért lesz ennyire elegük a lembasból, amikor már sokadik napja csak azzal tudják csillapítani az éhségüket. A tündék hosszú ideig elálló úti kenyere egyébként nagyon megmozgatta a rajongók fantáziáját, egy sor receptet találhatsz hozzá a neten – persze ezek nem autentikusak, hiszen csak a tündekirálynők ismerik az elkészítésének a módját. Apropó receptek, ha van kedved, Samu nyúlpörköltjét is elkészítheted – jó főzőcskézést!

(CBR, tolkien.hu)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ilyen, amikor egy Tolkien-rajongó elkészíti hazája mesebeli lényekkel teli térképét

Chris Birse célja, hogy az általa megrajzolt részletek egy Tolkien előtt tisztelgő fantasy-atlasszá álljanak össze.

...
Hírek

100 kötettel nyitott az első Tolkien-gyűjtemény Magyarországon

Tolkien-tematikájú családi nappal nyitott újra az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) április 6-án, ahol az új könyvgyűjteményt is átadták.

...
Hírek

Kisebb vagyont ért az első kiadású Tolkien-klasszikus

Több mint tízezer fontért kelt el J.R.R. Tolkien A hobbit című regényének első kiadása, amelyre egy skót adományboltban bukkantak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség