100 kötettel nyitott az első Tolkien-gyűjtemény Magyarországon

100 kötettel nyitott az első Tolkien-gyűjtemény Magyarországon

Tolkien-tematikájú családi nappal nyitott újra az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) április 6-án, ahol az új könyvgyűjteményt is átadták.

sa | 2024. április 08. |

Ismét megnyitotta kapuit az Országos Idegennyelvű Könyvtár az olvasók előtt szombaton, az eseményt pedig – Magyar Tolkien Társasággal együttműködve – A Gyűrűk Ura szerzőjének és a Tolkien által teremtett világnak szentelték.

Mostantól százkötetes Tolkien-gyűjteménnyel vár az OIK

A könyvtár az újranyitással egy időben egy egyelőre százkötetes gyűjteménnyel is bővült, és mint azt Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója köszöntőjében elmondta, a Tolkien-kötetek száma folyamatosan gyarapodik majd: 

ősszel például azzal a három kötettel, amiben a szerző verseit olvashatjuk.

„Tolkien több volt, mint író. Világok teremtője volt, zsenialitása túlmutat a történetmesélésen. Nyelveket talált ki, civilizációkat épített, és örök érvényű témákat tárt fel. Ma a Tolkien öröksége és meséje által életre kelt tanulságok előtt tisztelgünk. Ünnepeljük hát együtt képzeletének világteremtő varázsát!” – mondta a megnyitón Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete.

-

Fotó: Országos Idegennyelvű Könyvtár

A Magyar Tolkien Társaság társelnöke, Deák Adrienn elmondta: „Már évek óta dédelgetett álmunk volt, hogy a Magyarországon megjelent és az eredeti, angol nyelvű Tolkien-kötetek is elérhetőek legyenek a publikum számára. Régóta szerettük volna, hogy ezt az Országos Idegennyelvű Könyvtárban elhelyezhessük, és úgy gondolom, hogy

a mai gyűjtemény átadása előremozdítja és támogatja a hazai Tolkien-kutatást.”

Érdemes tudnod, hogy a Magyar Tolkien Társaság tagjaként féláron válthatsz olvasójegyet az OIK-ban.

Hogyan telt a Tolkien-nap?

Az OSZK, az OIK és a Magyar Tolkien Társaság közös szervezésében egy teljes napot eltölthettek az érdeklődők Tolkien világában. A szervezők Tolkien világáról szóló előadásokkal, a szerző által teremtett nyelvekbe bevezető nyelvleckékkel, tolkieni ihletésű társasjátéksarokkal, workshopokkal és kézműves-foglalkozásokkal, valamint filmes replikákkal is készültek. A látogatók szerezhettek tündeírásos emléklapot, volt tünde hajfonás, kvíz és közös éneklés is. 

Az eseményről a könyvtár Facebook-oldalán nézegethetsz fotókat:

Nem jártál még az Országos Idegennyelvű Könyvtárban?

Ahogy Facebook-posztjukban írják, az OIK a magyarországi nyilvános szakkönyvtárak egyik legfiatalabb intézménye, amely 2021 decembere óta része az OSZK-nak. Az OIK feladatának tekinti, hogy eredeti nyelvű, elsősorban kortárs világirodalmi, zenei és nyelvészeti tárgyú dokumentumok gyűjtsön, valamint azt is, hogy koordinálja a magyarországi nemzetiségi könyvtárakat. Ezek mellett persze szerveznek könyvbemutatókat, felolvasóesteket, sőt, koncerteket is.

A gyűjteményben kiemelt helyen szerepel a nagy világnyelvek, a Magyarországon élő nemzetiségek és a környező országok népeinek irodalmi, nyelvészeti és zenei anyaga, mindezt kiegészítik a kis nyelvek, a holt, illetve mesterséges nyelvek hasonló tematikájú dokumentumai.

Kép: New Line Cinema/InterCom

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.