„A közönyös Camus nem kamuzik” ‒ franczia klasszikusokról rappelnek a gyöngyösi könyvtárosok

„A közönyös Camus nem kamuzik” ‒ franczia klasszikusokról rappelnek a gyöngyösi könyvtárosok

Mátraaljára beszökött az ősz. A Vachott Sándor Városi Könyvtár szöveggyáros könyvtárosai pedig elkészítették a negyedik klipjüket, amelyben La Fontaine-t, Moliere-t, Verlaine-t ajánlák, és bagett-tal kardoznak a könyvespolcok között.

vn | 2023. szeptember 11. |

Az orosz, a mediterrán és a skandináv irodalom után ezúttal a veretes „franczia” klasszikusokat népszerűsíti legújabb videójában a Könyvtári Hírmondó, azaz a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár két munkatársa, Jakab Zsolt és Szabó Dénes.

Barettsapkában és kék-fehér csíkos pólóban rappelnek La Fontaine Róka és hollójáról, Voltaire Candide-járól, és Saint-Exupéry kis hercegéről, de olyan irodalomtörténeti összefüggéseket is felfed a szöveg, mint mondjuk az, hogy „Jean Racine Phaedrája Moliere-hez létra”, az egyik rapbetét pedig a francia sanzonok világától egészen a magyar táncdalokig merészkedik, azt tisztázza az, hogy

„Victor Hugo írta A nyomorultak regényt / nála Quasimodo a harangozó, nem a Teréz”.

A Gyöngyösön és a sástói Mátra Campingben rögzített videónak nemcsak a szövege, hanem a hozzá mellékelt leírás is szórakoztató. A dalszövegből az derül ki, hogy „olvasás közben a franciadrazsé elkél”, a videó alatt olvasható sorokból pedig a franczia klasszikusok mellé rendelhető italokról adnak tájékoztatást az alkotók: „[a] Könyvtári Hírmondó közössége alámerült az abszinttal átitatott francia irodalom világába, és a Credo Médiával karöltve elutaztak az éjszaka mélyére, és ebből a bizarr frigyből megszületett ez a delíriumos álom. A klip dallamvezetése könnyed, mint egy száraz fehér Sauvignon Blanc, a textus egy klasszikus testes vörös Cabernet Sauvignon-ra hajaz, a képi világa pedig olyan fluidum a szemnek,

mintha a legkrémesebb, finom buborékokkal teli Champagne-t kortyolgatna”.

Dini Djarin és Jakabinus Zsoltee (azaz Szabó Dénes és Jakab Zsolt) ezúttal is nagyot alkotott. Kóstoljatok bele ti is:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A pilóta, akinek történeteit az egész világ ismeri [Antoine de Saint-Exupéry 120]

120 éve született A kis herceg világhírű szerzője, Antoine de Saint-Exupéry, aki nemcsak író volt, hanem legendás pilóta is. Összeszedtük életének tíz legfontosabb állomását, kezdve az első repülési kísérleteitől A kis herceg megírásán át egészen a rejtélyes eltűnéséig.

...
Nagy

Camus hőse a világirodalom legmegmagyarázhatatlanabb gyilkosságát követi el

„Ma meghalt az anyám. Vagy talán tegnap, nem is tudom.” A francia irodalom jól ismert mondatai, melyekkel kezdetét veszi Meursault, az algíri francia hivatalnok történetének kibontása. Újraolvasó rovatunkban OrwellKafka és Hemingway után most az irodalmi Nobel-díjas író, Albert Camus Közöny című regényét vettük elő.

...
Hírek

„A tetovált lány nem a kis gyufaáruslány” – Most a skandinávokat ajánlják a gyöngyösi könyvtárosok

Az orosz és a mediterrán irodalom után ezúttal a skandinávokat népszerűsítik legújabb videójukban a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár munkatársai.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.