„A közönyös Camus nem kamuzik” ‒ franczia klasszikusokról rappelnek a gyöngyösi könyvtárosok

„A közönyös Camus nem kamuzik” ‒ franczia klasszikusokról rappelnek a gyöngyösi könyvtárosok

Mátraaljára beszökött az ősz. A Vachott Sándor Városi Könyvtár szöveggyáros könyvtárosai pedig elkészítették a negyedik klipjüket, amelyben La Fontaine-t, Moliere-t, Verlaine-t ajánlák, és bagett-tal kardoznak a könyvespolcok között.

vn | 2023. szeptember 11. |

Az orosz, a mediterrán és a skandináv irodalom után ezúttal a veretes „franczia” klasszikusokat népszerűsíti legújabb videójában a Könyvtári Hírmondó, azaz a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár két munkatársa, Jakab Zsolt és Szabó Dénes.

Barettsapkában és kék-fehér csíkos pólóban rappelnek La Fontaine Róka és hollójáról, Voltaire Candide-járól, és Saint-Exupéry kis hercegéről, de olyan irodalomtörténeti összefüggéseket is felfed a szöveg, mint mondjuk az, hogy „Jean Racine Phaedrája Moliere-hez létra”, az egyik rapbetét pedig a francia sanzonok világától egészen a magyar táncdalokig merészkedik, azt tisztázza az, hogy

„Victor Hugo írta A nyomorultak regényt / nála Quasimodo a harangozó, nem a Teréz”.

A Gyöngyösön és a sástói Mátra Campingben rögzített videónak nemcsak a szövege, hanem a hozzá mellékelt leírás is szórakoztató. A dalszövegből az derül ki, hogy „olvasás közben a franciadrazsé elkél”, a videó alatt olvasható sorokból pedig a franczia klasszikusok mellé rendelhető italokról adnak tájékoztatást az alkotók: „[a] Könyvtári Hírmondó közössége alámerült az abszinttal átitatott francia irodalom világába, és a Credo Médiával karöltve elutaztak az éjszaka mélyére, és ebből a bizarr frigyből megszületett ez a delíriumos álom. A klip dallamvezetése könnyed, mint egy száraz fehér Sauvignon Blanc, a textus egy klasszikus testes vörös Cabernet Sauvignon-ra hajaz, a képi világa pedig olyan fluidum a szemnek,

mintha a legkrémesebb, finom buborékokkal teli Champagne-t kortyolgatna”.

Dini Djarin és Jakabinus Zsoltee (azaz Szabó Dénes és Jakab Zsolt) ezúttal is nagyot alkotott. Kóstoljatok bele ti is:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A pilóta, akinek történeteit az egész világ ismeri [Antoine de Saint-Exupéry 120]

120 éve született A kis herceg világhírű szerzője, Antoine de Saint-Exupéry, aki nemcsak író volt, hanem legendás pilóta is. Összeszedtük életének tíz legfontosabb állomását, kezdve az első repülési kísérleteitől A kis herceg megírásán át egészen a rejtélyes eltűnéséig.

...
Nagy

Camus hőse a világirodalom legmegmagyarázhatatlanabb gyilkosságát követi el

„Ma meghalt az anyám. Vagy talán tegnap, nem is tudom.” A francia irodalom jól ismert mondatai, melyekkel kezdetét veszi Meursault, az algíri francia hivatalnok történetének kibontása. Újraolvasó rovatunkban OrwellKafka és Hemingway után most az irodalmi Nobel-díjas író, Albert Camus Közöny című regényét vettük elő.

...
Hírek

„A tetovált lány nem a kis gyufaáruslány” – Most a skandinávokat ajánlják a gyöngyösi könyvtárosok

Az orosz és a mediterrán irodalom után ezúttal a skandinávokat népszerűsítik legújabb videójukban a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár munkatársai.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja.