Matematikus végzettségű író nyerte a Goncourt-díjat

Matematikus végzettségű író nyerte a Goncourt-díjat

Anomália című regényével a 63 éves Hervé Le Tellier nyerte el a franciák legrangosabb irodalmi díját, a Goncourt-t.

ro | 2020. december 01. |

A Goncourt-díj történetében először online jelentették be a nyertes nevét, aki Hervé Le Tellier lett az Anomália című regényével. A könyv cselekménye 2021-ben egy Párizs és New York közti repülőúton veszi kezdetét, és a gép 11 különböző utasa narrálja, köztük egy részmunkaidős bérgyilkos és egy nigériai popsztár. Az utasoknak a megmagyarázhatatlan esemény által felkavart életének más-más stílusban történő bemutatásán keresztül reflektál a mai világra. 

A mű lényege a műfajkeveredés a klasszikus történetmeséléstől a rendőri kihallgatások jegyzőkönyvein át a krimiig, ami lehetőséget teremt az írónak olyan egzisztenciális és metafizikai kérdések körbejárására, mint a szerelem, a család, az öngyilkosság vagy a valósághoz való viszony. A regény elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy a megélt tapasztalatokból az emberek milyen következtetéseket vonnak le, levonnak-e egyáltalán következtetéseket.

A matematikus végzettségű szerző az irodalmi kísérletezéséről híres Oulipo társaság tagja, és eddig nagyjából harminc könyvet publikált. A díj elnyerése után így nyilatkozott: "Egy olyan díjra, mint a Goncourt, soha nem számít az ember. Először is nem azért ír, hogy megkapja és nem is lehet elképzelni, hogy milyen is az, amikor megkapja".

Bár a Goncourt-nyertesek csak jelképes, 10 eurós összeget tehetnek zsebre, ám maga a díj elnyerése elképesztő eladásokat szokott gerjeszteni, ami elérheti a több százezres példányszámot is.

A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri Marie-Hélene Lafonnak ítélte a Buchet-Chastel kiadó gondozásában megjelent Histoire du fils (A fiú története) című regényért, amely 1908 és 2008 között játszódik.

A két díj amúgy nem is jöhetett volna jobban a francia könyvesboltosoknak sem, akik a koronavírus-korlátozások lazítása miatt épp most nyithatják újra üzleteiket.

Forrás: Guardian, NewsDay, MTI

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Az amerikai Joyce Carol Oates nyerte idén a Cino del Duca Világdíjat, amelyet sokan a Nobel egyik előfutárának is tartanak.

...
Hírek

Meghalt Georges-Jean Arnaud francia író

91 éves korában meghalt Georges-Jean Arnaud rendkívül termékeny francia krimi-, sci-fi- és kémregényíró - jelentette be tegnap a kiadója.

...
Hírek

A párizsi terrortámadás után a franciák szétkapkodják Hemingway kisregényét

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Hírek

Sophie Kinsella a rák egyik legagresszívabb formájával küzd

...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

...
Nagy

5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

...
Szórakozás

Neil Gaiman: Vége a sorozatok aranykorának

...
Szórakozás

Visky András, Cseh Tamás, Bereményi és pöttyös meg csíkos könyvek [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Gyerekirodalom

Ebben a múzeumban a kedvenc mesekönyveik lapjain találják magukat a gyerekek

...
Nagy

Megnéznéd a felújított Beatles-dokut? 4 könyvet ajánlunk mellé, amit minden rajongónak olvasni kell

...
Hírek

Ezek a 300 éves levelek elárulják, milyen volt egy fiatal élete Londonban

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

A Tolkien-féle fantasy és a népmesék hangulata keveredik Magyar Katalin különleges könyvében, a Jeripuszban, melyben a gonosz legyőzése a cél.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!