A párizsi terrortámadás után a franciák szétkapkodják Hemingway kisregényét

.konyvesblog. | 2015. november 23. |

(Kép forrása)

„Ha szerencséd volt, és ifjan Párizsban élhettél, bárhova vetődj életed során, Párizs veled marad mindig, mert Párizs vándorünnep” – írta annak idején Hemingway. Az író a húszas évek elején költözött a francia fővárosba, akkori élményei ihlették Vándorünnep című kisregényét, mely a párizsi terrortámadás után ismét a francia eladási listák élén landolt.

A cikk írásakor a kötet első a francia Amazon bestseller-listáján, és a Folio kiadó szerint az eddigi 10-15 helyett napi 500-at rendelnek belőle. A kiadó szerint az olyan nagy kereskedőcsoportok, mint az Amazon és a Fnac, már több mint 8 ezer példányt rendeltek a könyvből, holott alapesetben évi 6-8 ezer példányt tudnak belőle értékesíteni.

A Folio úgy döntött, hogy további 20 ezer darabot nyomnak a Vándorünnepből, ami már csak azért is indokoltnak látszik, mert volt olyan kereskedő, amely már el is adta belőle az összes raktáron lévő példányát. A kisregény francia címe (Paris est une fête ~ Párizs ünnep/ Párizs vándorünnep) azt a proteszt-hangulatot tükrözi, amely a támadások után sok franciát jellemez. Ők azok, akik nem voltak hajlandóak feladni mindennapi szokásaikat, estéről estére megtöltik a város bárjait, éttermeit, mindezt pedig #JeSuisEnTerrasse hashtag alatt a közösségi oldalakon is dokumentálják.

A Vándorünnep csak Hemingway halála után, 1964-ben jelent meg, itthon Göncz Árpád fordításában olvashatjuk.

Nem ez az első, hogy a terrortámadások miatt a franciák a könyvekhez fordulnak: a Charlie Hebdo elleni támadás után Voltaire Traité sur la Tolérance című műve került fel az eladási listák élére januárban. Voltaire abban a kötetben a vallási fanatizmus ellen emelte fel szavát, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy a viszályok egyik legfőbb kiváltó oka a vallási nézetkülönbségekben keresendő.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.