Meghalt Georges-Jean Arnaud francia író

91 éves korában meghalt Georges-Jean Arnaud rendkívül termékeny francia krimi-, sci-fi- és kémregényíró - jelentette be tegnap a kiadója.

Könyves Magazin | 2020. április 30. |

-

Forrás

A több mint 400 művet alkotó Arnaud hétfőn hunyt el. "Halála nagy veszteség a francia népszerű irodalomnak" - mondta az AFP-nek Nathalie Carpentier, a French Pulp könyvkiadó alapító-igazgatója.

Arnaud szinte minden műfajban kipróbálta magát: 416 regénye között sci-fik, krimik és kémtörténetek mellett noir, kaland- és erotikus regényeket is írt több mint egytucat - többek között Saint-Gilles, Gil Darcy, Frédéric Mado, Gino Arnoldi és Ugo Solenza - álnéven.

Saint-Gilles név alatt publikált első regénye (Ne tirez pas sur l'inspecteur) Quai des Orfevres irodalmi díjat nyert 1952-ben, ezt számos más elismerés követte. Termékeny életútjára jellemző adat, hogy volt év, amkor 27 regényt is írt. 2011-ben a Le Figarónak azt mondta, átlagosan évente 15 regényt ír.

Monumentális regényfolyama a La Compagnie des glaces (A jég társasága), amely 98 kötetből áll és egy természeti katasztrófa utáni jégkorszak idején játszódik. A történet alapján tévéfilm, képregény és videojáték is készült.

(MTI)