Exhumálták a tábornok holttestét, aki kiadta a parancsot García Lorca kivégzésére

Exhumálták a tábornok holttestét, aki kiadta a parancsot García Lorca kivégzésére

sa | 2022. november 04. |

A sevillai Macarena-bazilikában a csütörtök hajnali órákban az egyházi hatóságok a baloldali kormány utasítására kiemelték sírjából Gonzalo Queipo de Llano y Sierrát, aki a nacionalisták déli hadseregének a parancsnoka volt 1936-37-ben, írja az MTI.

Egykori jobbkezét, Francisco Bohórquez Vecinát, aki mellette nyugodott a templom oltára alatt, szintén kiemelték a sírjából. A földi maradványokat temetőben helyezik el.

A két exhumálás volt az első azóta, hogy egy múlt hónapban elfogadott törvény előírja Francisco Franco tábornok diktatúrájának (1939-1975) és az azt megelőző hároméves polgárháború örökségének a feltárását.

Lorca akarata szerint jelenik meg a Költő New Yorkban című verseskötet
Tovább olvasok

Ezek voltak az első exhumálások azt követően is, hogy Franco holttestét is eltávolították 2019-ben a Madrid közelében saját maga által emeltetett bazilikából.

"Nem létezhetnek olyan kultikus helyek, ahol tömeggyilkosok előtt lehet tisztelegni"- szögezte le Felix Bolanos, az elnöki hivatalt vezető miniszter, aki szerint Quiepo de Llano és Bohórquez 45 ezer spanyol haláláért felelős. A Franco-diktatúra öröksége a diktátor halála után több mint negyven évvel még mindig megosztja a spanyolokat. Franco védelmezői szerint mindkét fél követett el atrocitásokat a polgárháborúban.

Az exhumálási folyamatról készült felvételen látni lehetett, amint Queipo maradványait egy kisteherautóval elszállítják a bazilikából, a családtagok pedig azt skandálják: "Éljen Queipo!"

García Lorca kivégzéséről nem maradtak fenn írásos feljegyzések, de Ian Gibson, Queipo de Llano életrajzírója idéz egy telefonkezelőt, aki azt mondta, hogy Queipo személyesen adta ki a parancsot a kivégzőosztagnak:

"kávét, sok kávét!",

ami a kivégzés kódneve volt.

García Lorca nemzetközi hírű költő és drámaíró volt, egyebek mellett a Vérnász című dráma, a Cigány románcok és a Poeta en Nueva York (Költő New Yorkban) című versgyűjteménye tette híressé. A polgárháború kitörésekor, 38 évesen Madridból Granadába költözött, baloldali nézetei és homoszexualitása azonban szálka volt Franco hívei és a római katolikus egyház szemében. Egy fasiszta kivégzőosztag lőtte agyon, testét jeltelen sírba temették. Több sikertelen exhumálási kísérlet után azóta sem találták meg.

Radnóti Miklós a Federico García Lorca című versében emlékezett meg a haláláról:

Mert szeretett Hispánia
s versed mondták a szeretők, -
mikor jöttek, mást mit is tehettek,
költő voltál, – megöltek ők.
Harcát a nép most nélküled víjja,
hej, Federico García!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lorca akarata szerint jelenik meg a Költő New Yorkban című verseskötet

...
Hírek

Lorca tömegsírját elkezdték kiásni

...
Hírek

Shakespeare utolsó drámájának ritka kiadását találták meg Spanyolországban

Shakespeare utolsó drámájának egy ritka kiadását találták meg Spanyolországban. A Két nemes rokon című, 1634-ben kiadott színművet Shakespeare John Fletcherrel együtt írta.    

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?