Exhumálták a tábornok holttestét, aki kiadta a parancsot García Lorca kivégzésére

Exhumálták a tábornok holttestét, aki kiadta a parancsot García Lorca kivégzésére

sa | 2022. november 04. |

A sevillai Macarena-bazilikában a csütörtök hajnali órákban az egyházi hatóságok a baloldali kormány utasítására kiemelték sírjából Gonzalo Queipo de Llano y Sierrát, aki a nacionalisták déli hadseregének a parancsnoka volt 1936-37-ben, írja az MTI.

Egykori jobbkezét, Francisco Bohórquez Vecinát, aki mellette nyugodott a templom oltára alatt, szintén kiemelték a sírjából. A földi maradványokat temetőben helyezik el.

A két exhumálás volt az első azóta, hogy egy múlt hónapban elfogadott törvény előírja Francisco Franco tábornok diktatúrájának (1939-1975) és az azt megelőző hároméves polgárháború örökségének a feltárását.

Lorca akarata szerint jelenik meg a Költő New Yorkban című verseskötet
Tovább olvasok

Ezek voltak az első exhumálások azt követően is, hogy Franco holttestét is eltávolították 2019-ben a Madrid közelében saját maga által emeltetett bazilikából.

"Nem létezhetnek olyan kultikus helyek, ahol tömeggyilkosok előtt lehet tisztelegni"- szögezte le Felix Bolanos, az elnöki hivatalt vezető miniszter, aki szerint Quiepo de Llano és Bohórquez 45 ezer spanyol haláláért felelős. A Franco-diktatúra öröksége a diktátor halála után több mint negyven évvel még mindig megosztja a spanyolokat. Franco védelmezői szerint mindkét fél követett el atrocitásokat a polgárháborúban.

Az exhumálási folyamatról készült felvételen látni lehetett, amint Queipo maradványait egy kisteherautóval elszállítják a bazilikából, a családtagok pedig azt skandálják: "Éljen Queipo!"

García Lorca kivégzéséről nem maradtak fenn írásos feljegyzések, de Ian Gibson, Queipo de Llano életrajzírója idéz egy telefonkezelőt, aki azt mondta, hogy Queipo személyesen adta ki a parancsot a kivégzőosztagnak:

"kávét, sok kávét!",

ami a kivégzés kódneve volt.

García Lorca nemzetközi hírű költő és drámaíró volt, egyebek mellett a Vérnász című dráma, a Cigány románcok és a Poeta en Nueva York (Költő New Yorkban) című versgyűjteménye tette híressé. A polgárháború kitörésekor, 38 évesen Madridból Granadába költözött, baloldali nézetei és homoszexualitása azonban szálka volt Franco hívei és a római katolikus egyház szemében. Egy fasiszta kivégzőosztag lőtte agyon, testét jeltelen sírba temették. Több sikertelen exhumálási kísérlet után azóta sem találták meg.

Radnóti Miklós a Federico García Lorca című versében emlékezett meg a haláláról:

Mert szeretett Hispánia
s versed mondták a szeretők, -
mikor jöttek, mást mit is tehettek,
költő voltál, – megöltek ők.
Harcát a nép most nélküled víjja,
hej, Federico García!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lorca akarata szerint jelenik meg a Költő New Yorkban című verseskötet

...
Hírek

Lorca tömegsírját elkezdték kiásni

...
Hírek

Shakespeare utolsó drámájának ritka kiadását találták meg Spanyolországban

Shakespeare utolsó drámájának egy ritka kiadását találták meg Spanyolországban. A Két nemes rokon című, 1634-ben kiadott színművet Shakespeare John Fletcherrel együtt írta.    

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

...
Vass Norbert

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Olvass!
...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!