Lorca akarata szerint jelenik meg a Költő New Yorkban című verseskötet

.konyvesblog. | 2013. március 27. |

Több mint 76 évvel Federico Garcia Lorca halála után a spanyol író egyik utolsó akarata is teljesül: az általa elképzelt formában jelenik meg a Poeta en Nueva York (Költő New Yorkban) című verseskötete.

Az Andrew A. Anderson brit hispanista által gondozott kötet pontosan a költő kéziratát követi - adta hírül kedden a spanyol sajtó. García Lorca (1898-1936) 1929 és 1930 között, New York-i tartózkodása idején írta a kötetben szereplő verseit, amelyeket 1936-ban hátrahagyott kiadójának. A költőt néhány héttel később, röviddel a spanyol polgárháború (1936-1939) kirobbanása után meggyilkolta a jobboldali milícia.

A kiadó a verseskötetet magával vitte mexikói száműzetésébe és ott kiadta, bár átdolgozott kiadásban. A mű a spanyol költészet történetében mérföldkőnek számít. Az eredeti kézirat évtizedekre eltűnt, majd 1979-ben egy mexikói színésznőnél bukkant fel. A García Lorca Alapítvány 2003-ban egy árverésen szerezte meg az ereklyét. A kötet megjelentetésének ideje egybeesik egy róla szóló New York-i kiállítás megnyitásával.

(MTI)