Három fekete macskás könyv péntek 13-ra

Három fekete macskás könyv péntek 13-ra

Ma péntek 13-a van, ami a világ egyik legelterjedtebb hiedelme szerint baljós napnak számít. Ilyenkor mindig kicsit előtérbe kerülnek a babonák, illetve, hogy mi hoz szerencsét és mi nem. Erre a napra olyan könyveket ajánlunk, amelyeknek a borítóján fekete macska van.

Nyitókép: Mandarin, a szerző cicája

fk | 2022. május 13. |

Edgar Allen Poe: A fekete macska

Edgar Allen Poe
A fekete macska
Ford.: Babits Mihály, Pásztor Árpád, Helikon, 2021, 116 oldal
Edgar Allan Poe: A fekete macska könyv

A fekete macska és más történetek című kötet a krimi atyjának, Edgar Allen Poe-nak a legjobb és leghíresebb novelláit foglalja magában. A történetek pont olyanok, mint amilyeneket Poe-tól várnánk: keveredik bennük a misztikum, a titok, sötét erők és hátborzongató (bűn)esetek bukkannak fel az elbeszélésekben. A kötet címadó novellája, A fekete macska egy horrorisztikus eszközökkel elkövetett, szörnyű bűn feszültséggel és félelemmel vegyes izgalommal teli lelepleződésének története.

Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Genki Kawamura
Ha a macskák eltűnnének a világból
Ford.: Vihar Judit, 21. Század, 2019, 143 oldal
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból könyv

Kawamura többszörösen díjazott könyve hónapokig szerepelt a legfontosabb sikerlistákon, világszerte több mint egymillió példányban kelt el, harminckét országban jelent meg. A kisregény témája az emberi életút, az idő, a veszteségek és a magány. A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája. Egy nap a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra. De mielőtt nekiláthatna, hogy elintézzen mindent, amit feltétlenül meg akar tenni a halála előtt, megjelenik előtte az Ördög és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet…

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Hiro Arikawa
Az utazó macska krónikája
Ford.: Márton Lilla, Művelt Nép, 2019, 255 oldal
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája könyv

A hűségről és a barátságról mesél Hiro Arikawa könyve, Az utazó macska krónikája, amely egyben a változásról és az élet váratlan fordulatairól is sokat tanít. Ahogy azt a cím is mutatja, a középpontban egy különös utazás áll. A regény főhőse Szatoru, aki megszelídít és magához vesz egy balesetet szenvedett kóbor macskát, Nanát. Amikor azonban kiderül, hogy ő már nem tud gondoskodni róla, a régi barátai közül próbál neki új gazdát keresni. Egy hosszú út kezdődik, amelyben Szatoru életútjának múltbeli helyszíneit járjuk be és ismerjük meg a macska humoros elbeszélésében. Közben pedig az is kiderül, hogy a gazda-cica kapcsolat igazából örökké szól.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

„Nagyon szerettem, hogy lehet bolondozni és közben komolyan venni a macska-lét titokzatosságát”

„Sütőpapír, macskás fotó, rajzolt kanapé, akril és vízfesték, krétabajusz, kanapé szövetdarab. Mintha egy macska hétköznapi életének apró darabjait terítettem volna a munkaasztalra” – meséli Szabó Imola Julianna, aki a Macskák mesés könyve illusztrációiért, egységes látványvilágáért felelt.

...
Hírek

Nyáry Krisztián megmutatja a világirodalom legfontosabb macskáit

„Minden macska mögött áll egy ember, aki ha elég ügyes, leírhatja a macska gondolatait. Őket nevezzük aztán íróknak” – írta ma délelőtt Nyáry Krisztián egy Facebook-posztban, amelyben olyan képeket gyűjtött össze, amelyeken híres írók szerepelnek házi kedvenceikkel. Nézzétek meg Szabó Magda, Murakami Haruki, Csukás István és Charles Dickens cicáit!

...
Kritika

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

A spanyol Andrés Barba Fényes Köztársaság című kisregényét gyakran hasonlítják A Legyek Urához, hiszen bizarr és meghökkentő alaptörténete a gyerekkori ártatlanság képzetét és a felelősség kérdéseit is feszegeti. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Bányász Attila

Utolsó befutókból lesznek az elsők, ha Gary Oldman csap a lovak közé

...
Ruff Orsolya

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

...
Jakobovits Kitti

Miért él ennyi hiedelem az ikrekkel kapcsolatban?

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Nagy

Miért él ennyi hiedelem az ikrekkel kapcsolatban?

Alessandra Piontelli Ikrek a világban – Életük és az őket övező legendák című könyvében összefoglalta, mit tartanak az ikrekről a Föld különböző pontjain élő társadalmi csoportok. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Egy grófnő, aki kiválóan értett a gyerekek nyelvén

A mezítlábas grófnő megmutathatja, milyen egy idilli világba belefelejtkezni, egy letűnt tökéletességbe elrejtőzni, és beburkolni a lelket valamibe, ami biztonságot jelent.