Három fekete macskás könyv péntek 13-ra

Három fekete macskás könyv péntek 13-ra

Ma péntek 13-a van, ami a világ egyik legelterjedtebb hiedelme szerint baljós napnak számít. Ilyenkor mindig kicsit előtérbe kerülnek a babonák, illetve, hogy mi hoz szerencsét és mi nem. Erre a napra olyan könyveket ajánlunk, amelyeknek a borítóján fekete macska van.

Nyitókép: Mandarin, a szerző cicája

fk | 2022. május 13. |

Edgar Allen Poe: A fekete macska

Edgar Allen Poe
A fekete macska
Ford.: Babits Mihály, Pásztor Árpád, Helikon, 2021, 116 oldal
Edgar Allan Poe: A fekete macska könyv

A fekete macska és más történetek című kötet a krimi atyjának, Edgar Allen Poe-nak a legjobb és leghíresebb novelláit foglalja magában. A történetek pont olyanok, mint amilyeneket Poe-tól várnánk: keveredik bennük a misztikum, a titok, sötét erők és hátborzongató (bűn)esetek bukkannak fel az elbeszélésekben. A kötet címadó novellája, A fekete macska egy horrorisztikus eszközökkel elkövetett, szörnyű bűn feszültséggel és félelemmel vegyes izgalommal teli lelepleződésének története.

Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

Genki Kawamura
Ha a macskák eltűnnének a világból
Ford.: Vihar Judit, 21. Század, 2019, 143 oldal
Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból könyv

Kawamura többszörösen díjazott könyve hónapokig szerepelt a legfontosabb sikerlistákon, világszerte több mint egymillió példányban kelt el, harminckét országban jelent meg. A kisregény témája az emberi életút, az idő, a veszteségek és a magány. A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája. Egy nap a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra. De mielőtt nekiláthatna, hogy elintézzen mindent, amit feltétlenül meg akar tenni a halála előtt, megjelenik előtte az Ördög és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet…

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Hiro Arikawa
Az utazó macska krónikája
Ford.: Márton Lilla, Művelt Nép, 2019, 255 oldal
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája könyv

A hűségről és a barátságról mesél Hiro Arikawa könyve, Az utazó macska krónikája, amely egyben a változásról és az élet váratlan fordulatairól is sokat tanít. Ahogy azt a cím is mutatja, a középpontban egy különös utazás áll. A regény főhőse Szatoru, aki megszelídít és magához vesz egy balesetet szenvedett kóbor macskát, Nanát. Amikor azonban kiderül, hogy ő már nem tud gondoskodni róla, a régi barátai közül próbál neki új gazdát keresni. Egy hosszú út kezdődik, amelyben Szatoru életútjának múltbeli helyszíneit járjuk be és ismerjük meg a macska humoros elbeszélésében. Közben pedig az is kiderül, hogy a gazda-cica kapcsolat igazából örökké szól.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

„Nagyon szerettem, hogy lehet bolondozni és közben komolyan venni a macska-lét titokzatosságát”

„Sütőpapír, macskás fotó, rajzolt kanapé, akril és vízfesték, krétabajusz, kanapé szövetdarab. Mintha egy macska hétköznapi életének apró darabjait terítettem volna a munkaasztalra” – meséli Szabó Imola Julianna, aki a Macskák mesés könyve illusztrációiért, egységes látványvilágáért felelt.

...
Hírek

Nyáry Krisztián megmutatja a világirodalom legfontosabb macskáit

„Minden macska mögött áll egy ember, aki ha elég ügyes, leírhatja a macska gondolatait. Őket nevezzük aztán íróknak” – írta ma délelőtt Nyáry Krisztián egy Facebook-posztban, amelyben olyan képeket gyűjtött össze, amelyeken híres írók szerepelnek házi kedvenceikkel. Nézzétek meg Szabó Magda, Murakami Haruki, Csukás István és Charles Dickens cicáit!

...
Zöld

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

"Aki már mélázott az Ali Express felett egy olyan biszbaszt helyezve a kosarába, aminek egyetlen célja 10 másodpercnyi boldogság, illetve egy kínai szénerőmű csúcsra járatása, már a célcsoport része." A Zöld podcast legújabb részét alább meghallgathatod, a házigazda Litkai gondolatait a témáról elolvashatod cikkében.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

...
Kolozsi Orsolya

Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.