Kiderült, mely európai városok a legnépszerűbbek az irodalomban

Kiderült, mely európai városok a legnépszerűbbek az irodalomban

ko | 2023. augusztus 24. |

Párizs csábító varázsától Róma nyüzsgő utcáin át Velence varázslatos csatornáiig a nagy történelmi múlttal rendelkező, virágzó kulturális élettel teli városok tökéletes hátteret biztosítanak a regényekhez. A könyvek sokak számára irodalmi útlevélként is funkcionálnak, melyek mesés, kalandos utazásokra hívják az olvasókat. Az Aura Print nyomdaszakértői átfésülték a Google Books teljes korpuszát, nagyjából 25 millió könyvet, hogy kiderítsék, melyik európai várost hányszor említették az 1920 és 2019 között megjelent kötetekben.

London toronymagasan nyerte a versenyt, minden más metropoliszt maga mögé utasítva Európa legnépszerűbb városa lett az irodalomban. A brit fővárost 286 675 501 alkalommal említették, többször, mint az utána következő tizenkilenc várost összesen. 

Második helyen a szerelmesek városaként is emlegetett francia főváros, Párizs következik, a 95 290 475 irodalmi említést számláló fények városa rengeteg romantikus és fikciós írót inspirált. Az örök város, Róma a harmadik helyet foglalja el 48 840 949 említéssel, és diadalmaskodik a többi olasz város felett, hiszen Firenze a hatodik, Velence a tizenkettedik,  Milánó pedig a tizenhetedik a listán. 

Negyedik a viharos múltú német főváros, Berlin, mely lenyűgöző városképével gazdag ihletforrást jelent a történelmi fikciók és thrillerek írói számára. A lista ötödik helyezettje az ezerszínű és hatalmas orosz főváros, Moszkva. A rejtélyes paradoxonok és magával ragadó kultúrtörténet városa évtizedek óta vonzza a regényírókat, és jelentős, 31 405 361 irodalmi hivatkozással rendelkezik. 

Budapest a megvizsgált 31 város közül a 23. helyet szerezte meg 4 842 541 említéssel.

Íme a lista első húsz városa népszerűségük szerinti sorrendben:

1 London
2 Párizs
3 Róma
4 Berlin
5 Moszkva
6 Firenze
7 Bécs
8 Athén
9 Dublin
10 Amszterdam
11 Brüsszel
12 Velence
13 Madrid
14 Stockholm
15 Varsó
16 München
17 Milánó
18 Koppenhága
19 Prága
20

Porto

Forrás: Travel Daily

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A vízen lebegő, a fokhagymaillatú meg a Guinness-rekorder - Mutatjuk London legkülönlegesebb könyvesboltjait

Azokra a kötetekre évek múlva is jól emlékezünk, amelyekhez különleges élmény fűződik. Azt például egészen biztosan nem felejtjük el, ha egy vízen lebegő könyvesboltban, vagy több száz éves üzletben akadunk egy-egy különleges darabra. Londonban járva felkutattuk a legérdekesebb könyvesboltokat, melyekből most tízet megmutatunk képes válogatásunkban.

...
Nagy

Leila Slimanival keresztül-kasul olvashatod magad Párizson

Új nyári sorozatot indított a New York Times, amelyben arra kérnek írókat, hogy a könyvek által mutassanak be városokat, ezzel együtt pedig irodalmi utazásra invitálják az olvasókat. Elsőként a Goncourt-díjas Leila Slimani válaszolt.

...
Hírek

Ingyenes digitális könyvtárakat hoztak létre Rómában a közlekedési csomópontoknál

Ingyenesen használható digitális könyvtárakkal árasztották el Rómát. A közösségi közlekedés csomópontjain az utasok mostantól ekönyveket, hangoskönyveket és zenéket is letölthetnek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.