Dragomán György szerint így neveljük magunkat olvasóvá

Dragomán György szerint így neveljük magunkat olvasóvá

Dragomán György mantrája, hogy mindennap kell(ene) időt szakítanunk legalább félóra olvasásra, viszont aki úgy érzi, neki ez nem megy, annak egy több pontból álló javaslatcsomaggal segít.

Könyves Magazin | 2020. március 10. |

Aki úgy érzi, hogy egyáltalán nem jut ideje olvasásra, annak sokat segíthet az a lista, amelyet Dragomán György tett közzé a facebookon. Korábban volt egy posztja arról is, hogyan neveljük olvasóvá a gyerekeinket, viszont most kimondottan a felnőtteknek segítene.

A legfontosabb talán az üres percek kitöltése, tömegközlekedés közben például tényirodalmat vagy novelláskötetet javasol Dragomán György. Érdemes a napot egy verssel kezdeni, a szerencsésebbeknek egy könyvvel. Fontos, hogy mindenki megtalálja az ideális időpontot, amihez rituálisan ragaszkodhat: ez történhet ebéd után vagy épp elalvás előtt. Ma már rengeteg olvasókör, vagy online olvasócsoport létezik, érdemes csatlakozni ezek valamelyikéhez, de az író-olvasó találkozók is inspirálóak tudnak lenni. Akárcsak az ajándékozás: egy-egy jól kiválasztott könyv a mi kedvünket is meghozhatja az olvasáshoz, akárcsak egy adaptáció. Párterápiának sem utolsó a kölcsönös felolvasás, és nem szabad csüggedni akkor sem, ha egy könyv nem szippant be – később még újra próbálkozhatunk vele:

„Bátran és szenvedélyesen kell válogatni a könyvek között, ami nem fog meg, azt abba szabad hagyni, nálam az ilyenkor a szabály, hogy egy-két éven belül újra előveszem, hátha én voltam a hibás, és rosszkor talált meg a könyv. (Megtörtént nem egyszer.)”

Dragomán György összesen 13+1 pontba szedte az olvasási praktikáit, kattintsatok érte ide!