Dragomán György szerint így neveljük magunkat olvasóvá

Dragomán György szerint így neveljük magunkat olvasóvá

Dragomán György mantrája, hogy mindennap kell(ene) időt szakítanunk legalább félóra olvasásra, viszont aki úgy érzi, neki ez nem megy, annak egy több pontból álló javaslatcsomaggal segít.

Könyves Magazin | 2020. március 10. |

Aki úgy érzi, hogy egyáltalán nem jut ideje olvasásra, annak sokat segíthet az a lista, amelyet Dragomán György tett közzé a facebookon. Korábban volt egy posztja arról is, hogyan neveljük olvasóvá a gyerekeinket, viszont most kimondottan a felnőtteknek segítene.

A legfontosabb talán az üres percek kitöltése, tömegközlekedés közben például tényirodalmat vagy novelláskötetet javasol Dragomán György. Érdemes a napot egy verssel kezdeni, a szerencsésebbeknek egy könyvvel. Fontos, hogy mindenki megtalálja az ideális időpontot, amihez rituálisan ragaszkodhat: ez történhet ebéd után vagy épp elalvás előtt. Ma már rengeteg olvasókör, vagy online olvasócsoport létezik, érdemes csatlakozni ezek valamelyikéhez, de az író-olvasó találkozók is inspirálóak tudnak lenni. Akárcsak az ajándékozás: egy-egy jól kiválasztott könyv a mi kedvünket is meghozhatja az olvasáshoz, akárcsak egy adaptáció. Párterápiának sem utolsó a kölcsönös felolvasás, és nem szabad csüggedni akkor sem, ha egy könyv nem szippant be – később még újra próbálkozhatunk vele:

„Bátran és szenvedélyesen kell válogatni a könyvek között, ami nem fog meg, azt abba szabad hagyni, nálam az ilyenkor a szabály, hogy egy-két éven belül újra előveszem, hátha én voltam a hibás, és rosszkor talált meg a könyv. (Megtörtént nem egyszer.)”

Dragomán György összesen 13+1 pontba szedte az olvasási praktikáit, kattintsatok érte ide!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.