Dexter 8 év után álnéven tér vissza, de a bűntudat és a gyilkolási vágy a régi

Jeff Lindsay legendás Dexter-könyvsorozatának adaptációa csalódott nézőket hagyott maga után, de nyolc év után új részekkel érkezik a kilencedik évad: Dexter New Blood. A Showtime tavaly októberben jelentette be a folytatást, most pedig láthatjuk az új évad előzetesét is. 

Simon Eszter | 2021. július 27. |

A Dexter tévésorozatként csalódott rajongókat hagyott maga után, ezért az alkotók úgy döntöttek, megkeresik az egyetlen folytatható történetszálat és megpróbálják tisztességesen, egy új évaddal befejezni. A Jeff Lindsay krimiíró által 2004-ben könyvben megismert véres-szórakoztató Dexterből már 2006-ban elindult a tévésorozat. A történetből 2006-ban sorozatot készítettek, amely 8 évadon keresztül láncolta a képernyő elé a nézőket, a készítők pedig számos díjat is bezsebeltek vele.

A 2013-ban bemutatott záró epizód után a nézők többsége csalódottan vette tudomásul, hogy a történet számos elvarratlan szálat hagyott maga után és a készítők befejezetlenül hagyták a sorozatot. Ennek, mint kiderült volt oka, ugyanis így lehetőség volt a folytatásra. 

A Dexter sorozat főhőse Michael C. Hall úgy nyilatkozott a Variety-nek, hogy a folytatásban nagy szerepet játszott a nézők csalódottsága is, és ezúttal egy új, jobb befejezésre számíthatnak majd a nézők.

A sorozat készítői azt is elárulták, hogy a való életben eltelt idő megegyezik Dexter számára eltelt idővel, vagyis a sorozatgyilkos életébe 8 évvel később csöppenhetünk bele újra. A cselekmény helyszínén is változtattak: nem Miamiban, hanem egy havas kisvárosban láthatjuk újra Dextert, aki nemcsak új lakhelyet, hanem új nevet is választott magának.

Jim Lindsay álnéven költözik Oregonba, ahol egy vadászbolt eladójaként láthatjuk majd Hallt. A kérdés továbbra is az lesz, hogy az önálló száműzetésbe vonult Dexter vajon képes lesz-e maga mögött hagyni gyilkos hajlamiat és a bűntudatot.  Cyde Phillis a sorozat vezető producere és forgatókönyvírója elárulta, hogy Dexter új neve egyfajta tisztelgés is az író, Jeff Lindsay előtt, ez magyarázza a vezetéknevek egyezését. 

Milyen volt a Dexter?
"Dexter első három évada szinte tökéletes volt, a néző ijedten kapta magát azon, hogy egy szociopata fickónak drukkol, aki élvezettel gyilkol, igaz, csak olyanokat, akik megérdemlik. A sorozat igen véres és brutális volt, de lassan kifulladt (pont mint a könyvek), mert egy ideig még hihető is, hogy a rendőrségen mindenki, aki gyanakodik Dexterre, előbb-utóbb meghal (de ez senkinek nem tűnik fel), de nyolc éven át már csak legyint az ember az ilyen marhaságokra. Az írók így elindultak az ember lesz Pinokkióból” irányba, de csúfos kudarcot valottak, mivel a nézőket nem érdekelte a megreformált sorozatgyilkos, vérre és még több erőszakra vágytak." Olvasd el a teljes cikket a tévésorozatok és adaptációk világáról.

A Variety szerint olyan nem várt szereplők is visszatérnek, mint Jennifer Carpenter, akit az utolsó részben feláldoztak a készítők, illetve a kétszeresen Oscar-díjra jelölt John Lithgow, aki a 4. évad óta halott. Azt, hogy pontosan hogyan fog visszatérni, még homály fedi, de elképzelhető, hogy Dexter időközben kamasszá cseperedett fiának, Harrisonnak lesz a Sötét Utasa. 

Clyde Phillis a Deadline-nak mesélt arról, hogyan dolgoztak a 9. éved folytatásán. Elmondása szerint, az első dolog, amikor leülnek ötletelni, hogy kitalálják a cselekmény végét. Innen visszafelé haladva töltik meg az epizódokat tartalommal. Phillis titokzatosan beszélt a készülő filmről, de annyit mégis megosztott, hogy a készülő új évad vége felrobbantja majd az internetet.  

Az előzetes alapján egy romantikus szálra is számíthatnak majd a nézők, ami Dexter és Julia Jones által megformált Angela nevű rendőrnő között bontakozik ki. 

A sorozat premiere november 7-én lesz látható, a sorozatot a Showtime fogja sugározni.

Forrás: Polygon/ Variety

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Ki Havas Jon anyja? - Tévésorozat megfilmesíthetlen regényből, újraértelmezett klasszikusból vagy közepes krimiből

...
Általános cikkek

Lyukat keresett a Sons of Anarchy tévésorozatban

...
Kritika

Hornby a tévésorozatokban keresi a boldogságot

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.