Dexter 8 év után álnéven tér vissza, de a bűntudat és a gyilkolási vágy a régi

Jeff Lindsay legendás Dexter-könyvsorozatának adaptációa csalódott nézőket hagyott maga után, de nyolc év után új részekkel érkezik a kilencedik évad: Dexter New Blood. A Showtime tavaly októberben jelentette be a folytatást, most pedig láthatjuk az új évad előzetesét is. 

Simon Eszter | 2021. július 27. |

A Dexter tévésorozatként csalódott rajongókat hagyott maga után, ezért az alkotók úgy döntöttek, megkeresik az egyetlen folytatható történetszálat és megpróbálják tisztességesen, egy új évaddal befejezni. A Jeff Lindsay krimiíró által 2004-ben könyvben megismert véres-szórakoztató Dexterből már 2006-ban elindult a tévésorozat. A történetből 2006-ban sorozatot készítettek, amely 8 évadon keresztül láncolta a képernyő elé a nézőket, a készítők pedig számos díjat is bezsebeltek vele.

A 2013-ban bemutatott záró epizód után a nézők többsége csalódottan vette tudomásul, hogy a történet számos elvarratlan szálat hagyott maga után és a készítők befejezetlenül hagyták a sorozatot. Ennek, mint kiderült volt oka, ugyanis így lehetőség volt a folytatásra. 

A Dexter sorozat főhőse Michael C. Hall úgy nyilatkozott a Variety-nek, hogy a folytatásban nagy szerepet játszott a nézők csalódottsága is, és ezúttal egy új, jobb befejezésre számíthatnak majd a nézők.

A sorozat készítői azt is elárulták, hogy a való életben eltelt idő megegyezik Dexter számára eltelt idővel, vagyis a sorozatgyilkos életébe 8 évvel később csöppenhetünk bele újra. A cselekmény helyszínén is változtattak: nem Miamiban, hanem egy havas kisvárosban láthatjuk újra Dextert, aki nemcsak új lakhelyet, hanem új nevet is választott magának.

Jim Lindsay álnéven költözik Oregonba, ahol egy vadászbolt eladójaként láthatjuk majd Hallt. A kérdés továbbra is az lesz, hogy az önálló száműzetésbe vonult Dexter vajon képes lesz-e maga mögött hagyni gyilkos hajlamiat és a bűntudatot.  Cyde Phillis a sorozat vezető producere és forgatókönyvírója elárulta, hogy Dexter új neve egyfajta tisztelgés is az író, Jeff Lindsay előtt, ez magyarázza a vezetéknevek egyezését. 

Milyen volt a Dexter?
"Dexter első három évada szinte tökéletes volt, a néző ijedten kapta magát azon, hogy egy szociopata fickónak drukkol, aki élvezettel gyilkol, igaz, csak olyanokat, akik megérdemlik. A sorozat igen véres és brutális volt, de lassan kifulladt (pont mint a könyvek), mert egy ideig még hihető is, hogy a rendőrségen mindenki, aki gyanakodik Dexterre, előbb-utóbb meghal (de ez senkinek nem tűnik fel), de nyolc éven át már csak legyint az ember az ilyen marhaságokra. Az írók így elindultak az ember lesz Pinokkióból” irányba, de csúfos kudarcot valottak, mivel a nézőket nem érdekelte a megreformált sorozatgyilkos, vérre és még több erőszakra vágytak." Olvasd el a teljes cikket a tévésorozatok és adaptációk világáról.

A Variety szerint olyan nem várt szereplők is visszatérnek, mint Jennifer Carpenter, akit az utolsó részben feláldoztak a készítők, illetve a kétszeresen Oscar-díjra jelölt John Lithgow, aki a 4. évad óta halott. Azt, hogy pontosan hogyan fog visszatérni, még homály fedi, de elképzelhető, hogy Dexter időközben kamasszá cseperedett fiának, Harrisonnak lesz a Sötét Utasa. 

Clyde Phillis a Deadline-nak mesélt arról, hogyan dolgoztak a 9. éved folytatásán. Elmondása szerint, az első dolog, amikor leülnek ötletelni, hogy kitalálják a cselekmény végét. Innen visszafelé haladva töltik meg az epizódokat tartalommal. Phillis titokzatosan beszélt a készülő filmről, de annyit mégis megosztott, hogy a készülő új évad vége felrobbantja majd az internetet.  

Az előzetes alapján egy romantikus szálra is számíthatnak majd a nézők, ami Dexter és Julia Jones által megformált Angela nevű rendőrnő között bontakozik ki. 

A sorozat premiere november 7-én lesz látható, a sorozatot a Showtime fogja sugározni.

Forrás: Polygon/ Variety

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Ki Havas Jon anyja? - Tévésorozat megfilmesíthetlen regényből, újraértelmezett klasszikusból vagy közepes krimiből

...
Általános cikkek

Lyukat keresett a Sons of Anarchy tévésorozatban

...
Kritika

Hornby a tévésorozatokban keresi a boldogságot

A hét könyve
Kritika
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
...
Kritika

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

A transzgenerációs pszichológia virágkorát éli, az azzal foglalkozó önsegítő könyvek még inkább. Bethany Webster könyve, az Anyaseb egyelőre megkerülhetetlen azok számára, akik a témában szeretnének olvasni, különös fókusszal az anya-lánya kapcsolatokra. 

Olvass!
...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Törött tulipánok egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története

Mörk Leonóra új regényében a 17. századi Hollandiában egy fiatal és tehetséges festő, Jan eltűnik. Húga, Helena egy tulipános képekkel teli album és egy ismeretlen nőt ábrázoló festmény nyomán a keresésére indul. Olvass bele a Törött tulipánokba!

...
Beleolvasó

Anne Sexton kertelés nélkül teszi fel élet és halál legalapvetőbb kérdéseit

Anne Sexton Pulitzer-díjjal elismert Élj vagy halj meg című kötete a vallomásos költészet egyik klasszikusa, magyar fordítása hiánypótló. Mutatunk három verset a kötetből!

...
Beleolvasó

Egy úri csirkefogó esete a brit nyomozóval: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Mi történik, ha összetalálkozik a legendás francia tolvaj és a még legendásabb brit nyomozó? Olvass bele az új, modern fordításba!

...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Az irodalom mint magányos város [Fehérvári Irodalmi Napok]

...
Nagy

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

...
Hírek

Összeesett egy golfversenyen Tom Felton, a Harry Potter-filmek Draco Malfoya

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.