Még Danielle Steel sem tudott írni a karantén alatt

Még Danielle Steel sem tudott írni a karantén alatt

A koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén nem igazán kedvezett a kreativitásnak. Még a máskülönben 179 könyves író Danielle Steel is azt mondja, hogy képtelen volt írni a tavaszi Covid-karantén alatt.

Könyves Magazin | 2020. szeptember 04. |

Az amerikai Danielle Steel éppen Franciaországban tartózkodott a vírus felfutásának idején, és úgy döntött, hogy ott is marad. Szigorúan elzárta magát a külvilágtól, és 76 napig egyedül volt a lakásában. Az író elegáns börtönnek nevezte átmeneti otthonát, ám hiába a kényelem, az egyedüllétet akkor is óriási kihívásként élte meg.

Kezdetben még azt gondolta, csodálatos lehetőség nyílik majd az írásra, ám életében először hiába volt annyi ideje, amennyit csak akart, egyszerűen nem tudott alkotni, a szorongás leblokkolta. A gondolatait túlságosan lefoglalta a megbetegedéstől való félelem, aggódott a gyerekeiért és a világért. Azt mondja, a munkájában mindig óriási szerepet játszik a fegyelem, ám hiába kényszerítette magát, hogy leüljön a jegyzetfüzete vagy a gépe mellé, a dolog egyszerűen nem működött. Lassú volt és dekoncentrált. Hiába volt adott az idő és a hely, az első hetekben egyszerűen hiányzott az íráshoz elengedhetetlen fókusz.

Danielle Steel íróasztala egy CSODA - Könyves magazin

A Vanity Fair elment Tárgyalást fotózni Danielle Steelhez, akinek 25 éves íróasztaláról a nyilvánvaló túlzás jut eszünkbe először. Másodjára pedig annyi, hogy bárcsak lenne három sikerkönyvünk, hogy megcsináltathassuk a saját változatunkat. Az íróasztal ugyanis három hatalmas könyvből áll, méghozzá három Steel-klasszikusból - az A sztárból, a Szívdobbanásból és - ha jól látjuk - az Apu ból.

El kellett telnie jó pár hétnek, mire sikerült visszarázódnia a régi munkatempójába, Steel számára a karantén egyik legnagyobb tanulsága pedig az volt, hogy rendkívül sokat számít, és alkotóként észrevétlenül is nagyban stimulálja a külvilág: a beszélgetések, azok a momentumok, amelyeknek az utcán vagy akár egy étteremben szemtanúja lehet, az emberek egymással való interakciói. Szerzőként mindezeket magába szívja, és beépíti a könyveibe, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy madár építi a fészkét. A karantén alatti nagy csöndben ugyanakkor nem voltak olyan elemek, amelyeket fel tudott volna használni, emiatt íróként a szokottnál is keményebben kellett dolgoznia.

Forrás: Lithub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A drámairodalom leghíresebb alakjai is karanténba kerültek

A Katona József Színház színészei otthon is tovább játszották a szerepüket, legalábbis ez derül ki az idei évadkönyvből, amelyet a napokban tett közzé a színház. A karanténidőszakban a drámairodalomnak olyan nagy alakjai is a négy fal közé szorultak mint Gertrudis a Bánk bánból (Szirtes Ági), Odüsszeusz anyja, Antikleia (Bodnár Erika) vagy Tartuffe (Keresztes Tamás).

...
Hírek

Zadie Smith egy egész esszékötetet írt a karantén alatt

Már júliusban megjelenik Zadie Smith új könyve, amelyet a koronavírus alatt írt. Az Intimations nemcsak, hogy a pandémia idején született, de arra is reflektál. 

...
Hírek

Mark Haddon megindító képregényt készített a karanténról

A kutya különös esete az éjszakában szerzője most megmutatta, milyenek lehetnek azoknak a magányos embereknek a hétköznapjai, akik egész életükben izolációban élnek. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

A hét könyve
Kritika
Mégis minden félbemaradt - Térey János 50
...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Minden szempontból rendkívülinek mondható az idei Könyvhét, hiszen a pandémia miatt őszre csúsztatott rendezvény legtöbb programját végül online tartják. Új könyvek szerencsére lesznek, ezúttal pedig a gyerekkönyvek közül válogattunk.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

...
Valuska László

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

...
Kolozsi Orsolya

A boldogtalanság nemzedékről nemzedékre öröklődik