Még Danielle Steel sem tudott írni a karantén alatt

Még Danielle Steel sem tudott írni a karantén alatt

A koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén nem igazán kedvezett a kreativitásnak. Még a máskülönben 179 könyves író Danielle Steel is azt mondja, hogy képtelen volt írni a tavaszi Covid-karantén alatt.

Könyves Magazin | 2020. szeptember 04. |

Az amerikai Danielle Steel éppen Franciaországban tartózkodott a vírus felfutásának idején, és úgy döntött, hogy ott is marad. Szigorúan elzárta magát a külvilágtól, és 76 napig egyedül volt a lakásában. Az író elegáns börtönnek nevezte átmeneti otthonát, ám hiába a kényelem, az egyedüllétet akkor is óriási kihívásként élte meg.

Kezdetben még azt gondolta, csodálatos lehetőség nyílik majd az írásra, ám életében először hiába volt annyi ideje, amennyit csak akart, egyszerűen nem tudott alkotni, a szorongás leblokkolta. A gondolatait túlságosan lefoglalta a megbetegedéstől való félelem, aggódott a gyerekeiért és a világért. Azt mondja, a munkájában mindig óriási szerepet játszik a fegyelem, ám hiába kényszerítette magát, hogy leüljön a jegyzetfüzete vagy a gépe mellé, a dolog egyszerűen nem működött. Lassú volt és dekoncentrált. Hiába volt adott az idő és a hely, az első hetekben egyszerűen hiányzott az íráshoz elengedhetetlen fókusz.

Danielle Steel íróasztala egy CSODA - Könyves magazin

A Vanity Fair elment Tárgyalást fotózni Danielle Steelhez, akinek 25 éves íróasztaláról a nyilvánvaló túlzás jut eszünkbe először. Másodjára pedig annyi, hogy bárcsak lenne három sikerkönyvünk, hogy megcsináltathassuk a saját változatunkat. Az íróasztal ugyanis három hatalmas könyvből áll, méghozzá három Steel-klasszikusból - az A sztárból, a Szívdobbanásból és - ha jól látjuk - az Apu ból.

El kellett telnie jó pár hétnek, mire sikerült visszarázódnia a régi munkatempójába, Steel számára a karantén egyik legnagyobb tanulsága pedig az volt, hogy rendkívül sokat számít, és alkotóként észrevétlenül is nagyban stimulálja a külvilág: a beszélgetések, azok a momentumok, amelyeknek az utcán vagy akár egy étteremben szemtanúja lehet, az emberek egymással való interakciói. Szerzőként mindezeket magába szívja, és beépíti a könyveibe, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy madár építi a fészkét. A karantén alatti nagy csöndben ugyanakkor nem voltak olyan elemek, amelyeket fel tudott volna használni, emiatt íróként a szokottnál is keményebben kellett dolgoznia.

Forrás: Lithub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A drámairodalom leghíresebb alakjai is karanténba kerültek

A Katona József Színház színészei otthon is tovább játszották a szerepüket, legalábbis ez derül ki az idei évadkönyvből, amelyet a napokban tett közzé a színház. A karanténidőszakban a drámairodalomnak olyan nagy alakjai is a négy fal közé szorultak mint Gertrudis a Bánk bánból (Szirtes Ági), Odüsszeusz anyja, Antikleia (Bodnár Erika) vagy Tartuffe (Keresztes Tamás).

...
Hírek

Zadie Smith egy egész esszékötetet írt a karantén alatt

Már júliusban megjelenik Zadie Smith új könyve, amelyet a koronavírus alatt írt. Az Intimations nemcsak, hogy a pandémia idején született, de arra is reflektál. 

...
Hírek

Mark Haddon megindító képregényt készített a karanténról

A kutya különös esete az éjszakában szerzője most megmutatta, milyenek lehetnek azoknak a magányos embereknek a hétköznapjai, akik egész életükben izolációban élnek. 

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát