Daniel Kehlmann ezekkel a könyvekkel kalauzol végig Berlinen

Daniel Kehlmann ezekkel a könyvekkel kalauzol végig Berlinen

A New York Times elindított idén nyáron egy szuper sorozatot, amelyben írók ajánlanak könyveket a városukról. Leila Slimani például Párizsban tartott könyves idegenvezetést, most pedig Daniel Kehlmann ajánlott könyveket egy berlini kiruccanás előtt – vagy helyett.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2022. július 13. |

Ha Berlinbe utazunk, felkészülésként Daniel Kehlmann a 20. század egyik legnagyszerűbb modernista regényeként emlegetett Berlin, Alexanderplatzot ajánlja Alfred Döblintől. A kérdésre, hogy milyen könyvet vigyünk magunkkal egy berlini útra, az író Vladimir Nabokov az Adomány című kötetét ajánlja. Ez Nabokov utolsó, oroszul írt könyve: egy Berlinbe menekült fiatal orosz író a hőse, és természetesen nagy figyelmet kap benne az orosz emigránsok sorsa is. A 20. század elején, és szintén a német fővárosban játszódik Irmgard Keun A műselyemlány című regénye, amelynek pimasz, vicces narrátori hangját nem egykönnyen felejti el az ember. Hans Fallada Halálodra magad maradsz című kötete pedig egy nagy társadalmi regény, amely a náci uralom alatt játszódik. Kehlmann szerint az olvasónak könnyen rémálmokat okozhat a könyv, de ennek köszönhetően valamiféle fogalma mégiscsak lehet arról, milyen lehetett a nácik alatt Berlinben az élet.

Daniel Kehlmann: A bolond karakterében mindig van valami démoni és sötét
Daniel Kehlmann: A bolond karakterében mindig van valami démoni és sötét
Tovább olvasok

Akinek nincs ideje utazni, annak az író Theodor Fontane könyveit ajánlja, melyek gyakran a Berlin környéki Brandenburgban játszódnak. De szintén hasznos lehet Voltaire memoárja, aki annak idején nagy barátságot ápolt Nagy Frigyes porosz királlyal. Kehlmann szerint Berlinben jelenleg a legtöbbet („nyilvánvaló okokból”) ukrán írókról beszélnek, név szerint Andrej Kurkovot és Jurij Andruhovicsot említette, valamint azokról a disszedens orosz írókról, akik Berlinben telepedtek le és politikai okokból nem térhetnek haza – közéjük tartozik Vlagyimir Szorokin, Ljudmila Ulickaja és Viktor Jerofejev. Kehlmann ezen a ponton megjegyezte, hogy Európában ők mind nagyon ismert szerzők, viszont az összes nagy íróhoz hasonlóan, akik nem angolul írnak, a nevük is jóformán ismeretlen az Egyesült Államokban.

5 könyv, amivel beléphetsz a Kehlmann-univerzumba!
Tovább olvasok

A hangoskönyvek közül Bertold Brecht Koldusoperáját ajánlja, amelynek létezik egy BBC-változata David Bowie-val. Ha viszont valaki „irodalmi zarándoklatot” szeretne tenni, Kehlmann egy kevésbé szívderítő helyszínre hívja fel a figyelmet: ő a hohenschönhauseni börtönt ajánlja, ahol a keletnémet titkosrendőrség a másként gondolkodókat, köztük sok írót vallatott. Annak idején még a térképeken sem szerepelt, most viszont egykori fogvatartottak vezetik végig a látogatókat. Kehlmann szerint egy hohenschönhauseni túra könnyen tönkreteheti az ember napját, viszont a legtöbb könyvnél vagy múzeumnál jobban segít majd megérteni, hogy mi is történt a 20. század második felében.

Forrás: NYTimes

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Daniel Kehlmann Tyllje is szerepel a Nemzetközi Booker-díj rövidlistáján

Kihirdették a Nemzetközi Booker-díj rövidlistáját. Az 50 ezer font jutalommal járó elismerésért olyan szerzők vannak versenyben, mint Daniel Kehlmann, Yōko Ogowa vagy Gabriela Cabezón Cámara. A rövidlistán összesen hat könyv szerepel, a nyertes könyv címét május 19-én árulják el. 

...
Nagy

Daniel Kehlmann: A bolond karakterében mindig van valami démoni és sötét

...
Nagy

Daniel Kehlmann műveit a játékossága teszi egyedülállóvá

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

...
Zöld

David Attenborough és Vilmos herceg megalapította a “Zöld Nobelt”, ezek a projektek kapták idén

...
Nagy

80 éves lett Peter Handke, akinek botrányt kavart a Nobel-díja

...
Hírek

Megnyílt a 2023-as Zsoldos Péter-díj jelölési időszaka

...
Könyves Advent

A Szöszi Marilyn Monroe legintimebb portréja

...
Szórakozás

Regényzene készült az Utas és holdvilághoz

...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak