Daniel Kehlmann ezekkel a könyvekkel kalauzol végig Berlinen

Daniel Kehlmann ezekkel a könyvekkel kalauzol végig Berlinen

A New York Times elindított idén nyáron egy szuper sorozatot, amelyben írók ajánlanak könyveket a városukról. Leila Slimani például Párizsban tartott könyves idegenvezetést, most pedig Daniel Kehlmann ajánlott könyveket egy berlini kiruccanás előtt – vagy helyett.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2022. július 13. |

Ha Berlinbe utazunk, felkészülésként Daniel Kehlmann a 20. század egyik legnagyszerűbb modernista regényeként emlegetett Berlin, Alexanderplatzot ajánlja Alfred Döblintől. A kérdésre, hogy milyen könyvet vigyünk magunkkal egy berlini útra, az író Vladimir Nabokov az Adomány című kötetét ajánlja. Ez Nabokov utolsó, oroszul írt könyve: egy Berlinbe menekült fiatal orosz író a hőse, és természetesen nagy figyelmet kap benne az orosz emigránsok sorsa is. A 20. század elején, és szintén a német fővárosban játszódik Irmgard Keun A műselyemlány című regénye, amelynek pimasz, vicces narrátori hangját nem egykönnyen felejti el az ember. Hans Fallada Halálodra magad maradsz című kötete pedig egy nagy társadalmi regény, amely a náci uralom alatt játszódik. Kehlmann szerint az olvasónak könnyen rémálmokat okozhat a könyv, de ennek köszönhetően valamiféle fogalma mégiscsak lehet arról, milyen lehetett a nácik alatt Berlinben az élet.

Daniel Kehlmann: A bolond karakterében mindig van valami démoni és sötét
Daniel Kehlmann: A bolond karakterében mindig van valami démoni és sötét
Tovább olvasok

Akinek nincs ideje utazni, annak az író Theodor Fontane könyveit ajánlja, melyek gyakran a Berlin környéki Brandenburgban játszódnak. De szintén hasznos lehet Voltaire memoárja, aki annak idején nagy barátságot ápolt Nagy Frigyes porosz királlyal. Kehlmann szerint Berlinben jelenleg a legtöbbet („nyilvánvaló okokból”) ukrán írókról beszélnek, név szerint Andrej Kurkovot és Jurij Andruhovicsot említette, valamint azokról a disszedens orosz írókról, akik Berlinben telepedtek le és politikai okokból nem térhetnek haza – közéjük tartozik Vlagyimir Szorokin, Ljudmila Ulickaja és Viktor Jerofejev. Kehlmann ezen a ponton megjegyezte, hogy Európában ők mind nagyon ismert szerzők, viszont az összes nagy íróhoz hasonlóan, akik nem angolul írnak, a nevük is jóformán ismeretlen az Egyesült Államokban.

5 könyv, amivel beléphetsz a Kehlmann-univerzumba!
Tovább olvasok

A hangoskönyvek közül Bertold Brecht Koldusoperáját ajánlja, amelynek létezik egy BBC-változata David Bowie-val. Ha viszont valaki „irodalmi zarándoklatot” szeretne tenni, Kehlmann egy kevésbé szívderítő helyszínre hívja fel a figyelmet: ő a hohenschönhauseni börtönt ajánlja, ahol a keletnémet titkosrendőrség a másként gondolkodókat, köztük sok írót vallatott. Annak idején még a térképeken sem szerepelt, most viszont egykori fogvatartottak vezetik végig a látogatókat. Kehlmann szerint egy hohenschönhauseni túra könnyen tönkreteheti az ember napját, viszont a legtöbb könyvnél vagy múzeumnál jobban segít majd megérteni, hogy mi is történt a 20. század második felében.

Forrás: NYTimes

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Daniel Kehlmann Tyllje is szerepel a Nemzetközi Booker-díj rövidlistáján

Kihirdették a Nemzetközi Booker-díj rövidlistáját. Az 50 ezer font jutalommal járó elismerésért olyan szerzők vannak versenyben, mint Daniel Kehlmann, Yōko Ogowa vagy Gabriela Cabezón Cámara. A rövidlistán összesen hat könyv szerepel, a nyertes könyv címét május 19-én árulják el. 

...
Nagy

Daniel Kehlmann: A bolond karakterében mindig van valami démoni és sötét

...
Nagy

Daniel Kehlmann műveit a játékossága teszi egyedülállóvá

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

Hírek
...
Szórakozás

Magyaros elemekkel megbolygatott westernfilm lesz az új A helység kalapácsa-adaptáció

...
Zöld

Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt

...
Hírek

Rushdie műveiből olvasnak fel szolidaritásból az írók

...
Szórakozás

Koronázási szertartásjáték, Nemes Nagy Ágnes100, Folyami rákok-bemutató [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Attól félünk, amit nem ismerünk - üzeni a Torzonborz-trilógia szerzőjének könyve

...
Beleolvasó

Lackfi János Bejgliköztársaságában a GPS is önálló életre kel

...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót