Könyvbotrány az USA-ban: ki lehet-e színezni a családon belüli erőszakot?

Könyvbotrány az USA-ban: ki lehet-e színezni a családon belüli erőszakot?

Colleen Hoover és regényei az utóbbi időben egyre népszerűbbek, az USA-ban a TOP 3 helyet is bezsebelték 2022 bestsellereinek listáján, és magyarul megjelent könyvei idehaza rendkívül népszerűek: a Velünk véget ér például 2022 augusztusában és szeptemberében is 6. volt, és azóta is minden hónapban felkerül a Bookline havi top 50-es sikerlistájára. Colleen Hoover azon szerzők egyike, akik népszerűségüket nagyban annak köszönhetik, hogy nevük sokat forog a BookTok-on (erről a jelenségről ITT írtunk korábban). Ám Hoover közösségi médiás népszerűsége nem feltétlenül pozitív: sokan kritizálják azért, mert szerintük regényeiben romantikusnak állítja be a bántalmazást. Ezen a megítélésen legújabban piacra dobott terméke sem segített: egyik legsikeresebb könyvéből, a Velünk véget érből - melynek alapja egy bántalmazó kapcsolat bemutatása - színezőkönyvet adtak ki.

ld | 2023. január 16. |

A regényt a rajongói fontos könyvnek tartják, mivel szerintük a családon belüli erőszak körforgásának és a körforgások megtörésének fontosságát mutatja be. Mások viszont úgy látják, hogy a regény manipulatív és nem túl árnyaltan mutatja be a bántalmazást. Azt is sokan kifogásolják, hogy annak ellenére romantikus regényként hozták forgalomba, hogy a központi témája egy bántalmazó kapcsolat bemutatása.

A Hoover kiadója, az Atria Books által készített Velünk ér véget színezőkönyv keretezése elég nagy port kavart. Azzal hirdették ugyanis, hogy ezen keresztül az olvasók (színezők) "átélhetik ennek a fenomenális regénynek a legikonikusabb jeleneteit és közegét." Valamint: "Élénken rajzolt és bájosan pihentető, ez a tökéletes ajándék a zseniális és megható New York Times bestseller sorozat minden rajongójának".

Ezt a húzást még a könyv rajongói is izléstelennek tartották. Sokan megfogalmazták ellenérzésüket azzal kapcsolatban, hogy a szerző (és kiadója) a színezőkönyvvel valóban romantikusnak állítja be a bántalmazást, ha szép képek mögé rejti azt. Ez pedig elég ironikus, tekintve, hogy a regény éppen arról szól, hogy mind a bántalmazók, mind az áldozataik gyakran úgy tesznek, mintha minden rendben lenne.

A kifestőkönyv mások szerint Hoover könyveivel kapcsolatos nagyobb problémára is utal: ahelyett, hogy a nehéz témával foglalkoznának, a regények, és most a kifestőkönyv is,

a romantika és a virágok esztétikáját használja fel egy olyan könyv marketingjében, amelyben a főszereplőt a barátja - például - lelöki a lépcsőn.

Ez a jelenet nem szerepel a kifestő könyvben, mert az nem illene annak "esztétikájához". És talán azért sem, mert emlékeztetné az embereket arra, hogy miről is szól valójában a történet.

Minden bizonnyal ez a széleskorű felháborodás és kritika az oka annak, hogy a kifestőkönyvet megjelentető Atria Books bejelentette: visszavonják a terméket. Az Instagramon közzétett közleményében a kiadó így fogalmazott. "Az Atria Books nem folytatja a Velünk véget ér színezőkönyv kiadását. Úgy dolgoztuk ki ezt a könyvet, hogy felemelő és erőt adó legyen, tükrözve Lily Bloom történetét; nagyra értékeljük a visszajelzéseket és a diskurzust, és a legnagyobb tisztelettel viseltetünk Colleen Hoover rajongói iránt. Köszönjük az őszinte beszélgetést és a szenvedélyt a világ iránt, amelyet Colleen a könyveiben teremtett."

A kiadás miatt Instagram oldalán a szerző is bocsánatot kért: "Hallak titeket, és egyetértek veletek. Nincs mentség. Nincs ujjal mutogatás. Felvettem a kapcsolatot a kiadóval, hogy tudassam velük: azt szeretném, ha nem lépnénk tovább. Köszönöm a tiszteletteljes vitát és a felelősségre vonást" - írta.

A színezőkönyv továbbra is kapható néhány online webáruházban.

Forrás: Mary Sue és CNN

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bestseller-listára repíti a BookTok a könyveket

Fiatal TikTok-felhasználók tesznek ismét népszerűvé már elfeledtnek hitt könyveket. A futótűzként terjedő BookTok-jelenség pedig egyre nagyobb hatással van a kiadók és könyvkereskedők munkájára is.

...
Hírek

A TikTok beszáll a könyvbizniszbe: mostantól közvetlenül a felhasználók számára értékesít

A BookTok népszerűségének további kiaknázása érdekében a közösségi médiaóriás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiadókkal és kiskereskedőkkel kötött partnerségeken keresztül vásárolhassanak könyveket a TikTok Shopon keresztül.

...
Gyerekirodalom

Sorozat lesz az ifjúsági regényből, amelyért megőrültek a tiktokerek

A Deadline úgy tudja, kiélezett versenyben szerezte meg Adam Silvera sikerkönyvének filmjogait a Netflix.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.