Könyvbotrány az USA-ban: ki lehet-e színezni a családon belüli erőszakot?

Könyvbotrány az USA-ban: ki lehet-e színezni a családon belüli erőszakot?

Colleen Hoover és regényei az utóbbi időben egyre népszerűbbek, az USA-ban a TOP 3 helyet is bezsebelték 2022 bestsellereinek listáján, és magyarul megjelent könyvei idehaza rendkívül népszerűek: a Velünk véget ér például 2022 augusztusában és szeptemberében is 6. volt, és azóta is minden hónapban felkerül a Bookline havi top 50-es sikerlistájára. Colleen Hoover azon szerzők egyike, akik népszerűségüket nagyban annak köszönhetik, hogy nevük sokat forog a BookTok-on (erről a jelenségről ITT írtunk korábban). Ám Hoover közösségi médiás népszerűsége nem feltétlenül pozitív: sokan kritizálják azért, mert szerintük regényeiben romantikusnak állítja be a bántalmazást. Ezen a megítélésen legújabban piacra dobott terméke sem segített: egyik legsikeresebb könyvéből, a Velünk véget érből - melynek alapja egy bántalmazó kapcsolat bemutatása - színezőkönyvet adtak ki.

ld | 2023. január 16. |

A regényt a rajongói fontos könyvnek tartják, mivel szerintük a családon belüli erőszak körforgásának és a körforgások megtörésének fontosságát mutatja be. Mások viszont úgy látják, hogy a regény manipulatív és nem túl árnyaltan mutatja be a bántalmazást. Azt is sokan kifogásolják, hogy annak ellenére romantikus regényként hozták forgalomba, hogy a központi témája egy bántalmazó kapcsolat bemutatása.

A Hoover kiadója, az Atria Books által készített Velünk ér véget színezőkönyv keretezése elég nagy port kavart. Azzal hirdették ugyanis, hogy ezen keresztül az olvasók (színezők) "átélhetik ennek a fenomenális regénynek a legikonikusabb jeleneteit és közegét." Valamint: "Élénken rajzolt és bájosan pihentető, ez a tökéletes ajándék a zseniális és megható New York Times bestseller sorozat minden rajongójának".

Ezt a húzást még a könyv rajongói is izléstelennek tartották. Sokan megfogalmazták ellenérzésüket azzal kapcsolatban, hogy a szerző (és kiadója) a színezőkönyvvel valóban romantikusnak állítja be a bántalmazást, ha szép képek mögé rejti azt. Ez pedig elég ironikus, tekintve, hogy a regény éppen arról szól, hogy mind a bántalmazók, mind az áldozataik gyakran úgy tesznek, mintha minden rendben lenne.

A kifestőkönyv mások szerint Hoover könyveivel kapcsolatos nagyobb problémára is utal: ahelyett, hogy a nehéz témával foglalkoznának, a regények, és most a kifestőkönyv is,

a romantika és a virágok esztétikáját használja fel egy olyan könyv marketingjében, amelyben a főszereplőt a barátja - például - lelöki a lépcsőn.

Ez a jelenet nem szerepel a kifestő könyvben, mert az nem illene annak "esztétikájához". És talán azért sem, mert emlékeztetné az embereket arra, hogy miről is szól valójában a történet.

Minden bizonnyal ez a széleskorű felháborodás és kritika az oka annak, hogy a kifestőkönyvet megjelentető Atria Books bejelentette: visszavonják a terméket. Az Instagramon közzétett közleményében a kiadó így fogalmazott. "Az Atria Books nem folytatja a Velünk véget ér színezőkönyv kiadását. Úgy dolgoztuk ki ezt a könyvet, hogy felemelő és erőt adó legyen, tükrözve Lily Bloom történetét; nagyra értékeljük a visszajelzéseket és a diskurzust, és a legnagyobb tisztelettel viseltetünk Colleen Hoover rajongói iránt. Köszönjük az őszinte beszélgetést és a szenvedélyt a világ iránt, amelyet Colleen a könyveiben teremtett."

A kiadás miatt Instagram oldalán a szerző is bocsánatot kért: "Hallak titeket, és egyetértek veletek. Nincs mentség. Nincs ujjal mutogatás. Felvettem a kapcsolatot a kiadóval, hogy tudassam velük: azt szeretném, ha nem lépnénk tovább. Köszönöm a tiszteletteljes vitát és a felelősségre vonást" - írta.

A színezőkönyv továbbra is kapható néhány online webáruházban.

Forrás: Mary Sue és CNN

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bestseller-listára repíti a BookTok a könyveket

Fiatal TikTok-felhasználók tesznek ismét népszerűvé már elfeledtnek hitt könyveket. A futótűzként terjedő BookTok-jelenség pedig egyre nagyobb hatással van a kiadók és könyvkereskedők munkájára is.

...
Hírek

A TikTok beszáll a könyvbizniszbe: mostantól közvetlenül a felhasználók számára értékesít

A BookTok népszerűségének további kiaknázása érdekében a közösségi médiaóriás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiadókkal és kiskereskedőkkel kötött partnerségeken keresztül vásárolhassanak könyveket a TikTok Shopon keresztül.

...
Gyerekirodalom

Sorozat lesz az ifjúsági regényből, amelyért megőrültek a tiktokerek

A Deadline úgy tudja, kiélezett versenyben szerezte meg Adam Silvera sikerkönyvének filmjogait a Netflix.

Hírek
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.