Új Borbély Szilárd-kötetek is megjelennek az életműsorozatban

Az évtized könyvei közé választott Nincstelenek újrakiadásával elindult a Jelenkor Kiadónál a tragikus hirtelenséggel 2014-ben elhunyt Borbély Szilárd életműsorozatának újrakiadása. A legfontosabb hír, hogy megjelenik az eddig csak németül kiadott, félbemaradt regény, a Kafka fia, valamint egy a költő által megszerkesztett, de meg nem jelent verseskötet is. A sorozatot Tillai Tamás tervezi Rozsda Endre festményei felhasználásával. 

vl | 2021. március 11. |
Borbély Szilárd
Nincstelenek
Jelenkor, 2021, 308 oldal
-

„»Megyünk és hallgatunk.« Ez a Nincstelenek első mondata. Mint a nagy művek első mondatában oly sokszor, ebben is benne van az egész könyv. A Nincstelenek úgy töri föl a hallgatást, a némaságot, hogy a végén még az addiginál is keményebb burokba zárja. De hát hogyan is képzeljük el a hallgatást? Nem, a hallgatás, a némaság nem csonthéj, amit egyetlen kemény ütés megroppanthat. Nem burok, ami alatt megtaláljuk, amit a hallgatás elfedett? A hallgatás alatt hallgatás van. A némaság némaságot zár el. Borbély Szilárd olyan nyelvet alkotott rövid mondataival, amely megfelel a hallgatás természetének. Magmondatokat ír, egyszerre teljesek és töredékesek. Az egyik egy tárgyat ragad meg, a másik egy asszociációt, amelyet a tárgy felidéz. Az egész szöveg egyszerre lépked, halad előre a külsőben, a tárgyiban, és a belsőben, a tudatiban. De minden egyes mondat ebből a hallgatásból ered, és oda tér vissza” – írja Schein Gábor A félelem könyve című esszéjében, ami ma jelent meg a Nyugati tér blogon.

Borbély Szilárd (1963. november 1.–2014. február 19), író, irodalomtörténész életművét a Jelenkor Kiadó 2021 februárjától adja ki, a sorozat első köteteként a Nincstelenek (2013) című regény látott napvilágot. Ebben az évben még júniusban olvasható lesz a szerző hagyatékából származó szöveg, Kafka fia (mától előjegyezhető), amely egy befejezetlenül maradt Borbély Szilárd-regény, és mindeddig csak német kiadásban látott napvilágot. Ahogy a szerző írja az Olvasóhoz intézett előszavában:

Ez a regény Kelet-Európában játszódik. Utazókról és utazásokról szól. Franz Kafka utazásáról, aki nem azonos Franz Kafkával. És az egy helyben maradásról, amely nélkül értelmét vesztené az utazás. Valamint a sétákról, amelyeknek az útvonala mindig visszatér önmagába. És a terekről, amelyek tanácstalanul figyelik mindezt. Követik és kísérik azt, aki sétál. Az embert, aki sétál, és aki nem jut el sehová. Csak a térnek ad szerkezetet mozgásával, és a tereket kapcsolja össze. A tereket, amelyek Kelet-Európában minden zsúfoltság ellenére éppoly magányosak, mint az ember, aki sétájával metszi őket.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Borbély Szilárd: Minden testben Krisztust ölik meg

...
Hírek

Elhunyt Borbély Szilárd

...
Nagy

„Tegyél úgy, mintha nem vagyok” – Öt éve ment el Borbély Szilárd

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.