Bookline top50: Orvos-Tóth Noémi könyve vezeti a júliust

Bookline top50: Orvos-Tóth Noémi könyve vezeti a júliust

A Bookline júliusi sikerlistáját továbbra is Orvos-Tóth Noémi könyve vezeti, amelyet Delia Owens bestsellere követ, a dobogósok listáját Dr. Edith Eva Eger sikerkönyve zárja. 

Könyves Magazin | 2020. augusztus 06. |

Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása másfél éve meghatározó szereplője a Bookline sikerlistájának. Az Örökölt sors népszerűsége töretlen, témája sokakat ragad magával, hiszen a szerző állítása szerint frusztrációink okait családunk múltjában kell keresni. Ez legtöbbször nem könnyű feladat, mivel felmenőink traumáit generációról generációra adjuk tovább.

Orvos-Tóth Noémi: El lehet felejteni, amit korábban a világról hittünk - Összekötve - Könyves magazin

Slow life-ról, a jelenlegi helyzettel való együttélésről, a járvány okozta közösségi trauma feldolgozásáról, a szülői felelősségről és a kulturális tartalmak jelentőségéről is beszélgettünk Orvos-Tóth Noémivel.

Delia Owens biológus hetvenévesen döntött úgy, hogy kipróbálja magát regényíróként. Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvében egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli történetét ismerjük meg, aki egyik pillanatról a másikra egy rejtélyes gyilkosság gyanúsítottjává válik. 

Egy gyermek magányos harca a mocsárvilágban - Könyves magazin

Ahol a folyami rákok énekelnek, a mondás szerint az a hely, ami túl van az ember által lakott és ismert vidéken, ott, ahol még érintetlen a természet, a vadon, ez esetben a láp sötétlő mélye. A regényíróként közel hetvenévesen debütáló Delia Owens könyvében az Egyesült Államok délkeleti része, Észak-Karolina láp- és mocsárvidéke lesz a meghatározó helyszín, sőt nem csak helyszín, hanem az egyik főhős maga.

Edith Eva Eger A döntés című sikerkönyve egy bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézés a múlttal. Az Auschwitzot túlélő magyar pszichológus műve számtalan embernek ad reményt és lehetőséget a leküzdhetetlennek tűnő traumákkal való szembenézéshez. A szerző új könyve novemberre várható.

A túlélők, és nem az áldozatok vére folyik bennünk - Könyves magazin

Fotó: Jordan Engle Miért döntött úgy, hogy könyvet ír az életéről? A magyar származású Edith Eva Eger fiatalkorában tehetséges balett-táncos volt, ám karrierje derékba tört, amikor családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit elveszítette, ő azonban nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és azóta klinikai pszichológusként segít másoknak a traumák feldolgozásban.

Remek világirodalmi alkotások közül válogathattunk júliusban, hiszen az utóbbi időben számos kortárs szerző jelentkezett újdonsággal. Ljudmila Ulickaja elbeszéléseinek hősei idősödő, magányos figurák, akik megpróbálják rendezni a konfliktusaikat a haláluk előtt, és gyanakodva fogadják, ha kapnak még egy esélyt az élettől. A lélek testéről szerzője végtelen empátiával és páratlan emberismerettel rajzolja meg portréit, történetei egyszerre vigasztalóak és felkavaróak.

Ulickaja versében az ember egy leckéből sem okul - Könyves magazin

Morcsányi Géza, A lélek testéről című könyv fordítója megkérte Ljudmila Ulickaját, hogy olvasson fel egy írást az új kötetéből. Az író az Egyetlen leckéből sem okultál... című verset választotta, amelyet Kántor Péter fordított magyarra. Hallgassátok meg, hogyan hangzik a vers Ulickaja előadásában: Ulickaja új kötete egyébként nemcsak a címével, de néhány utalással is megidézi Enyedi Ildikó Testről és lélekről című díjnyertes filmjét.

Stephen King Az Intézet című regényében Luke Ellis történetét ismerjük meg, akinek szülei saját otthonukban válnak brutális gyilkosság áldozataivá. A szerző a tőle megszokott módon bilincseli le az olvasót. 

Taffy Brodesser-Akner első kötete, A Fleishman ​bajban van főszereplője, Toby ​Fleishman a válása után mindenre számított, csak arra nem, hogy volt felesége, Rachel lelép és ráhagyja gyerekeiket. A regényben egyszerre ismerünk rá társadalmunk komikus mivoltára és szembesülünk a mindennapok szívszorító nehézségeivel.

A szexchatelő férj történetében több a csavar, mint elsőre látszik - Könyves magazin

A Fleishman bajban van címszereplője előtt egyszeriben új távlatok nyílnak, amikor a házassága végleg zátonyra fut. Mintha New York minden nője csak arra várna, hogy tangás-cicis fotóikat elküldhessék a negyvenes exférjnek. A hedonista mindennapokra a volt feleség eltűnése vet árnyékot, emiatt pedig Toby Fleishmannek is - kénytelen-kelletlen - teljesen újra kell pozicionálnia az életét.

Nemcsak a világirodalom kiemelkedő írói kerültek fel a Bookline toplistájára júliusban. Nyáron jelent meg Tompa Andrea Haza című regénye, amiben az otthon elhagyása, a hazatérés égető szüksége játssza a főszerepet. A Libri irodalmi díjas szerző olyan kérdéseket feszeget a téma kapcsán, mint hogy kiket hagyunk hátra, amikor elmegyünk, és hogy van-e még közünk azokhoz, akikhez hazatérünk.

Tompa Andrea: Nincsenek nagy miértek a történetek mögött - Könyves magazin

Tompa Andrea író hőse sok év távollét után egy osztálytalálkozóra tart haza a szülővárosába. A Haza című regény szereplői pontosan tudják, hogy az otthonosság nem a négy fal között, hanem a nyelvben, egy pohár vízben vagy akár a jól megválasztott tárkonyban is fellelhető.

Bereményi Géza önéletrajzi regénye elsősorban a szerző gyermek- és ifjúkorával foglalkozik. Magyar Copperfield című könyvét olvasva nemcsak az életét ismerhetjük meg, hanem a 20. századi magyar történelem egy fontos korszakának mindennapjait is.

Most fotókról is megismerhetjük Bereményi Géza önéletírásának szereplőit - Könyves magazin

Februárban jelent meg Bereményi Géza önéletírása, a Magyar Copperfield, amelyben legelső emlékeitől egészen a katonai behívójának megérkezéséig végigkövethetjük gyerekkorát és fiatalkorát ( olvass bele ITT). Ahogy korábban írtuk, a Magyar Copperfield voltaképpen egy tanulási regény, amelyben egy olyan gyerek felnövésének történetét kísérhetjük végig, aki mindent megfigyelt maga körül és éppen ezért mindent tudott a körülötte élő felnőttekről.

Háy János Ne haragudj, véletlen volt című járványnaplójában személyes terébe enged be minket, a bennünk is motoszkáló gondolatokat rögzíti jövőről és múltról, illetve napjainkról, amikor az egyik pillanatról a másikra változhat meg a világunk.

Háy János számára a napló izgalmas játéktér volt - Könyves magazin

A karantén alatt született meg Háy János új könyve, a Ne haragudj, véletlen volt, amely látszólag ugyan naplónak mutatja magát, de mégis sokkal több annál. A kötetet a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be tegnap, ahol szó esett a személyességről, a napló műfajjal való játékról, és az írói megújulásról is.

A szépirodalom mellett a tényirodalomi írások is kiemelt figyelmet kaptak. Ilyen Szentesi Éva új könyve, amiben megdöbbentő őszinteséggel vall súlyos betegségéről. A legfontosabbat utoljára hagytam nemcsak a szerző betegségből való kigyógyulásnak ünneplése, de egyfajta tudás- és élményanyag átadása is az olvasónak. 

Szentesi Évát édesanyja betegsége szembesítette saját feldolgozatlan traumáival - Könyves magazin

A legfontosabbat utoljára hagytam címmel könyvet írt az elmúlt öt év tapasztalatairól Szentesi Éva. Az évek száma azért fontos, mivel azóta tünetmentes - ahogy a fülszövegben is fogalmaz, 2015-ben kapta meg élete legfontosabb orvosi eredményét -, a mostani kötetet pedig egyszerre szánta összefoglalónak és lezárónak.

Az Akiknek két anyja van című könyv pedig egy olyan érzékeny témát dolgoz fel, amit Magyarországon is évtizedekig hallgatás övezett, miközben emberek tízezreinek életét határozta meg. Mártonffy Zsuzsa hiánypótló írása empátiával és éleslátással tárja fel az örökbefogadás magyarországi történetét és emberi oldalait.

Bookline nyomtatott Top 50 lista

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

...napja a listán

1

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Kulcslyuk Kiadó

0

597

2

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri Könyvkiadó

új

21

3

Edith Eva Eger

A döntés

Libri Könyvkiadó

2

276

4

Ljudmila Ulickaja

A lélek testéről

Magvető Könyvkiadó

2

83

5

Bartos Erika

Bogyó és Babóca - Hónapok meséi

Citera Kft.

44

87

6

Tompa Andrea

Haza

Jelenkor Kiadó

5

38

7

Szentesi Éva

A legfontosabbat utoljára hagytam

Libri Könyvkiadó

0

43

8

Deborah Feldman

Unortodox - A másik út

Libri Könyvkiadó

-4

92

9

Stephen King

Az Intézet

Európa Könyvkiadó

új

10

10

Borsa Brown

A szárd szikla

Álomgyár Kiadó

-7

44

11

Saul Austerlitz

A Jóbarátok-generáció

21. Század Kiadó

-3

76

12

Jussi Adler-Olsen

A 2117. áldozat

Animus Kiadó

12

38

13

R. Kelényi Angelika

Róma, Róma

Álomgyár Kiadó

új

21

14

Fábián Janka

A könyvárus lány

Libri Könyvkiadó

14

159

15

Elli H. Radinger

A farkasok bölcsessége

Park Kiadó

17

41

16

Rubin Eszter

Hisztaminintolerancia szakácskönyv

Jaffa Kiadó

új

10

17

Fredrik Backman

Hétköznapi szorongások

Animus Kiadó

új

16

18

Dr. Joe Dispenza

Válj természetfelettivé!

Bioenergetic Kft.

8

67

19

Anne Jacobs

A villa lányai

Central Könyvek

új

27

20

Andrzej Sapkowski

Vaják V. - The Witcher - Tűzkeresztség

Gabo Kiadó

új

16

21

Ruth Kelly

Szőlőskert Provence-ban

21. Század Kiadó

új

16

22

Bereményi Géza

Magyar Copperfield

Magvető Könyvkiadó

1

159

23

Ablonczy Balázs

Ismeretlen Trianon

Jaffa Kiadó

-21

60

24

Andrzej Sapkowski

Vaják IV. - The Witcher - A megvetés ideje

Gabo Kiadó

-5

71

25

Steve Berry

A varsói protokoll

Gabo Kiadó

16

37

26

Taffy Brodesser-Akner

Fleishman bajban van

21. Század Kiadó

új

28

27

Margaret Atwood

Az ehető nő

Jelenkor Kiadó

új

27

28

Mártonffy Zsuzsa

Akiknek két anyja van

Bookline Könyvek

-16

65

29

Fiala Borcsa

Balatoni nyomozás

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT

új

15

30

Borsa Brown

Sapho - Második rész

Álomgyár Kiadó

3

101

31

Leslie L. Lawrence

Donovan ezredes tréfája I-II.

I.P.C. Könyvek Kft.

-21

49

32

Katie Fforde

Tavaszi zsongás

Libri Könyvkiadó

új

12

33

Berg Judit

Rumini

Pozsonyi Pagony

1

119

34

Suzanne Collins

Énekesmadarak és kígyók balladája

Agave Könyvek

-25

71

35

Háy János

Ne haragudj, véletlen volt

Európa Könyvkiadó

-10

51

36

Hyeonseo Lee

A lány hét névvel

Libri Könyvkiadó

új

15

37

Kiss Judit Ágnes

Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Pozsonyi Pagony

új

15

38

Tim Seldin

Hogyan nevelj boldog gyereket

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT

új

11

39

Bartos Erika

Duna - Brúnó Budapesten 5.

Móra Könyvkiadó

-8

94

40

Andrew Gross

Egy kém Auschwitzban

Lettero Kiadó

4

38

41

Kuncze Gábor

Várjuk ki a végét...

Kossuth Kiadó

új

19

42

Antonio Iturbe

Az auschwitzi könyvtáros

ALEXANDRA KÖNYVESHÁZ KFT.

új

8

43

Bosnyák Viktória

Tündérboszorkány

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT

új

23

44

Douglas Abrams

Az öröm könyve

Helikon Kiadó

új

10

45

Margaret Atwood

Testamentumok

Jelenkor Kiadó

új

12

46

Sally Rooney

Normális emberek

21. Század Kiadó

-11

129

47

Vekerdy Tamás

Jól szeretni 

Kulcslyuk Kiadó

új

6

48

Ann Swanson

A jóga tudománya

Libri Könyvkiadó

új

14

49

Dr. Joe Dispenza

Engedd el önmagad

Édesvíz Kiadó

új

10

50

Erica James

Nyár a Comói-tónál

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

új

21

Bookline e-könyv Top 10 lista

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

...napja a listán

1

Jussi Adler-Olsen

A 2117. áldozat

Animus Kiadó

3

45

2

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Kulcslyuk Kiadó Kft.

-1

95

3

Lakatos Levente

Próbáltam mindezt elfelejteni

Lakatos Levente Publishing

új

14

4

Tompa Andrea

Haza

Jelenkor

új

29

5

Taffy Brodesser-Akner

Fleishman bajban van

21. Század Kiadó

új

28

6

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri Kiadó

4

201

7

Fredrik Backman

Hétköznapi szorongások

Animus Kiadó

új

19

8

Szentesi Éva

A legfontosabbat utoljára hagytam

Libri Kiadó

5

41

9

Deborah Feldman

Unortodox - A másik út

Libri Kiadó

-7

91

10

Borsa Brown

A szárd szikla

Álomgyár Kiadó

új

28

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Ez a könyv segíthet a gyerekeknek, hogy beszélni tudjanak a zaklatásról

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Augusztusban egy olyan könyv lett a kiemelt kötet, amely a zaklatás témáját járja körül.

...
Hírek

Bookline top50: Az Örökölt sors és az Ismeretlen Trianon az élen

Rengeteg friss megjelenésű könyvvel indult a nyár, sokukkal találkozhatunk a Bookline júniusi sikerlistáján. A legolvasottabb könyvek között egyaránt helyet kapott tény- és szépirodalom, az élmezőny első helyét ebben a hónapban is Orvos-Tóth Noémi könyve érdemelte ki, amit egy rendhagyó írás követ a trianoni békeszerződésekről, a lista harmadik helyén pedig a romantikus regények egyik legnépszerűbb hazai írója, Borsa Brown áll.

...
Összekötve

Orvos-Tóth Noémi: El lehet felejteni, amit korábban a világról hittünk - Összekötve 

Slow life-ról, a jelenlegi helyzettel való együttélésről, a járvány okozta közösségi trauma feldolgozásáról, a szülői felelősségről és a kulturális tartalmak jelentőségéről is beszélgettünk Orvos-Tóth Noémivel.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.

...
Nagy

Tüdős Klára szerteágazó tehetségével a kor kezdetben nem nagyon tudott mit kezdeni

Nem tényirodalmi műben, hanem regénytrilógiában tervezi feldolgozni Tüdős Klára életét Bódis Kriszta. Az első rész nyár elején jelent meg, és a Kisasszonyképző című kötet kimondottan a korai évekre, azon belül is arra az időszakra koncentrál, amely a fiatal Tüdős eszmélése, önállósodása, a későbbi pálya megalapozása szempontjából meghatározónak tekinthető.

Szerzőink

...
sa

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

...
ld

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

...
Sándor Anna

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek