Áremeléssel mentenék a könyvesboltokat a franciák

Franciaországban a könyvesboltok megmentése és az igazságos piaci verseny érdekében három eurós kiszállítási díjat vezetnének be az interneten megrendelt könyvekre, írta a francia kormány nyomán az MTI.

sa | 2022. szeptember 26. |

A körülbelül 1200 forintos szállítási díjat minden 35 euró (14 ezer forint) alatti internetes rendelésre kiszabnák, hogy a könyvesboltokat - amelyek néha akár 7 eurót (2800 forint) is kiszámláznak a megrendelt könyvek szállítására - ne szorítsák ki a piacról az olyan internetes kereskedőóriások, mint az Amazon vagy a francia Fnac webáruház. Noha a francia törvény - hasonló okokból - 2014 óta tiltja a könyvek ingyenes kiszállítását, a többi közt az említett cégek is kijátsszák a szabályokat, és mindössze egy eurocentet (4 forint) számolnak fel kiszállítási díjként a megrendelt könyvekre. Az ügy tavaly óta húzódik, mi is beszámoltunk a készülő jogszabályról:

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben
Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Egy friss francia jogszabály bezárná az Amazon kiskapuját és minimálárat szabna meg a könyvkiszállításoknál. A francia kormány a független könyvesboltokat védené ezzel.

Tovább olvasok

A szóban forgó törvényjavaslatot múlt decemberben már elfogadták ugyan, a kormánynak azonban még dűlőre kell jutnia a szállítási díj végleges összegéről. Amint ez megvan, a kormány értesíteni fogja az Európai Bizottságot a törvényről. A új szabályok azután léphetnek hatályba, hogy a bizottság jóváhagyta.

"Amellett, hogy ez (az intézkedés) segít a könyviparnak alkalmazkodni a digitális korszakhoz, egyúttal helyreállítja az egyensúlyt az online kereskedelmi felületek és a könyvesboltok között"

- fogalmazott a francia kulturális és pénzügyi tárca közös közleményében. Indoklásuk szerint az online kereskedők a rendelés végösszegétől függetlenül gyakorlatilag ingyen szállítják ki a könyveket, a hagyományos könyvesboltok azonban nem tudják felvenni a versenyt az ilyen alacsony szállítási díjakkal.

Hozzátették: a 35 euró feletti rendeléseknél megmaradhat az egycentes szállítási díj gyakorlata, így akár jobban megéri majd több terméket egyszerre megvásárolni, hiszen a végösszeg hamar átlépheti a 35 eurót.

A francia könyvárusok szakszervezete (SLF) pénteki nyilatkozatában közölte, hogy a három eurós kiszállítási díj nem célravezető, hiszen a boltok számára a kiszállítás mindenképpen veszteséges. 

Azt javasolják a kormánynak, hogy csökkentse a postai költségeket a könyvesboltok számára.

A Franciaországban 2019-ben eladott 435 millió könyv több mint húsz százalékát interneten keresztül vásárolták meg. Eközben a mintegy 3300 független franciaországi könyvesbolt piaci részesedése egyre csökken az online webáruházak támasztotta verseny miatt.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Újranyit Gáza legnagyobb könyvesboltja, amelyet egy izraeli légicsapás semmisített meg

Hála a rengeteg adománynak, a jövő héten újranyit Gáza legnagyobb könyvesboltja, Samir Mansour Bookshop, amelyet tavaly egy izraeli légicsapás semmisített meg. 

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Egy friss francia jogszabály bezárná az Amazon kiskapuját és minimálárat szabna meg a könyvkiszállításoknál. A francia kormány a független könyvesboltokat védené ezzel.

...
Hírek

Nem adja fel a kabuli könyvesboltos

A tálib hatalomátvétel óta csak két vevője volt, de kitart a kabuli könyvesboltos.

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...
Sándor Anna

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Kolozsi Orsolya

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

...
Zöld

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

...
Zöld

Eltévedt az Amazonas dzsungelében egy bolíviai férfi, egy hónap múlva találtak rá

...
Zöld

A cinkék szívesen fészkelnek a postaládádban is – így előzheted meg!

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?