Áremeléssel mentenék a könyvesboltokat a franciák

Franciaországban a könyvesboltok megmentése és az igazságos piaci verseny érdekében három eurós kiszállítási díjat vezetnének be az interneten megrendelt könyvekre, írta a francia kormány nyomán az MTI.

sa | 2022. szeptember 26. |

A körülbelül 1200 forintos szállítási díjat minden 35 euró (14 ezer forint) alatti internetes rendelésre kiszabnák, hogy a könyvesboltokat - amelyek néha akár 7 eurót (2800 forint) is kiszámláznak a megrendelt könyvek szállítására - ne szorítsák ki a piacról az olyan internetes kereskedőóriások, mint az Amazon vagy a francia Fnac webáruház. Noha a francia törvény - hasonló okokból - 2014 óta tiltja a könyvek ingyenes kiszállítását, a többi közt az említett cégek is kijátsszák a szabályokat, és mindössze egy eurocentet (4 forint) számolnak fel kiszállítási díjként a megrendelt könyvekre. Az ügy tavaly óta húzódik, mi is beszámoltunk a készülő jogszabályról:

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben
Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Egy friss francia jogszabály bezárná az Amazon kiskapuját és minimálárat szabna meg a könyvkiszállításoknál. A francia kormány a független könyvesboltokat védené ezzel.

Tovább olvasok

A szóban forgó törvényjavaslatot múlt decemberben már elfogadták ugyan, a kormánynak azonban még dűlőre kell jutnia a szállítási díj végleges összegéről. Amint ez megvan, a kormány értesíteni fogja az Európai Bizottságot a törvényről. A új szabályok azután léphetnek hatályba, hogy a bizottság jóváhagyta.

"Amellett, hogy ez (az intézkedés) segít a könyviparnak alkalmazkodni a digitális korszakhoz, egyúttal helyreállítja az egyensúlyt az online kereskedelmi felületek és a könyvesboltok között"

- fogalmazott a francia kulturális és pénzügyi tárca közös közleményében. Indoklásuk szerint az online kereskedők a rendelés végösszegétől függetlenül gyakorlatilag ingyen szállítják ki a könyveket, a hagyományos könyvesboltok azonban nem tudják felvenni a versenyt az ilyen alacsony szállítási díjakkal.

Hozzátették: a 35 euró feletti rendeléseknél megmaradhat az egycentes szállítási díj gyakorlata, így akár jobban megéri majd több terméket egyszerre megvásárolni, hiszen a végösszeg hamar átlépheti a 35 eurót.

A francia könyvárusok szakszervezete (SLF) pénteki nyilatkozatában közölte, hogy a három eurós kiszállítási díj nem célravezető, hiszen a boltok számára a kiszállítás mindenképpen veszteséges. 

Azt javasolják a kormánynak, hogy csökkentse a postai költségeket a könyvesboltok számára.

A Franciaországban 2019-ben eladott 435 millió könyv több mint húsz százalékát interneten keresztül vásárolták meg. Eközben a mintegy 3300 független franciaországi könyvesbolt piaci részesedése egyre csökken az online webáruházak támasztotta verseny miatt.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Újranyit Gáza legnagyobb könyvesboltja, amelyet egy izraeli légicsapás semmisített meg

Hála a rengeteg adománynak, a jövő héten újranyit Gáza legnagyobb könyvesboltja, Samir Mansour Bookshop, amelyet tavaly egy izraeli légicsapás semmisített meg. 

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Egy friss francia jogszabály bezárná az Amazon kiskapuját és minimálárat szabna meg a könyvkiszállításoknál. A francia kormány a független könyvesboltokat védené ezzel.

...
Hírek

Nem adja fel a kabuli könyvesboltos

A tálib hatalomátvétel óta csak két vevője volt, de kitart a kabuli könyvesboltos.

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

...
Zöld

Veres Attila: Ettől kicsit könnyebb lesz