Áremeléssel mentenék a könyvesboltokat a franciák

Franciaországban a könyvesboltok megmentése és az igazságos piaci verseny érdekében három eurós kiszállítási díjat vezetnének be az interneten megrendelt könyvekre, írta a francia kormány nyomán az MTI.

sa | 2022. szeptember 26. |

A körülbelül 1200 forintos szállítási díjat minden 35 euró (14 ezer forint) alatti internetes rendelésre kiszabnák, hogy a könyvesboltokat - amelyek néha akár 7 eurót (2800 forint) is kiszámláznak a megrendelt könyvek szállítására - ne szorítsák ki a piacról az olyan internetes kereskedőóriások, mint az Amazon vagy a francia Fnac webáruház. Noha a francia törvény - hasonló okokból - 2014 óta tiltja a könyvek ingyenes kiszállítását, a többi közt az említett cégek is kijátsszák a szabályokat, és mindössze egy eurocentet (4 forint) számolnak fel kiszállítási díjként a megrendelt könyvekre. Az ügy tavaly óta húzódik, mi is beszámoltunk a készülő jogszabályról:

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben
Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Egy friss francia jogszabály bezárná az Amazon kiskapuját és minimálárat szabna meg a könyvkiszállításoknál. A francia kormány a független könyvesboltokat védené ezzel.

Tovább olvasok

A szóban forgó törvényjavaslatot múlt decemberben már elfogadták ugyan, a kormánynak azonban még dűlőre kell jutnia a szállítási díj végleges összegéről. Amint ez megvan, a kormány értesíteni fogja az Európai Bizottságot a törvényről. A új szabályok azután léphetnek hatályba, hogy a bizottság jóváhagyta.

"Amellett, hogy ez (az intézkedés) segít a könyviparnak alkalmazkodni a digitális korszakhoz, egyúttal helyreállítja az egyensúlyt az online kereskedelmi felületek és a könyvesboltok között"

- fogalmazott a francia kulturális és pénzügyi tárca közös közleményében. Indoklásuk szerint az online kereskedők a rendelés végösszegétől függetlenül gyakorlatilag ingyen szállítják ki a könyveket, a hagyományos könyvesboltok azonban nem tudják felvenni a versenyt az ilyen alacsony szállítási díjakkal.

Hozzátették: a 35 euró feletti rendeléseknél megmaradhat az egycentes szállítási díj gyakorlata, így akár jobban megéri majd több terméket egyszerre megvásárolni, hiszen a végösszeg hamar átlépheti a 35 eurót.

A francia könyvárusok szakszervezete (SLF) pénteki nyilatkozatában közölte, hogy a három eurós kiszállítási díj nem célravezető, hiszen a boltok számára a kiszállítás mindenképpen veszteséges. 

Azt javasolják a kormánynak, hogy csökkentse a postai költségeket a könyvesboltok számára.

A Franciaországban 2019-ben eladott 435 millió könyv több mint húsz százalékát interneten keresztül vásárolták meg. Eközben a mintegy 3300 független franciaországi könyvesbolt piaci részesedése egyre csökken az online webáruházak támasztotta verseny miatt.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Újranyit Gáza legnagyobb könyvesboltja, amelyet egy izraeli légicsapás semmisített meg

Hála a rengeteg adománynak, a jövő héten újranyit Gáza legnagyobb könyvesboltja, Samir Mansour Bookshop, amelyet tavaly egy izraeli légicsapás semmisített meg. 

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

Egy friss francia jogszabály bezárná az Amazon kiskapuját és minimálárat szabna meg a könyvkiszállításoknál. A francia kormány a független könyvesboltokat védené ezzel.

...
Hírek

Nem adja fel a kabuli könyvesboltos

A tálib hatalomátvétel óta csak két vevője volt, de kitart a kabuli könyvesboltos.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

...
Kolozsi Orsolya

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

...
Sándor Anna

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

A hét könyve
Kritika
Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté
...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

...
Zöld

Milyen szülő a bántalmazó férfi? Könyv anyáknak, hogy segíthessenek a gyerekeiknek és maguknak

...
Zöld

Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online

...
Zöld

Igaz történet a falkavezérről, amit a kedvessége is hozzásegített a diadalhoz

...
Zöld

Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt

...
Zöld

Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint

...
Zöld

Rejtélyek a magasban: az állatvilág jóléte a trópusi lombkoronák egészségétől is függ

...
Zöld

Először végeztek valódi vérrel kutatást a menstruációs termékekről, az eredmény is meglepő

...
Zöld

Charles Darwin nyomában indult expedíció Angliából