Volt FBI-ügynök, kutatók, önkéntesek segítettek kideríteni, ki árulhatta el Anne Frankot

Volt FBI-ügynök, kutatók, önkéntesek segítettek kideríteni, ki árulhatta el Anne Frankot

A nemzetközi kiadással egy időben jelent meg magyarul is Rosemary Sullivan Nyomozás Anne Frank ügyében című kötete, amely arra a kérdésre keres választ, hogy végül ki vagy mi vezette el a nácikat a Frank család rejtekhelyéhez a második világháború alatt.

ro | 2022. január 27. |
Rosemary Sullivan
Nyomozás Anne Frank ügyében - Az árulás igaz története
Ford.: V. Csatáry Tünde, Partvonal, 2022, 400 oldal
-

Anne Frank naplója a huszadik század egyik legfontosabb kordokumentuma, amelybe a fiatal lány a háborús mindennapok mellett rendszeresen beszámolt személyes érzéseiről, tapasztalatairól, csalódásairól, reményeiről. A mindössze tizenöt éves Anne Frank 1945-ben halt meg Bergen-Belsenben, és bár a naplója sokat elárul a Frank család életéről, értelemszerűen arra vonatkozóan eddig a kutatók is csak találgattak, hogy ki fedhette fel a hátsó traktusban bujkálók rejtekhelyét. A kanadai Rosemary Sullivan új könyvében arra vállalkozott, hogy megválaszolja a sokakat foglalkoztató kérdést.

"A Nyomozás Anne Frank ügyében című könyv egy évekig tartó nyomozás hiteles és lebilincselően izgalmas története. A közel 200 emberből álló kutatócsoport eltökélt célja az volt, hogy kiderítse, ki volt az a személy, aki végül Anne Frankot és a vele együtt 25 hónapig sikeresen bujkáló másik hét embert elárulta" - meséli a kötetről Korentsy Márta, a kötetet gondozó Partvonal Kiadó főszerkesztője.

Hozzátette: Rosemary Sullivan a hétköznapi olvasó számára is érdekes módon mutatja be a sok szálon futó kutatás részleteit és módszereit, miközben elénk varázsolja a negyvenes évek fullasztó történelmi eseményeit. A szerző érzékletesen eleveníti fel az 1944. augusztus 4-ét megelőző eseményeket és a drámai történet szereplőit, valamint az akkori Amszterdam fojtogató légkörét. A könyvből megismerhetjük az úgynevezett Kihűlt Ügy Csapatának vezetőit is, akiket mind-mind személyes indítékok vezettek ahhoz, hogy nekivágjanak e hatalmas feladatnak. A többek között nyomozókból, történészekből, levéltárosokból, újságírókból álló témaszakértők és önkéntesek

rendőrségi jelentéseket, fényképeket, hangfelvételeket, interjúkat, bírósági iratokat vettek elő

és olvastak át újra, hogy rátaláljanak a feltételezett áruló személyére. A kutatócsoport munkáját segítette Vince Pankoke, vezető ügynök, az FBI nyugalmazott különleges ügynöke. Személye a szakmai tapasztalatok mellett azért is volt fontos a csapat vezetőinek, mert mindenképpen szerettek volna egy olyan embert a kutatásban, aki nem holland, és személyesen nem érintett az ügyben. A levéltárakban és a világ több táján lévő intézményekben tárolt adatok mennyisége 66 GB méretű volt, ennek feldolgozása is hatalmas kihívást jelentett a csapatnak. Felhívásukra a vártnál nagyobb mennyiségű levél érkezett a világ minden tájáról, és a személyes történetek is segítettek abban, hogy a nyomozók összerakják a részleteket – pont úgy, mint egy kirakós apró darabjait.

Anne Frank történetét hátrahagyott naplója révén ismerhetjük, mivel édesapja személyes ügyének tekintette Anne naplójának publikálását. Otto Frank volt az egyetlen, aki a családjából túlélte a holokausztot, ám ebből a könyvből az is kiderül, hogy

nagy valószínűséggel a férfi tudott az áruló pontos személyéről,

de titkát nem akarta nyilvánosságra hozni.

A világsajtó a könyvre hivatkozva a héten már arról cikkezett, hogy Anne Frank búvóhelyét egy zsidó közjegyző, az 1950-ben elhunyt Arnold van den Bergh fedte fel a náciknak - utóbb viszont több történész is kétségeit hangoztatta a teóriával kapcsolatban. Korentsy Márta szerint bár a nagy sajtóvisszhangnak köszönhetően a feltételezett áruló neve már bejárta a világsajtót, ez senkit ne tántorítson el attól, hogy kézbe vegye Rosemary Sullivan könyvét: "A nyomozás kulisszatitkainak bemutatása mellett a drámai döntések, az okok és következmények feltárása teszi igazán aktuálissá ezt a kötetet. Komoly morális kérdéseket vet fel, és mindenképpen megerősíti a szándékot: nem szabad engednünk, hogy a történelem e sötét korszaka újra megismétlődjön".

A könyvet január 27-én, csütörtökön, 11 órakor mutatják be a Gerbeaud Házban (V. kerület, Vörösmarty tér 7-8.). A bemutatót megnyitja: Dr. Dian Viktória, a Partvonal Kiadó igazgatója és Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke. A könyvről beszélget: Korentsy Márta, a Partvonal Kiadó főszerkesztője és Pécsi Tibor, történész. A műből felolvas: Törőcsik Franciska színésznő. A bemutatón fellép: Bódi Mónika hegedűművész.
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Már a kisebbek is megismerhetik Anne Frank történetét

Sokan sokféleképpen feldolgozták már Anne Frank naplóját, hiszen készült már belőle film, színdarab és képregény is. A Szívünk rajta programban októberben egy olyan változata lett a kiemelt könyv, amely az olvasást most gyakorló gyerekeknek segíthet abban, hogy jobban megismerjék a lány történetét.

...
Nagy

90 éves lenne Anne Frank, akinek naplója nemcsak kordokumentum, de igazi jelkép is lett

...
Hírek

Megérkezett a Where is Anne Frank első előzetese

A Cannes Filmfesztiválon mutatták be a Where is Anne Frank című animációs filmet, amely Anne Frank naplójának legújabb feldolgozása. Nézd meg az első előzetesét!

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.