Volt FBI-ügynök, kutatók, önkéntesek segítettek kideríteni, ki árulhatta el Anne Frankot

Volt FBI-ügynök, kutatók, önkéntesek segítettek kideríteni, ki árulhatta el Anne Frankot

A nemzetközi kiadással egy időben jelent meg magyarul is Rosemary Sullivan Nyomozás Anne Frank ügyében című kötete, amely arra a kérdésre keres választ, hogy végül ki vagy mi vezette el a nácikat a Frank család rejtekhelyéhez a második világháború alatt.

ro | 2022. január 27. |
Rosemary Sullivan
Nyomozás Anne Frank ügyében - Az árulás igaz története
Ford.: V. Csatáry Tünde, Partvonal, 2022, 400 oldal
-

Anne Frank naplója a huszadik század egyik legfontosabb kordokumentuma, amelybe a fiatal lány a háborús mindennapok mellett rendszeresen beszámolt személyes érzéseiről, tapasztalatairól, csalódásairól, reményeiről. A mindössze tizenöt éves Anne Frank 1945-ben halt meg Bergen-Belsenben, és bár a naplója sokat elárul a Frank család életéről, értelemszerűen arra vonatkozóan eddig a kutatók is csak találgattak, hogy ki fedhette fel a hátsó traktusban bujkálók rejtekhelyét. A kanadai Rosemary Sullivan új könyvében arra vállalkozott, hogy megválaszolja a sokakat foglalkoztató kérdést.

"A Nyomozás Anne Frank ügyében című könyv egy évekig tartó nyomozás hiteles és lebilincselően izgalmas története. A közel 200 emberből álló kutatócsoport eltökélt célja az volt, hogy kiderítse, ki volt az a személy, aki végül Anne Frankot és a vele együtt 25 hónapig sikeresen bujkáló másik hét embert elárulta" - meséli a kötetről Korentsy Márta, a kötetet gondozó Partvonal Kiadó főszerkesztője.

Hozzátette: Rosemary Sullivan a hétköznapi olvasó számára is érdekes módon mutatja be a sok szálon futó kutatás részleteit és módszereit, miközben elénk varázsolja a negyvenes évek fullasztó történelmi eseményeit. A szerző érzékletesen eleveníti fel az 1944. augusztus 4-ét megelőző eseményeket és a drámai történet szereplőit, valamint az akkori Amszterdam fojtogató légkörét. A könyvből megismerhetjük az úgynevezett Kihűlt Ügy Csapatának vezetőit is, akiket mind-mind személyes indítékok vezettek ahhoz, hogy nekivágjanak e hatalmas feladatnak. A többek között nyomozókból, történészekből, levéltárosokból, újságírókból álló témaszakértők és önkéntesek

rendőrségi jelentéseket, fényképeket, hangfelvételeket, interjúkat, bírósági iratokat vettek elő

és olvastak át újra, hogy rátaláljanak a feltételezett áruló személyére. A kutatócsoport munkáját segítette Vince Pankoke, vezető ügynök, az FBI nyugalmazott különleges ügynöke. Személye a szakmai tapasztalatok mellett azért is volt fontos a csapat vezetőinek, mert mindenképpen szerettek volna egy olyan embert a kutatásban, aki nem holland, és személyesen nem érintett az ügyben. A levéltárakban és a világ több táján lévő intézményekben tárolt adatok mennyisége 66 GB méretű volt, ennek feldolgozása is hatalmas kihívást jelentett a csapatnak. Felhívásukra a vártnál nagyobb mennyiségű levél érkezett a világ minden tájáról, és a személyes történetek is segítettek abban, hogy a nyomozók összerakják a részleteket – pont úgy, mint egy kirakós apró darabjait.

Anne Frank történetét hátrahagyott naplója révén ismerhetjük, mivel édesapja személyes ügyének tekintette Anne naplójának publikálását. Otto Frank volt az egyetlen, aki a családjából túlélte a holokausztot, ám ebből a könyvből az is kiderül, hogy

nagy valószínűséggel a férfi tudott az áruló pontos személyéről,

de titkát nem akarta nyilvánosságra hozni.

A világsajtó a könyvre hivatkozva a héten már arról cikkezett, hogy Anne Frank búvóhelyét egy zsidó közjegyző, az 1950-ben elhunyt Arnold van den Bergh fedte fel a náciknak - utóbb viszont több történész is kétségeit hangoztatta a teóriával kapcsolatban. Korentsy Márta szerint bár a nagy sajtóvisszhangnak köszönhetően a feltételezett áruló neve már bejárta a világsajtót, ez senkit ne tántorítson el attól, hogy kézbe vegye Rosemary Sullivan könyvét: "A nyomozás kulisszatitkainak bemutatása mellett a drámai döntések, az okok és következmények feltárása teszi igazán aktuálissá ezt a kötetet. Komoly morális kérdéseket vet fel, és mindenképpen megerősíti a szándékot: nem szabad engednünk, hogy a történelem e sötét korszaka újra megismétlődjön".

A könyvet január 27-én, csütörtökön, 11 órakor mutatják be a Gerbeaud Házban (V. kerület, Vörösmarty tér 7-8.). A bemutatót megnyitja: Dr. Dian Viktória, a Partvonal Kiadó igazgatója és Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke. A könyvről beszélget: Korentsy Márta, a Partvonal Kiadó főszerkesztője és Pécsi Tibor, történész. A műből felolvas: Törőcsik Franciska színésznő. A bemutatón fellép: Bódi Mónika hegedűművész.
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Már a kisebbek is megismerhetik Anne Frank történetét

Sokan sokféleképpen feldolgozták már Anne Frank naplóját, hiszen készült már belőle film, színdarab és képregény is. A Szívünk rajta programban októberben egy olyan változata lett a kiemelt könyv, amely az olvasást most gyakorló gyerekeknek segíthet abban, hogy jobban megismerjék a lány történetét.

...
Nagy

90 éves lenne Anne Frank, akinek naplója nemcsak kordokumentum, de igazi jelkép is lett

...
Hírek

Megérkezett a Where is Anne Frank első előzetese

A Cannes Filmfesztiválon mutatták be a Where is Anne Frank című animációs filmet, amely Anne Frank naplójának legújabb feldolgozása. Nézd meg az első előzetesét!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

A Tolkien-féle fantasy és a népmesék hangulata keveredik Magyar Katalin különleges könyvében, a Jeripuszban, melyben a gonosz legyőzése a cél.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.