Arra kéri egy ukrán költő a kárpátaljai magyarokat, hogy lobbizzanak a fegyverszállítások ügyében

fk | 2022. március 02. |

A Facebookon tett közzé nyílt levelet egy ismert ukrán költő, Andrij Ljubka – vette észre a 444. Az üzenetben segítséget kért a kárpátaljai magyaroktól. Azt írta, attól a néptől, amelynek fővárosát 1956-ban orosz tankok rombolták le, különösen visszás dolog, hogy megtiltja, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajna számára a területén keresztül a mostani helyzetben.

Ljubka a levélben barátságtalan és gyáva gesztusnak nevezte, hogy Magyarország nem engedte át az Ukrajnának szánt fegyvereket az országon, és azt kérte a kárpátaljai magyaroktól, forduljanak azzal a kéréssel Magyarország kormánya felé, hogy ezt a döntését bírálja felül. A költő azzal érvelt, hogy ez a háború az Ukrajnában élő magyarok ellen is szól. Azt is írta, hogy most az európai értékekért, a szabadságért, a választási jogukért, a szuverenitásukért és függetlenségükért harcolnak. Az EU tagállama szeretnének lenni, ami a kárpátaljai magyarok érdeke is.

Ljubka szerint Ukrajna a gyakorlatban képes megoldani a fegyverszállítmányok ügyét, hiszen vannak olyan szomszédai, amelyek Magyarországgal ellentétben támogatják, ugyanakkor az is fontos kérdés, hogy a háború után az ukránok hogy fognak a helyi magyar kisebbségre nézni. „Legfőképpen a méltóságunkról szól ez, hisz nekünk veletek egy országban kell élnünk és egymásnak szemébe kell néznünk, kezet kell adnunk majd. Szeretném, ha a háború után nem lenne szégyenérzete senkinek” – írta.

Közben több mint ezren írták már alá azt a Nemzetközi PEN által kiadott levelet, amely szolidaritását fejezi ki az ukrán írókkal, újságírókkal, művészekkel és általában az ukrán emberekkel szemben, egyúttal elítéli az orosz inváziót és a vérontás azonnali bejefezésére szólít fel. A napokban emellett számos művész és híresség felszólalt a háború ellen. Mások mellett Yuval Noah HarariStephen King és Olga Tokarczuk is szolidaritását fejezte ki az ukránokkal, és a Moszkvában élő kortárs orosz író, Ljudmila Ulickaja is üzent. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ungváry: Putyin ezt a háborút politikailag már most elvesztette

Sajnos van esély arra, hogy a dolgok nem racionális mederben folynak tovább – írta Facebook-oldalán az orosz-ukrán háborúról Ungváry Krisztián.

...
Hírek

"Ezt a háborút senki nem nyerheti meg"

Csütörtök hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát. Egy ukrán író szerint a kimondott és leírt szónak ma már nincs túl nagy súlya, de attól még nem szabad csendben maradni.

...
Hírek

Nobel-díjasok, írók, művészek ítélik el az Ukrajna elleni orosz inváziót

Több mint ezren írták már alá azt a Nemzetközi PEN által kiadott levelet, amely szolidaritását fejezi ki az ukrán írókkal, újságírókkal, művészekkel és általában az ukrán emberekkel szemben, egyúttal elítéli az orosz inváziót és a vérontás azonnali befejezésére szólít fel.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket