Ai Weiwei: Minden nem-aktivista művész halott művész

Ai Weiwei: Minden nem-aktivista művész halott művész

Az elismert kínai művész (akiről tavaly riportfilmet forgattunk) hamarosan megjelenő képregényes memoárjában az ősi kínai folklór fonódik össze életének, családjának, valamint művészi és aktivista karrierjének történeteivel.

vn | 2024. január 15. |

A Zodiac című, az olasz képregényrajzoló, Gianluca Constantini által illusztrált, filozofikus visszaemlékezésben Ai Weiwei a kínai állatöv szemszögéből vizsgálja a művészi kifejezés és a szellemi szabadság közötti kapcsolatot.

Ai Weiwei: Nagyon szerencsés vagyok, hogy kívülálló lettem
Ai Weiwei: Nagyon szerencsés vagyok, hogy kívülálló lettem

1000 év öröm és bánat címmel írta meg a saját és édesapja, az ismert költő életrajzát Ai Weiwei. A kötetben (amely a hét könyve is volt nálunk, felkerült az év végi listánkra, ITT pedig beleolvashattok) beszámolt arról, hogyan kényszerítették őket a kínai kulturális forradalom idején száműzetésbe, felelevenítette a New York-i éveket, amikor utcai festőként kereste a kenyerét, majd visszatérését Kínába. Az 1000 év öröm és bánat című kötetből egy férfi, egy család, egy ország sorsa tárul fel, egyúttal egy művészi-alkotói kibontakozás stációit is végigkövethetjük. Ai Weiwei művészként és magánemberként is szenvedélyesen kiállt mindig a szabad véleménynyilvánítás mellett, emiatt rendszeresen lehallgatták, berendelték a kínai hatóságok, volt rá példa, hogy megverték, 2011-ben pedig vádemelés nélkül letartóztatták és 81 napig fogva tartották. A művész (akinek bécsi kiállításáról ITT olvashattok) jelenleg Portugáliában él, onnan adott írásos interjút a Könyves Magazinnak – az önkényuralmi rendszerek paranoiájáról, a Twitterről és a politikai korrektségről is kérdeztük.

A cikkben felhasznált képek a bécsi Ai Weiwei-kiállításon készültek, fotó: Valuska László

Tovább olvasok

Amint a Penguin Random House ismertetőjéből kiderül, a kulturális forradalom idején, gyerekkorát száműzetésben élő Ai Weiwei többnyire csak a kormány által jóváhagyott képregényeket tudta olvasni. Bár a politikai propaganda korlátok közé szorította ezeket a kiadványokat, Weiweit lenyűgözte az alkotók azon képessége, hogy a művészetről és az emberiségről megfogalmazott gondolataikat grafikus történetmesélésen keresztül fejezzék ki.

A január 23-án megjelenő könyvről egyelőre nem lehet túl sokat tudni, de a Kirkus Reviews rövid ismertetőjéből az kiderül,

hogy a Zodiacban a kiáltvány és a mese műfaja keveredik.

Az első lecke a macskákról és az egerekről szól, amelyek közül az előbbiek nem szerepelnek a kínai állatövben, míg az egereket egyfelől leleményesnek és okosnak ismeri el, másrészt kártékonynak is tartja a hagyomány. Ai Weiwei az egerek csapdába ejtésének folyamatát idézi fel ebben a fejezetben, és azzal a gondolattal zárja a passzust, hogy „nyitva kell tartanunk az ajtót a szólás- és gondolatszabadság előtt – akár a macskák”.

Ai Weiwei: Ragaszkodom az emlékekhez, hogy sose felejtsem el, mit éltem át [Filmpremier]
Ai Weiwei: Ragaszkodom az emlékekhez, hogy sose felejtsem el, mit éltem át [Filmpremier]

A Margó Irodalmi Fesztivál és a Jelenkor Kiadó portugáliai otthonában kereste fel Ai Weiweit, A szabadság lehetséges című kisfilmet most a Könyvesen is megnézhetitek.

Nyitókép: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Az egyik epizódban egy Hszi Csin-pingre gyanúsan hasonlító rendőrtiszt figyelmezteti a főhőst: „Ha művésznek nevezed magad, akkor arrogáns vagy. Inkább – a Párt elképzelése szerint – művészeti munkásnak kellene magadat mondanod”.

A meséknek minden esetben van politikai dimenziója. Az egyik rész például azt mutatja be, hogy a művészet a Mao által irányított Kínában küzdelmet jelent, ugyanakkor az önkifejezés az önmagunkkal való birkózás is. A szerző azzal a kijelentéssel zárja ezt a fejezetet, hogy

„minden nem-aktivista művész, halott művész”.

Ai Weiwei január 23-án, a New York-i városházán mutatja be a Zodiac című kötetet.

Forrás: Kirkus Reviews.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

...
Kritika

Ai Weiwei a művészetet túlélési technikaként használja

A hét könyve az 1000 év öröm és bánat, amelyben egy költő apa és képzőművész fia élettörténetein keresztül megmutatkozik az alkotás elpusztíthatatlan ereje.

...
Hírek

Várhatóan jövőre jelenik meg magyarul Ai Weiwei önéletrajza

Magyarul a Jelenkornál jelenik meg Ai Weiwei régóta várt memoárja – Sárközy Bencét, a kiadó igazgatóját a megjelenésről faggattuk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
Így élhetjük túl a technológiát az MI egyik vezető fejlesztője szerint
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.