Aegon néven már biztosan nem adnak át irodalmi díjat

Aegon néven már biztosan nem adnak át irodalmi díjat

ro | 2021. február 23. |

A múlt héten mi is írtunk róla, hogy jelenlegi formájában megszűnik az Aegon Irodalmi Díj, miután az Aegon N.V. tavaly eladta magyarországi leányvállalatait a bécsi székhelyű Vienna Insurance Group cégcsoportnak. A 24.hu megkereste az utóbbi céget és a mecénási terveiről faggatta, egyértelmű választ azonban nem kapott.

A Vienna Insurance Group szóvivője mindenesetre elmondta, hogy tavaly aláírták az adásvételi szerződést, és még várnak a helyi hatóságok jóváhagyására. Ez várhatóan az év második felében történik meg. Általánosságban szerinte annyi kijelenthető, hogy a cégcsoport a helyi vállalkozói szellemre építi stratégiáját, ami azt jelenti, hogy a marketing-, illetve a szponzorációs tevékenységek a helyi társaság felelősségi körébe tartoznak.

A 24.hu ezek után megkereste az Aegon Magyarországot, hogy mi lehet a díj sorsa, „de ott ismét csak azt mondták, hogy nem tudnak nyilatkozni, hiszen egy több hónapot igénybe vevő tulajdonosváltási folyamat azon szakaszában vannak, amikor még nem látják világosan, hogy a jövőben milyen döntések születhetnek meg tulajdonosi szinten és melyek tartoznak a leányvállalat felelősségi körébe”. A cég annyit közölt, hogy az új vállalati arculathoz igazodva dolgozzák ki jövőbeli mecénási feladatokat. Mindenesetre ha lesz is díj, annak már biztosan más lesz a neve, hiszen az Aegont már nem használhatják tovább.

Az Aegon Irodalmi Díjat eddig tizenöt alkalommal adták át, korábban olyan írók, költők nyerték el, mint Takács Zsuzsa, Nádas Péter, Krasznahorkai László, Esterházy Péter vagy Spiró György. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bizonytalan az Aegon Irodalmi Díj jövője

Jelenlegi formájában megszűnik az Aegon Irodalmi Díj, amelyet eddig tizenöt alkalommal adtak át, a leányvállalat eladása miatt ugyanis Magyarországon nem használhatják tovább a nevet – írta a kulter.hu. 

...
Nagy

10 érdekesség a friss Aegon-díjas Nádasdy Ádámról

Mit jelent életében a zene, miért épp az angolt választotta és melyik sorhoz nem nyúlt az Isteni színjáték újrafordításakor? Összeszedtünk egy csomó érdekes adatot a friss Aegon-díjasról!

...
Hírek

Nádasdy Ádám 2020 Aegon Irodalmi Díjasa

2020 Aegon Irodalmi Díj és a vele járó 3 millió forint nyertese Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című kötete. A 73 éves költő, műfordító, egyetemi tanárnak 2019-ben jelent meg verseskötete, amelynek versei úgy egyensúlyoznak a komolyság és komolytalanság határán, mint a vízisízők a víz felszínén, akiket száguldás közben csodálattal teli félelemmel nézünk, az elbukás pillanatában azonban nevetünk rajtuk.

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

Polc

A katalán hegyekben teljesen hétköznapi a varázslat

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...