Aegon néven már biztosan nem adnak át irodalmi díjat

Aegon néven már biztosan nem adnak át irodalmi díjat

ro | 2021. február 23. |

A múlt héten mi is írtunk róla, hogy jelenlegi formájában megszűnik az Aegon Irodalmi Díj, miután az Aegon N.V. tavaly eladta magyarországi leányvállalatait a bécsi székhelyű Vienna Insurance Group cégcsoportnak. A 24.hu megkereste az utóbbi céget és a mecénási terveiről faggatta, egyértelmű választ azonban nem kapott.

A Vienna Insurance Group szóvivője mindenesetre elmondta, hogy tavaly aláírták az adásvételi szerződést, és még várnak a helyi hatóságok jóváhagyására. Ez várhatóan az év második felében történik meg. Általánosságban szerinte annyi kijelenthető, hogy a cégcsoport a helyi vállalkozói szellemre építi stratégiáját, ami azt jelenti, hogy a marketing-, illetve a szponzorációs tevékenységek a helyi társaság felelősségi körébe tartoznak.

A 24.hu ezek után megkereste az Aegon Magyarországot, hogy mi lehet a díj sorsa, „de ott ismét csak azt mondták, hogy nem tudnak nyilatkozni, hiszen egy több hónapot igénybe vevő tulajdonosváltási folyamat azon szakaszában vannak, amikor még nem látják világosan, hogy a jövőben milyen döntések születhetnek meg tulajdonosi szinten és melyek tartoznak a leányvállalat felelősségi körébe”. A cég annyit közölt, hogy az új vállalati arculathoz igazodva dolgozzák ki jövőbeli mecénási feladatokat. Mindenesetre ha lesz is díj, annak már biztosan más lesz a neve, hiszen az Aegont már nem használhatják tovább.

Az Aegon Irodalmi Díjat eddig tizenöt alkalommal adták át, korábban olyan írók, költők nyerték el, mint Takács Zsuzsa, Nádas Péter, Krasznahorkai László, Esterházy Péter vagy Spiró György. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bizonytalan az Aegon Irodalmi Díj jövője

Jelenlegi formájában megszűnik az Aegon Irodalmi Díj, amelyet eddig tizenöt alkalommal adtak át, a leányvállalat eladása miatt ugyanis Magyarországon nem használhatják tovább a nevet – írta a kulter.hu. 

...
Nagy

10 érdekesség a friss Aegon-díjas Nádasdy Ádámról

Mit jelent életében a zene, miért épp az angolt választotta és melyik sorhoz nem nyúlt az Isteni színjáték újrafordításakor? Összeszedtünk egy csomó érdekes adatot a friss Aegon-díjasról!

...
Hírek

Nádasdy Ádám 2020 Aegon Irodalmi Díjasa

2020 Aegon Irodalmi Díj és a vele járó 3 millió forint nyertese Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című kötete. A 73 éves költő, műfordító, egyetemi tanárnak 2019-ben jelent meg verseskötete, amelynek versei úgy egyensúlyoznak a komolyság és komolytalanság határán, mint a vízisízők a víz felszínén, akiket száguldás közben csodálattal teli félelemmel nézünk, az elbukás pillanatában azonban nevetünk rajtuk.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

Polc

A medvék szemében az ember csak egy kizsákmányoló, oktondi lény

...

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

...

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

...

Ian McEwan új könyvével eléggé kiborította a sci-fi rajongókat

...