Bizonytalan az Aegon Irodalmi Díj jövője

Jelenlegi formájában megszűnik az Aegon Irodalmi Díj, amelyet eddig tizenöt alkalommal adtak át, a leányvállalat eladása miatt ugyanis Magyarországon nem használhatják tovább a nevet – írta a kulter.hu. Egyelőre nem tudni, hogy az új cégtulajdonos fenntartja-e majd a díjat.

fk | 2021. február 17. |

Tavaly újult meg az Aegon Irodalmi Díj, akkor Nádasdy Ádám kapta meg az elismerést, idén azonban bizonytalan lett a díj jövője, mivel az Aegon N.V. 2020 novemberében eladta magyarországi leányvállalatait a bécsi székhelyű VIG (Vienna Insurance Group) cégcsoportnak. Így a magyar biztosító is a VIG leányvállalata lett.

Mivel idén még nem tették közzé a jelöltlistát, a kulter.hu rákérdezett, mi lesz a díj sorsa. Mint megtudták, az Aegon nevet semmilyen összefüggésben sem használhatják tovább, és a társadalmi szerepvállalásáról is az új tulajdonos dönt. A biztosító társaság kommunikációsa azt mondta, büszkék arra, hogy a díj milyen rangos elismeréssé nőtte ki magát. Tizenöt év alatt közel félmilliárd forintot költöttek a kezdeményezésre, és szervezték a hozzá kapcsolódó eseményeket. A folytatással kapcsolatban azonban semmiféle biztosítékot nem tudnak ígérni: „Társaságunk bármiféle kötelezettséget a jövőre nézve csakis az új tulajdonossal egyetértésben vállalhat, ezért vele együtt dolgozza ki a társadalmi szerepvállalását érintő kérdéseket. Bízunk benne, hogy a magyar kultúra támogatása az új tulajdonos számára is értéket képvisel.”

Korábban olyan írók, költők nyerték el az Aegon-díjat, mint Takács Zsuzsa, Nádas Péter, Krasznahorkai László, Esterházy Péter vagy Spiró György. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nádasdy Ádám 2020 Aegon Irodalmi Díjasa

2020 Aegon Irodalmi Díj és a vele járó 3 millió forint nyertese Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című kötete. A 73 éves költő, műfordító, egyetemi tanárnak 2019-ben jelent meg verseskötete, amelynek versei úgy egyensúlyoznak a komolyság és komolytalanság határán, mint a vízisízők a víz felszínén, akiket száguldás közben csodálattal teli félelemmel nézünk, az elbukás pillanatában azonban nevetünk rajtuk.

...
Hírek

Már az iskolákban is taníthatják az idei Aegon-díjra jelölt könyveket

...
Nagy

10 érdekesség a friss Aegon-díjas Nádasdy Ádámról

Mit jelent életében a zene, miért épp az angolt választotta és melyik sorhoz nem nyúlt az Isteni színjáték újrafordításakor? Összeszedtünk egy csomó érdekes adatot a friss Aegon-díjasról!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.