A férfi, aki 25 éven át mindennap írt egy verset feleségének

Két évtizeden át minden egyes nap írt egy-egy verset a feleségének Peter Gordon színész, és azóta sem hagyta abba mindezt, hogy a társa, Alison négy évvel ezelőtt meghalt. A 87 éves férfinak most a családja készített weboldat, hogy megoszthassa a költészetét a világgal.

Könyves Magazin | 2020. május 22. |

-

Harminc évvel ezelőtt „csak a vicc kedvéért”, Peter Gordon színész írt egy verset a feleségének, Alisonnak, és a párnája alá tette. Mivel tetszett a társának a vers, nem is hagyta abba két és fél évtizeden át. Gordon máig szokott verseket írni feleségének, annak ellenére is, hogy Alisont négy évvel ezelőtt elveszítette.

Gordon 1971-ben ismerkedett meg Alison Kinggel, amikor együtt játszottak egy színdarabban. Három évvel később házasodtak össze és két lányuk született, Cassie és Anna. Gordont a 80-as években kezdte el foglalkoztatni a költészet, de csak a 90-es évektől kezdett bele a mindennapi versírásba. Ahogy mondta, Alisont lenyűgözték az első versei, bájosnak és hízelgőnek találta őket, ezért nem hagyta abba. Rímeket faragott és egyre hosszabb versek születtek, míg az egész egyfajta szokássá nem vált.

Alison, aki fiatalon rendezőként és drámatanárként dolgozott, 2014-ben azonban beteg lett. Egy évvel a diagnózis után, a kezelések között férjével a Love Letters (Szerelmes levelek) című színdarabban még együtt játszottak. 2016-ban halt meg.

A halála után Gordon elkezdte átfésülni a több ezer feleségéhez írt verset, és úgy döntött, kiválogatja azokat, amelyeket jónak talál. Végül 300 verset választott ki. A lányai, Cassie és Anna pedig ezután készítettek neki egy weboldalt A Love in Verse címmel, ahol az egykori színész meg is oszthatja a világgal az írásait. Az oldalt egyre többen és többen követik, Gordon pedig azóta is írja a verseket szeretett feleségének, Alisonnak.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gyönyörű szövegvideó készült Tóth Krisztina verséhez

A Magashegyi Underground Titkos életem címmel albumot készít Tóth Krisztina verseiből. Az egyik szöveghez, a Beszélekhez költői vidó is született.  Hallgassátok meg a dalt Beck Zoli és Bocskor Bíborka előadásában!

...
Hírek

Ulickaja versében az ember egy leckéből sem okul

A lélek testéről című új kötetéből olvasott fel egy verset az orosz író a magyar olvasóknak.

...
Hírek

Olasz színészek szavalták el Reményik Sándor versét

Reményik Sándor Egyszer talán majd mégis vége lesz című versét szavalták el olasz színészek magyarul egy videóban, hogy ezzel üzenjék meg: van remény.

...
Kritika

Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen

Elena Ferrante új regényének első mondata többszörösen traumatikus a kamasz narrátor számára, aki megtapasztalja, a felnőtté válás útja programszerű hazugságokkal van kikövezve. A felnőttek hazug élete a hét könyve.

Szerzőink

...
Szeder Kata

20 ezer ízlelőbimbó elvesztéséről [zsebró]

...
Németh Róbert

Németh Róbert: Motorcycle Emptiness

...
Valuska László

A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja

A hét könyve
Kritika
Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen
...
Nagy

Radnóti dedikációiból kibomlik a teljes kapcsolathálózata

Egy író vagy költő dedikációja önmagában is érdekes lehet, de összegyűjtve felskiccelik azt a közeget, amelyben az adott szerző élt és alkotott – meséli Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, aki most új kötetbe rendezte az elmúlt években fellelt Radnóti-ajánlásokat és -leveleket.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

20 ezer ízlelőbimbó elvesztéséről [zsebró]

A szokás nagy úr. De mi van akkor, ha ezek a szokások sokkal inkább korlátoznak, mintsem támogatnak, segítség helyett csak elvárások és igazából semmi közük ahhoz, aki te vagy?

...
Nagy

Linda Boström Knausgård: Az írás könnyen ment és közben szabadnak éreztem magam

Egy 11 éves gyerek a narrátora Linda Boström Knausgård Isten hozott Amerikában című kisregényének, amely egyből a svéd szerzőre irányította a figyelmet. Az írót a Harcom-ciklusból amúgy talán az is ismerni véli, aki sosem olvasott még tőle semmit, ám ő érthető módon saját jogán akar érvényesülni. Interjúnkban gyerekkori álmokról és traumákról mesélt, valamint arról, milyen érzések kavarogtak benne a regény megírásakor.

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.