A férfi, aki 25 éven át mindennap írt egy verset feleségének

Két évtizeden át minden egyes nap írt egy-egy verset a feleségének Peter Gordon színész, és azóta sem hagyta abba mindezt, hogy a társa, Alison négy évvel ezelőtt meghalt. A 87 éves férfinak most a családja készített weboldat, hogy megoszthassa a költészetét a világgal.

Könyves Magazin | 2020. május 22. |

Harminc évvel ezelőtt „csak a vicc kedvéért”, Peter Gordon színész írt egy verset a feleségének, Alisonnak, és a párnája alá tette. Mivel tetszett a társának a vers, nem is hagyta abba két és fél évtizeden át. Gordon máig szokott verseket írni feleségének, annak ellenére is, hogy Alisont négy évvel ezelőtt elveszítette.

Gordon 1971-ben ismerkedett meg Alison Kinggel, amikor együtt játszottak egy színdarabban. Három évvel később házasodtak össze és két lányuk született, Cassie és Anna. Gordont a 80-as években kezdte el foglalkoztatni a költészet, de csak a 90-es évektől kezdett bele a mindennapi versírásba. Ahogy mondta, Alisont lenyűgözték az első versei, bájosnak és hízelgőnek találta őket, ezért nem hagyta abba. Rímeket faragott és egyre hosszabb versek születtek, míg az egész egyfajta szokássá nem vált.

Alison, aki fiatalon rendezőként és drámatanárként dolgozott, 2014-ben azonban beteg lett. Egy évvel a diagnózis után, a kezelések között férjével a Love Letters (Szerelmes levelek) című színdarabban még együtt játszottak. 2016-ban halt meg.

A halála után Gordon elkezdte átfésülni a több ezer feleségéhez írt verset, és úgy döntött, kiválogatja azokat, amelyeket jónak talál. Végül 300 verset választott ki. A lányai, Cassie és Anna pedig ezután készítettek neki egy weboldalt A Love in Verse címmel, ahol az egykori színész meg is oszthatja a világgal az írásait. Az oldalt egyre többen és többen követik, Gordon pedig azóta is írja a verseket szeretett feleségének, Alisonnak.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gyönyörű szövegvideó készült Tóth Krisztina verséhez

A Magashegyi Underground Titkos életem címmel albumot készít Tóth Krisztina verseiből. Az egyik szöveghez, a Beszélekhez költői vidó is született.  Hallgassátok meg a dalt Beck Zoli és Bocskor Bíborka előadásában!

...
Hírek

Ulickaja versében az ember egy leckéből sem okul

A lélek testéről című új kötetéből olvasott fel egy verset az orosz író a magyar olvasóknak.

...
Hírek

Olasz színészek szavalták el Reményik Sándor versét

Reményik Sándor Egyszer talán majd mégis vége lesz című versét szavalták el olasz színészek magyarul egy videóban, hogy ezzel üzenjék meg: van remény.

...
Kritika

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

Ha érezted már iszonyú kellemetlenül magad állásinterjún, randin vagy fodrásznál, akkor Fehér Boldizsár második, Nem nagy ügy című novelláskötete neked szól. 

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

...
Nagy

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe, majd a Lăteşti lágerbe. Kitelepítés című regényének alapját az otthon és az apa elvesztése, valamint a gyerekkori lágerbeli emlékei adják, melyben biblikus narratíva keveredik az elbeszélő hangján testvérei, valamint az édesanya történeteivel. 

...
Kritika

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

Hogyan fér meg egymás mellett az irodalom magánya és az élet? Erre a kérdésre kereste a választ Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író, aki regényével tavaly elnyerte a Goncourt-díjat. Az emberek legtitkosabb emlékezete a hét könyve, amely egy titokzatos afrikai íróról, egy kánonból kimaradt zseniális botránykönyvről és a nagy mű létrejöttének útvesztőjéről mesél.