A férfi, aki 25 éven át mindennap írt egy verset feleségének

Két évtizeden át minden egyes nap írt egy-egy verset a feleségének Peter Gordon színész, és azóta sem hagyta abba mindezt, hogy a társa, Alison négy évvel ezelőtt meghalt. A 87 éves férfinak most a családja készített weboldat, hogy megoszthassa a költészetét a világgal.

Könyves Magazin | 2020. május 22. |

Harminc évvel ezelőtt „csak a vicc kedvéért”, Peter Gordon színész írt egy verset a feleségének, Alisonnak, és a párnája alá tette. Mivel tetszett a társának a vers, nem is hagyta abba két és fél évtizeden át. Gordon máig szokott verseket írni feleségének, annak ellenére is, hogy Alisont négy évvel ezelőtt elveszítette.

Gordon 1971-ben ismerkedett meg Alison Kinggel, amikor együtt játszottak egy színdarabban. Három évvel később házasodtak össze és két lányuk született, Cassie és Anna. Gordont a 80-as években kezdte el foglalkoztatni a költészet, de csak a 90-es évektől kezdett bele a mindennapi versírásba. Ahogy mondta, Alisont lenyűgözték az első versei, bájosnak és hízelgőnek találta őket, ezért nem hagyta abba. Rímeket faragott és egyre hosszabb versek születtek, míg az egész egyfajta szokássá nem vált.

Alison, aki fiatalon rendezőként és drámatanárként dolgozott, 2014-ben azonban beteg lett. Egy évvel a diagnózis után, a kezelések között férjével a Love Letters (Szerelmes levelek) című színdarabban még együtt játszottak. 2016-ban halt meg.

A halála után Gordon elkezdte átfésülni a több ezer feleségéhez írt verset, és úgy döntött, kiválogatja azokat, amelyeket jónak talál. Végül 300 verset választott ki. A lányai, Cassie és Anna pedig ezután készítettek neki egy weboldalt A Love in Verse címmel, ahol az egykori színész meg is oszthatja a világgal az írásait. Az oldalt egyre többen és többen követik, Gordon pedig azóta is írja a verseket szeretett feleségének, Alisonnak.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gyönyörű szövegvideó készült Tóth Krisztina verséhez

A Magashegyi Underground Titkos életem címmel albumot készít Tóth Krisztina verseiből. Az egyik szöveghez, a Beszélekhez költői vidó is született.  Hallgassátok meg a dalt Beck Zoli és Bocskor Bíborka előadásában!

...
Hírek

Ulickaja versében az ember egy leckéből sem okul

A lélek testéről című új kötetéből olvasott fel egy verset az orosz író a magyar olvasóknak.

...
Hírek

Olasz színészek szavalták el Reményik Sándor versét

Reményik Sándor Egyszer talán majd mégis vége lesz című versét szavalták el olasz színészek magyarul egy videóban, hogy ezzel üzenjék meg: van remény.

...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Szerzőink

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...
Bányász Attila

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

...
Sándor Anna

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.