70 elveszettnek hitt képeslapot találtak Lucy Maud Montgomery-től

Lucy Maud Montgomery, a világhírű Anne-sorozat írója harminc éven át levelezett egyik író barátjával, a Skóciában élő George Boyd MacMillannel. Nemrég hetven olyan képeslapot találtak meg, amelyeket Montgomery neki írt a 20. század elején. A lapokon többek közt azt a hírt is megosztotta barátjával, hogy az Anne otthonra talál megjelenik Amerikában, méghozzá egy nagy kiadónál.

Könyves Magazin | 2020. július 29. |

Mivel a régóta elveszettnek hitt képeslapok új információkat tartalmazhatnak a kutatók számára, éppen ezért az L.M. Montgomery-intézethez kerültek. A 70 képeslap nem csupán azért izgalmas, mert az író saját kézírását olvashatjuk rajtuk, hanem azért is, mert láthatjuk, miket osztott meg az Anne of Green Gables-sorozat szerzője a „rokonlélekként” számon tartott barátjával. És persze az sem érdektelen, hogy milyen képeket választott a mondandójának illusztrálásához.

A képeslapokat még tavaly találta meg McMillen családja. A leszármazottak aztán felvették a kapcsolatot Lucy Maud Montgomery unokájával, Kate MacDonald Butlerrel, így került a gyűjtemény a Montgomery-intézethez.

Az 1904 és 1939 között írt képeslapokon természetesen olvashatunk klasszikus üdvözlő sorokat, beszámolót az időjárásról és az egészségi állapotról, ugyanakkor fontos életesemények is megjelennek a sorokban. 1907. április 16-án például Montgomery arról számolt be barátjának, hogy végre Amerikában is meg fog jelenni az Anne otthonra talál, méghozzá egy nagy, elismert kiadónál. Egy másik képeslapon pedig azt is írja Montgomery, hogy küldött egy példányt a könyvből, és szívesen venné, ha MacMillen megírná a véleményét róla. De a képeslapokon felsejlenek a világ fontos eseményei is, például a világháborúk vagy a Titanic katasztrófája.

A tervek szerint a képeslapokat hamarosan digitalizálni fogják, hogy az egész világ láthassa őket.

Forrás: CBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek
Hatalmas összeget fizettek Charlotte Brontë kézzel írt, miniatűr könyvéért
...
Hírek
Találtak egy gyűrűt, benne Charlotte Brontë hajfonatával
...
Hírek
Kiadják Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történeteit
A hét könyve
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Nagy
Németh Róbert: Motorcycle Emptiness

"A dal saját naprendszer, beszippant, nem lehet kikeveredni belőle, átcsúszol egy intergalaktikus átjárón egy párhuzamos világegyetembe, aminek saját szabályai vannak és ahonnan nem lehet csak úgy visszajönni" - Németh Róbert A táguló idő című tárcasorozata folytatódik, színpadon a Manic Street Preachers.

Még több olvasnivaló
...
Nagy
Búcsú az Indextől - 8 könyv a szabad újságírás megértéséhez

Elfogultak és szomorúak vagyunk, hogy összeomlik az Index, mert nélküle a mai Könyves Magazin nem lenne az, ami. Függetlenséget, szabadságot és bátorságot tanultunk az Indexben, az Indextől.  

...
Szívünk rajta
Kiss Judit Ágnes: Bár egyre több prózát írok, irodalmi anyanyelvem a vers maradt

Júliusban a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg lett a Szívünk rajta programban a hónap kiemelt könyve - Kiss Judit Ágnest a nevek fontosságáról, a vers és a mese kapcsolatáról, valamint az új könyvbe átköltöző kalózcsaládról faggattuk.

...
Nagy
Glukhovsky földalatti kalendáriuma: Metró – A trilógia

Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiája tavaly egy kötetben, egy elbeszéléssel kiegészülve jelent meg. Glukhovsky Danteként kalauzol végig a radioaktivitástól kiégett orosz néplélek sötét bugyrain, és fantasztikum ide, apokalipszis oda, nem is rugaszkodott el a valóságtól annyira! 

Olvass!
...
Beleolvasó
A kiégés társadalmában élünk

A kiégés és a túlhajszoltság ma már korunk egyik népbetegségének számít, olyannyira, hogy a WHO tavaly hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette. Byung-Chul Han szerint ma a kiégés társadalmában élünk és önmagunk kizsákmányolói lettünk. Olvassatok bele a könyvébe!

...
Beleolvasó
Olvass bele a pszichoterápiás könyvbe, amelyből Eva Longoria főszereplésével készül sorozat!

Magánéleti válságok, önpusztítók, nárcisztikus személyiségek és a pszichológushoz járó terapeuta történetei sejlenek fel Lori Gottlieb könyvének lapjain, amelyből tévésorozat készül, a főszerepben Eva Longoriával.

...
Beleolvasó
Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen

A Red Hot Chili Peppers a világ egyik legnépszerűbb zenekara, ikonikus alakja a basszusgitáros, Flea, vagyis Michael Peter Balzary, aki LSD gyerekeknek címmel megírta önéletrajzát. Hosszú részletet olvashattok itt.

...
Beleolvasó
Kobe Bryant, a kaliforniai Szellempofa

Kobe Bryant minden idők egyik legjobb kosárlabdázója volt, 41 évesen 2020. január 26-án tragikus helikopter-balesetben hunyt el kislányával. Egy sportoló alapvetően eredményeket és emlékeket tud örökségként maga után hagyni, és csak egészen keveseknél adatik meg, hogy a sportolói karrier életfelfogássá vagy egyéni nézőponttá álljon össze. Mivel a kosárlabda az NBA népszerűsége globális játékká vált, ezért a kiemelkedő szereplői a legkomolyabb véleményvezérekké váltak, akik rengeteg fiatal számára jelentenek inspirációt. Exkluzív részletet mutatunk az önéletrajzból olasz szállal, rappeléssel és Kaliforniával.

...
Beleolvasó
Kaland és menekülés is lehet a gyászmunka minden idők egyik legjobb regényében

Háztartás az amerikai Marilynne Robinson 1980-ban megjelent első regénye, amelyet a Guardian beválogatott minden idők 100 legjobb regénye közé. Olvass bele!

...
Beleolvasó
Az emlékkezelés segít megtalálni a problámák gyökereit

Alexander Loyd legújabb könyvében radikálisan új megközelítést kínál gondolataink, tudatos és tudattalan énünk megújításához. Módszere, az emlékek újraformálása arra teszi képessé a használóit, hogy életüket magasabb szintre emeljék. Olvass bele!