70 elveszettnek hitt képeslapot találtak Lucy Maud Montgomery-től

Lucy Maud Montgomery, a világhírű Anne-sorozat írója harminc éven át levelezett egyik író barátjával, a Skóciában élő George Boyd MacMillannel. Nemrég hetven olyan képeslapot találtak meg, amelyeket Montgomery neki írt a 20. század elején. A lapokon többek közt azt a hírt is megosztotta barátjával, hogy az Anne otthonra talál megjelenik Amerikában, méghozzá egy nagy kiadónál.

Könyves Magazin | 2020. július 29. |

Mivel a régóta elveszettnek hitt képeslapok új információkat tartalmazhatnak a kutatók számára, éppen ezért az L.M. Montgomery-intézethez kerültek. A 70 képeslap nem csupán azért izgalmas, mert az író saját kézírását olvashatjuk rajtuk, hanem azért is, mert láthatjuk, miket osztott meg az Anne of Green Gables-sorozat szerzője a „rokonlélekként” számon tartott barátjával. És persze az sem érdektelen, hogy milyen képeket választott a mondandójának illusztrálásához.

A képeslapokat még tavaly találta meg McMillen családja. A leszármazottak aztán felvették a kapcsolatot Lucy Maud Montgomery unokájával, Kate MacDonald Butlerrel, így került a gyűjtemény a Montgomery-intézethez.

Az 1904 és 1939 között írt képeslapokon természetesen olvashatunk klasszikus üdvözlő sorokat, beszámolót az időjárásról és az egészségi állapotról, ugyanakkor fontos életesemények is megjelennek a sorokban. 1907. április 16-án például Montgomery arról számolt be barátjának, hogy végre Amerikában is meg fog jelenni az Anne otthonra talál, méghozzá egy nagy, elismert kiadónál. Egy másik képeslapon pedig azt is írja Montgomery, hogy küldött egy példányt a könyvből, és szívesen venné, ha MacMillen megírná a véleményét róla. De a képeslapokon felsejlenek a világ fontos eseményei is, például a világháborúk vagy a Titanic katasztrófája.

A tervek szerint a képeslapokat hamarosan digitalizálni fogják, hogy az egész világ láthassa őket.

Forrás: CBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hatalmas összeget fizettek Charlotte Brontë kézzel írt, miniatűr könyvéért

...
Hírek

Találtak egy gyűrűt, benne Charlotte Brontë hajfonatával

...
Hírek

Kiadják Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történeteit

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Nagyon ritka, hogy egy szépirodalmi mű valamely (bármely) politikai-társadalmi eseményre szinte azonnal rezonálva jelenjen meg, és ez még akkor is igaz, ha Ali Smith már jó pár évtizede tervezte az Ősz című regényét – pontosabban az Évszakok címet viselő kvartetet. Az Őszt az első poszt-Brexit-regényként szokás emlegetni, de annál sokkal több, hiszen egyszerre az elmúlás és az útkeresés könyve. Nálunk pedig most ez a hét könyve.

...
Kritika

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.