Találtak egy gyűrűt, benne Charlotte Brontë hajfonatával

Találtak egy gyűrűt, benne Charlotte Brontë hajfonatával

.konyvesblog. | 2019. április 18. |

bronte.jpg

Előkerült Charlotte Brontë egyik hajtincse, a Brontë Társaság szakértői legalábbis neki tulajdonítják azt a gyűrű köré tekert hajfonatot, amelyet egy walesi ház padlásán találtak a napokban. 

A gyűrűt a BBC Antiques Roadshow című műsorában mutatták be nemrég, amelyet az észak-walesi Erddingben vettek fel. Egy nő arról számolt be, hogy a különleges ékszer egykor az apósáé volt. A nyitható gyűrű belsejében található egy felirat, amelyen a Jane Eyre írójának neve és halálának dátuma, az 1855-ös évszám látható. A gyűrű köré egy fonott hajtincset tekertek, amely valószínűleg Charlotte Brontë haja lehet.

Geoffrey Munn ékszerszakértő szerint ehhez alig férhet kétség, ugyanis a 19. században nagy hagyománya volt annak, hogy hajból készítettek ékszereket. Így próbálták az emlékeikben megőrizni a halottakat. Úgy vélte, abszolút elképzelhető, hogy a haj tényleg az íróé volt, főleg, hogy maga Charlotte Brontë is hordott karkötőket bennük a húgai hajával.

brontegyuru.jpg

Fotó: BBC

Ugyanezt vallotta a Brontë Társaság vezető kurátora, Ann Dinsdale is, aki szerint semmi okuk nincs megkérdőjelezni, hogy a gyűrű az író hajából készült, még akkor sem, ha ismeretlen az ékszer eredete. Így örömmel állítják ki a múzeumukban, ahol egyébként már jelentős gyűjteményük van Brontë hajából.

A gyűrű értékét egyébként 20000 fontra becsülik.

Forrás: The Guardian