Kiadják Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történeteit

Kiadják Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történeteit

.konyvesblog. | 2019. augusztus 09. |

proust1.jpg

Forrás

Kilenc elveszettnek hitt Marcel Proust-novellát fognak kiadni ősszel. Az 1890-es években írt történeteket a francia író vélhetőleg annak idején azért nem publikálta, mert a homoszexualitás témája is megjelenik bennünk.

Proust a húszas éveiben járt, amikor a novellák születtek. De mikor összegyűjtötte a verseit és a rövidprózai írásait – melyekből 1896-ban Les Plaisirs et les Jours (Örömök és napok) címmel jelent meg kötete – ezeket szándékosan nem tette bele. Így alakult, hogy a történeteket csak az ’50-es években fedezte fel egy Proust-szakértő, Bernard de Fallois. Az ő kiadója, az Editions de Fallois fogja most októberben megjelentetni a korábban nem ismert írásokat, 97 évvel Proust halála után. A kötet címe Le Mystérieux Correspondant (A titokzatos levelező) lesz.

A francia kiadó szerint a történetekben keverednek a mesei- és a fantasztikus elemek, valamint a halottakkal való párbeszédek. A novellák szerintük tekinthetők Az eltűnt idő nyomában egyfajta előzményének vagy forrásának is.

Proust az írások létezését egész életében titokban tartotta. A szövegek annak az életszakaszának a lenyomatát őrzik, amikor ráébredt homoszexualitására. Az író nyilvánosan soha nem ismerte el, hogy meleg, sőt még párbajba is keveredett az egyik bírálójával, aki ezt állította róla. Bár ebben az időszakban voltak kapcsolatai fiatal férfiakkal, a homoszexuális címkét szerette volna elkerülni.

A történetek középpontjában a testi szerelem témája áll, de megjelenik bennük a homoszexualitással való szembesülés drámája is. Proust vélhetőleg azért nem hozta nyilvánosságra őket, mert a kor társadalma számára túl merészek lettek volna. A 176 oldalas kötetet Luc Fraisse, a Strasbourg-i Egyetem professzora szerkeszti. Szerinte Proustnak már ezekben a műveiben is érzékelni lehet a „kifejezés mesteri tökéletességét”.

Forrás: The Guardian