Dinós, repülős, képregényes - Húsz gyerekkönyv, amellyel nem tudsz melléfogni
ro

Dinós, repülős, képregényes - Húsz gyerekkönyv, amellyel nem tudsz melléfogni

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk karácsonyi és adventi gyerekkönyveket, Mikulás napján pedig újabb ünnepváró, téli mesekönyveket gyűjtöttünk össze. Legújabb összeállításunkban viszont kimondottan olyan gyerek- és ifjúsági könyveket válogattunk ki, amelyeknek valójában nincs közük a karácsonyhoz, de mindenki találhat benne kedvére valót, hiszen akad benne ismeretterjesztő, repülős, dinós, királylányos, és olyan is, amellyel kedvet kapunk a sütéshez vagy épp a város felfedezéséhez. A válogatásban a kisebbektől haladunk a nagyobbaknak szóló kötetek felé.

Agócs Írisz: Tekla madarai

Agócs Írisz: Tekla madarai - Mici megmenti a világot
Pagony, 2022, 39 oldal
-

A madarak különleges világát ismerhetik meg Agócs Írisz új könyvéből a gyerekek: az olvasók Mici és Tekla mellett megtanulhatják, hogyan segíthetnek a madaraknak, és hogy melyiknek mire van (vagy éppenséggel mire nincs) szüksége. A sorozat előző részében Márkó bácsi kertjét fedezhette fel Mici, a kötetet a Bookline Kids gyerekzsűrije is ajánlotta. Agócs Írisszel készült korábbi riportunkat ITT tudjátok visszaolvasni.

Laura Ertimo: Hová tűntek az állatok?

Laura Ertimo: Hová tűntek az állatok? - Lotti és Gáspár időutazása
Ford.: Bába Laura, Babilon, 2022, 55 oldal
-

A finn Laura Ertimo könyve egyszerre ismeretterjesztő és kalandregény, fókuszában pedig a klímaválság áll. Viszont nem egy száraz kiadványt kell elképzelni, hiszen olyan, a gyerekek számára is érthető kérdéseket vet fel, minthogy mi történik akkor, ha kevesebb lesz a beporzó a Földön - hogyan jut akkor majd elég paradicsomszósz a pizzára? És mi lesz apa és anya reggeli kávéjával? Hősei, Lotti és Gáspár időkapszulába pattannak, és elutaznak a múltba. Hihetetlen kalandjaik közepette az is kiderül, hogyan csökkent a természet sokszínűsége az utóbbi évszázadokban az emberi tevékenység nyomán. A két jóbarát persze lelkesen kutatni kezd a megoldások után. Olvass bele ITT.

Mechler Anna: Repülős mesék nagykönyve

Mechler Anna: Repülős mesék nagykönyve
Ill.: Hajba László, Manó Könyvek, 2022, 102 oldal
-

Repülőmániás gyerekeknek és szüleiknek (valamint nagyszüleiknek) kötelező darab Mechler Anna könyve, amelyben repülőgépek, helikopterek, hőlégballonok, sárkányrepülők, valamint drónok izgalmas égi kalandjai reppennek az olvasók elé. Találkozhatunk személyszállító és teherszállító gépekkel, meghibásodó műszerekkel, együtt izgulhatunk az ejtőernyősök versenyén a csapat tagjaival, újra és újra átállíthatjuk az óráinkat a helyi időnek megfelelően, és megtudhatjuk, hogyan lehet megoldani egy-egy reménytelennek látszó helyzetet.

Majoros Nóra: Apukám sátrat épít

-

A Csimota évek óta szebbnél szebb Papírszínház-meséket jelentet meg, melyek között vannak klasszikus és kortárs történetek is. Majoros Nóra meséjét három szó ihlette: apa, sátor, szél. Egy apa és egy gyerek hét nap alatt építik fel a sátrat, amely befogadja és védelmezi az egész családot, ehhez pedig egészen különleges építőelemekre van szükségük: egy dombra, egy erdőre, a szélre meg egy mesére. A mese Rofusz Kinga illusztrációinak köszönhetően elevenedik meg. A kiadó a Papírszínház-mesét 5 éves kortól ajánlja.

M. Choquet, Y. Coulon, J. Erbin: Ideafix és a rebellisek

M. Choquet, Y. Coulon, J. Erbin: Ideafix és a rebellisek - Latinok kíméljenek
Ford.: Bayer Antal, Móra, 2022, 68 oldal
-

A közönségkedvenc Asterixnél és Obelixnél talán csak a kiskutyájuk népszerűbb. Ez a képregény azt mutatja be, mi történt Ideafixszel, mielőtt a két gall harcossal összehozta a sors. A kiskutya egy rebellis állatkákból álló csapat vezetőjeként szállt szembe a római megszállóval, rettenthetetlen bátorsággal küzdöttek Labienus tábornok harci vérebei ellen. A rajzfilmsorozathoz kapcsolódó első kötet három történetet tartalmaz, és viszontláthatunk bennük olyan népszerű karaktereket, mint Amnézix druida és a lázadó dalokat éneklő Kishippix.

Trogmayer Éva: Frida és Gubanc Budapesten

Trogmayer Éva: Frida és Gubanc Budapesten
Ill.: Egervölgyi Lilla, HVG Könyvek, 2022, 64 oldal
-

Vajon hogyan látják a várost a Budapest felett elsuhanó madarak? Trogmayer Éva kötetének hőse Frida, a szökevény kanári és Gubanc, a csibész veréb, olvasóként kettejük kalandokkal teli útját követhetjük végig a Hősök terétől az Országházon és a Füvészkerten át a Nyugati pályaudvarig. Miközben összetűzésbe keverednek Gizdával, a macskával és a hiú varjúvezérrel, megtudják azt is, mit rejt a Várhegy mélye, hol találkoztak régen a boszorkányok, és merre van a temető, ahol nem nyugszik senki.

Claudia Martin: Dinoszauruszok és más őslények

Claudia Martin: Dinoszauruszok és más őslények - Régészkedj és fedezz fel!
Ford.: Nyuli Kinga, Scolar, 2022, 26 oldal
-

Nagyjából minden kisgyerek életében eljön az az időszak, amikor él-hal a dinókért. Ezt a könyvet nekik találták ki. Claudia Martin kötetében ugyanis a gyerekek aktív részesei lehetnek a paleontológiai kutatásoknak, a fosszíliák felfedezésének, beazonosításuk rejtelmeinek. Mindeközben játékosan ismerik meg az ősi világot, a dinók és egyéb őslények életmódját, tulajdonságaikat és kipusztulásuk okait, és azt, hogy milyen földtörténeti eseményekről és evolúciós változásokról mesélnek a maradványaik.

Piotr Socha és Monika Utnik-Strugala: Kosz

Piotr Socha és Monika Utnik-Strugala: Kosz - A tisztálkodás színes-szagos története
Ford.: Karaba Márta Alexandra, Manó Könyvek, 2022, 200 oldal
-

"Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban" - mondta korábbi interjúnkban a lengyel Piotr Socha, akinek a méhekről és a fákról írt és rajzolt könyvei is népszerűek. Új kötetében a tisztálkodás témakörét járja körül, ami rutintevékenységnek tűnik, de nem volt ez mindig így. Az ókori görögök és rómaiak szívesen áztatták magukat a közfürdőkben, ám a középkorban, a pestis sújtotta Európában sokan úgy gondolták, hogy a víz betegségeket terjeszt. Sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a tudósok rájöjjenek: a veszélyes baktériumok valójában a koszban lapulnak. Piotr Socha új könyvéből mindenesetre megismerhetjük a higiénia történetét, megtudhatjuk, hogyan tartják tisztán magukat az emberek a világ különböző részein (és az űrben!), miként változott az idők során a tisztaságról alkotott elképzelésünk, és az is kiderül, hogy miért lehet néha mégis jó egy kis kosz.

David Sundin: A könyv, amelyik TÉNYLEG nem akarta, hogy elolvassák

David Sundin: A könyv, amelyik TÉNYLEG nem akarta, hogy elolvassák
Ford.: Papolczy Péter, Ciceró, 2022, 36 oldal
-

Minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyveként jellemeztük David Sundin előző kötetét (A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák), most pedig itt a folytatás, amelyik már TÉNYLEG nem akarja, hogy elolvassák. Ez a könyv harap, megjátssza magát, és rászedi az embert, de aki hajlandó kedvesen, óvatosan megsimogatni, annak ez a rakoncátlan, ugyanakkor végtelenül varázslatos kötet talán mégis feltárja titkait.

Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész - Szörnyek és sellők

Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész - Szörnyek és sellők
Ill.: Baranyai (b) András, Lampion Könyvek, 2022, 58 oldal
-

A Rév Fülöp-sorozat írója, Jeney Zoltán új mesekönyvében ismét a Balaton a fő helyszín, ahol egész sereg probléma üti fel a fejét. Lehetséges, hogy egy tündér megbetegszik? Hogy egy egész tó gyengélkedik? Hogy a kacsák kétségbeesnek? Mit keresnek sellők a Balatonban? És hogy kerül oda egy óriáspolip? Akárhogy is van, Hany Istók, a Fertő tó fenegyereke segít, ahol csak tud. De főleg, ahol akar. És ha segítségért kiált a tó, a nád, a sás népe, ő azonnal ott terem, nem kell kétszer kérni.

Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart lenni

Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart lenni
Ill.: Kőszeghy Csilla, Naphegy Kiadó, 2022, 48 oldal
-

A Naphegy Kiadó életrajzi sorozatában ezúttal Bálint György gyerekkorát mutatja be Kertész Edina. Az ország Bálint gazdája mindig is a saját földjét szerette volna művelni, ám a sorsa másfelé kanyargott, és az elveszített családi birtok helyett végül egy egész ország kertésze lett. A tévéből idővel mindenki megismerte, és nem telt el úgy nap, hogy ne kértek volna tanácsot tőle. Hosszú és tartalmas élete végéig szeretettel és kitartással gondozta a rábízott kertet, mert tudta, hogy ahol fák nőnek, ott a boldogság is megterem.

Tim Cooke: Találmányok könyve

Tim Cooke: Találmányok könyve - Elképesztő ötletek, amelyek megváltoztatták a világot
Ford.: Molnár Csaba, Kolibri, 2022, 112 oldal
-

Tim Cooke könyvében a történelem több mint 40 jelentős innovációját fedezheti fel az olvasó, a vízöblítéses vécétől kezdve a bioüzemanyagon és a mikroszkópon át az internetig. Megtudhatjuk, hogyan, mikor és miért jöttek létre azok a dolgok, amelyek előremozdították a világ kerekeit, ezenkívül híres - és feledésbe merült - feltalálókkal ismerkedhetünk meg, valamint elmerülhetünk a kütyük világába, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az élet. A kötetet Bánfi Csilla, a Bookline Kids zsűritagja is ajánlotta, kiemelve, hogy a Találmányok könyve kiváló a konkrét információt kereső, pásztázó olvasásra - a gyerekek természetes érdeklődésére építve, a mindennapi élethez kapcsolódik.

Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva: Labi és a nagy találkozás

Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva: Labi és a nagy találkozás
Ill.: Baracsi Gabi, HVG Könyvek, 2022, 144 oldal
-

Folytatódik a sütés Labi pékségében, nem csoda, hogy az erdő lakói mindig körülötte lábatlankodnak. Kiderül például, hogy szerelmeslevelet nemcsak írni lehet, hanem sütni is, de az erőlakóknak ennél fogasabb kérdésre is választ kell találniuk. Hogyan kerül például egy paradicsommal és mozzarellával megpakolt ridikül a sütőbe? A mindig éhes csapat új taggal bővül: Nudli, a kisróka, Masni, a mókus és Virgonc, a mosómedve mellett már Csimbók, a farkaskölyök is kiveszi részét a munkából, és a kis péktanoncok izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba bonyolódnak. Ráadásul megjelenik Áfonya, a bájos cukrászlány, akinek a társaságában Labi felettébb furcsán kezd viselkedni.

Giovanna Alessio : Hogyan öltözködik a világ?

Giovanna Alessio : Hogyan öltözködik a világ? - A legszebb népviseletek
Ill.: Chaaya Prabhat, ford.: Sárpátki Ádám, Kolibri, 2022, 79 oldal
-

Giovanna Alessio könyvének segítségével a nyakunkba vehetjük a világot, és a kontinenseket bebarangolva felfedezhetjük, milyen változatos hagyományokkal, ruhákkal rendelkeznek a különböző népek - az izgalmas kimonóktól kezdve a káprázatos flamencoruhán át a színpompás matyóhímzésig.

Zalán Tibor: Királylányok nagykönyve

Zalán Tibor: Királylányok nagykönyve
Ill.: Kürti Andrea, Cerkabella, 2022, 312 oldal
-

Zalán Tibor legújabb mesekönyvében negyven mese olvasható negyven királylányról - mind egyediek és utánozhatatlanok, és az olvasók (legyenek bár kicsik vagy nagyok) könnyen kiválaszthatják közülük azt az egyet, akit a legközelebb éreznek magukhoz. "Mindenkiben ott rejtőznek a királylányok. A szívekben, a mosolyokban, a pillantásokban. Néha még a felnőttekben is. Csak figyelmesen kell keresgélni a tükörben" - fogalmazott a kötet illusztrátora, Kürti Andrea. A kötetbe ITT beleolvashattok.

Yuval Noah Harari: Így hódítottuk meg a Földet

Yuval Noah Harari: Így hódítottuk meg a Földet
Ford.: Torma Péter, Lampion Könyvek, 2022, 160 oldal
-

Korunk egyik legismertebb gondolkodója, a Sapiens és a Homo Deus szerzője ezúttal a gyerekeknek mesél. Történetei hőse egy olyan lény, aki sok szempontból hátrányból indult az állatvilágban, hiszen nem olyan erős, mint az oroszlán, nem úszik olyan jól, mint a delfin, és még szárnya sincs. Mégis meghódította a Földet. Yuval Noah Harari állítja, hogy az ember a mesék, a történetek segítségével jutott el a barlangrajzoktól az első városok építéséig, a kerék feltalálásától a Holdra szállásig. Az évezredek során egyre erősebbek lettünk, de egyúttal pusztító erejűek is. Megállíthatatlanok. Róluk, rólunk szól ez a kötet. Korábbi interjúnkat a szerzővel ITT olvashatod.

Boldizsár Ildikó: Fekete Világkerülő Ember meséi

Boldizsár Ildikó: Fekete Világkerülő Ember meséi
Ill.: Szegedi Katalin, Magvető, 2022, 98 oldal
-

Boldizsár Ildikó meséjében két csodálatos lény, a világ legszomorúbb boszorkánya és a világ legboldogtalanabb embere keresi az egymáshoz vezető utat - vajon sikerül-e rátalálniuk? Amália életének első száz esztendejéről szól az Amália álmai, a második száz év történetét olvashatjuk a Fekete Világkerülő Ember meséiben (a harmadik száz évet pedig Az igazi vándorút meséli majd el 2023-ban). A meséket Szegedi Katalin illusztrálta, és a képeket akkor véglegesítette, amikor meglátogattuk Balaton környéki házában. Riportunkat ITT tudjátok visszaolvasni.

Michael Ende: A végtelen történet

Michael Ende: A végtelen történet
Ford.: Hárs Ernő, Móra, 2022, 474 oldal
-

A gyerekirodalom egyik legnagyobb klasszikusa A végtelen történet: hőse, Bux Barnabás Boldizsár, aki egy könyvkereskedésben felfedez egy különleges kötetet: A Végtelen Történetet. A fiú igazi menedékre lel a műben, sőt, döbbenten tapasztalja, hogy idővel ő maga is a történet részévé válik, és Fantázia birodalmában kalandozik. Barnabás a történet hőse lesz, akinek küldetése, hogy megmentse a Kislány Királynőt. Szerencsére két nagy segítője is akad: a mindenható medál, az AURIN, és Atráskó, a páratlan vitéz. Michael Ende klasszikusát most gyönyörű új kiadásban vehetik kézbe az olvasók. Lapozz bele ITT.

Tízig aludni - 25 kortárs és kortalan novella

Tízig aludni - 25 kortárs és kortalan novella (szerk. Péczely Dóra)
Ill.: Jásdi Juli, Pagony, 2022, 328 oldal
-

A Tízig aludni című antológiában huszonöt olyan történet szerepel, amelyeket a szerzők még harmincöt éves koruk előtt írtak. Ciklusonként három kortárs és két "kortalan", összesen tizenöt mai és tíz már klasszikussá vált szerző novellái szövődnek össze a válogatásban. Az első három ciklusban nő-férfi viszonyokról, anyákról, apákról és gyerekeikről, majd a negyedikben az emberek és az állatok kapcsolatáról szóló novellák olvashatók. Az utolsóban olyan történetek szerepelnek, amelyekből az derül ki, hogy "az élet nem igazságos". A novellákat a Szívlapát, a Lehetnék bárki és a Szevasz című antológiák szerkesztője, Péczely Dóra válogatta.

Patrick Ness: Égj!

Patrick Ness: Égj!
Ford.: Illés Róbert, Vivandra, 2022, 384 oldal
-

"Egy hideg vasárnap este 1957 elején - aznap, amikor Dwight David Eisenhower letette a hivatali esküt, hogy második ciklusát is megkezdje az Amerikai Egyesült Államok elnökeként - Sarah Dewhurst és az apja a Chevron benzinkút parkolójában várakozott a sárkányra, akit azért fogadtak fel, hogy segítsen nekik a farmon." Ezzel a mondattal kezdődik Patrick Ness új regénye. Utóbbiban Kazimir, a sárkány, egy prófécia miatt érkezik a farmra. A prófécia egy bérgyilkosról, egy sárkányimádó szektáról, két FBI-ügynökről szól - és valamiképp még Sarah Dewhurst is érintett benne.