Könyves Magazin

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

karácsony mikulás gyerekirodalom ünnep bookline_kids

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk karácsonyi és adventi gyerekkönyveket, Mikulás napján pedig újabb ünnepváró, téli mesekönyveket gyűjtöttünk össze. Van közöttük verses regény, fordulatokban bővelkedő, megható és vicces mese is.

Maggie O'Farrell: Ahol a hóangyalok laknak
Fotó: Kádár Annamária, Manó Könyvek, 2022, 72 oldal
-

A Hamnet szerzőjeként is ismert Maggie O'Farrell könyve mindazoknak szól, akik hisznek a csodákban, a varázslatban. Főhőse, egy Sylvie nevű kislány, aki egy éjszaka hirtelen felébred, és elképesztő látvány tárul a szeme elé: egy pár hatalmas méretű szárnyat lát, amely az elképzelhető legpuhább tollakból áll. A hálószobában megjelenik egy hóangyal, aki azért érkezett, hogy vigyázzon rá, mert Sylvie nincs olyan jól, mint amilyennek látszik. Hónapokkal később, miután felépült a betegségéből, a lány arra vágyik, hogy újra láthassa hóangyalát, hiszen annyi mindent szeretne elmondani neki. De vajon visszatér-e valaha hozzá?

Andreas Steinhöfe: A karácsonyi jávorszarvas kalandjai
Ford.: Bán Zoltán András, Scolar, 2022, 92 oldal
-

Bertil nem igazán hisz a Télapó létezésében, a fordulópontot pedig az a nap hozza el, amikor Mr. Moose, a jávorszarvas becsapódik a háztetőbe, majd a család nappalijába. Állítólag éppen a főnökével, Télapóval hajtott végre egy próbarepülést, amikor lezuhant. Mostantól aztán Bertilnek van min töprengenie. Gyorsan összebarátkozik a jávorszarvassal, ám kisvártatva felbukkan maga a Főnök is, és vissza akarja kapni a szarvasát.

Berg Judit: A Nádtenger télen
Lampion Könyvek, 2022, 99 oldal
-

Télen elnéptelenedik a Nádtenger, mégis lábnyomok szelik át a tópart hóborította lankáit, amelyek nagy veszedelemről árulkodnak. A Csobogó-tó harcias patkányai mindent elsöprő támadásra készülnek a lengék ellen. Utóbbiaknak új szövetségesekre van szükségük, ha meg akarják védeni otthonukat. Berg Judit mesesorozatának új részében végső állomásához érkezik a lengék és harácsok közt dúló háború, de a Takács Viktória által illusztrált történet ezúttal a barátságról, emberségről és elfogadásról is szól.

M. Kácsor Zoltán: A tolvaj ajándéka
Lampion Könyvek, 2022, 116 oldal
-

M. Kácsor Zoltán szívmelengető verses regényében - melyet Igor Lazin illusztált - egy nagy hatalmú varázslónő keresi fel Toronyváros legügyesebb tolvaját, és három furcsa, értéktelennek tűnő tárgy ellopásával bízza meg karácsony éjjelén. Cserébe arany, gyémánt és varázskeksz a fizetség - bolond is lenne az ifjú Fürkész, ha nem állna kötélnek. De vajon mire kell a varázslónak egy szelet kenyér, egy sótartó és egy bot? És vajon minden tolvaj szívtelen? Történnek-e még csodák karácsonyeste?

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő
Móra, 2021, 118 oldal
-

A HUBBY-díjas Zágoni Balázs mesekönyvének hősei (anya, apa és a három gyerek) még túl jól emlékeznek arra, milyen katasztrofálisan sikerült a tavalyi karácsony. Semmi sem készült el időben, odaégett a süti, és még a vendégek is túl korán toppantak be. Nem csoda, ha idén úgy határoznak, hogy minden másképp lesz. És lehetne is akár, ha egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus nem borítana fel minden tervet. A Szabó-Nyulász Melinda által illusztrált történet a pillanat megéléséről, az odafigyelésről is mesél. Olvass bele a kötetbe!

Ellis Kaut: Pumukli téli meséi
Ford.: Kincses Edit és Gyárfás Endre, Ciceró, 2021, 158 oldal
-

Generációk kedvence Pumukli, aki most a tél csodáival ismerkedik. Fújhat a szél és eshet a hó, a csintalan kis kobold újabb csínyekkel forgatja fel Eder mester életét. Hol szétvagdos egy túl nagy pulóvert, hol kutyaszánra ül - Pumuklival a házban egy percig sem unalmas az élet.