Lotti és Gáspár időkapszulában utaznak a múltba, hogy rájöjjenek, hová tűntek az állatok

Lotti és Gáspár időkapszulában utaznak a múltba, hogy rájöjjenek, hová tűntek az állatok

Lotti és Gáspár időkapszulába pattannak, és elutaznak a múltba. Hihetetlen kalandjaik közepette az is kiderül, hogyan csökkent a természet sokszínűsége az utóbbi évszázadokban az emberi tevékenység nyomán. Képregény, izgalmas nyomozás és ismeretterjesztés. A több nemzetközi díjat nyert kiadvány középpontjában a földi sokszínű élet áll. Olvass bele!

Könyves Magazin |
Laura Ertimo
Hová tűntek az állatok?
Ill. Mari Ahokoivu. Ford. Bába Laura, Babilon, 2022, 48 oldal
-

Nagy kihívás olyan könyvet készíteni, ami felkelti a gyerekek érdeklődését a korunkat fenyegető klímaválság iránt, és egyben követhető megoldást is kínál, ugyanakkor élvezetes olvasmány. Ez a több nemzetközi díjat is magáénak tudható finn kiadvány ilyen!

Ha kevesebb lesz a beporzó a Földön, akkor hogyan jut majd elég paradicsomszósz a pizzára? És mi lesz apa és anya reggeli kávéjával? Lotti és Gáspár időkapszulába pattannak, és elutaznak a múltba. Hihetetlen kalandjaik közepette az is kiderül, hogyan csökkent a természet sokszínűsége az utóbbi évszázadokban az emberi tevékenység nyomán. A két jóbarát lelkesen nekiáll kutatni a megoldások után. Miként gondoskodhatunk arról, hogy a Földön a jövőben is folytatódjon a sokszínű élet? A Hová tűntek az állatok? a komoly dolgokat is érthetően és szórakoztatóan tálalja a tudásvágyó gyerekek számára.  

Laura Ertimo geográfus, író, fő területe a gyermekeknek szóló ismeretterjesztés. Visszatérő témája a holisztikus világszemlélet, az ember és természet kölcsönhatása.

Laura Ertimo: Hová tűntek az állatok? (részlet)

Illusztrálta: Mari Ahokoivu

Fordította: Bába Laura

A KIHALÁS 

– A kihalás egy természeti jelenség…

–…de most már az is előfordul, hogy az ember okozza…

– és nagyon lényeges a változás gyorsasága is. De kezdjük a kihalással!

Minden élőlény meghal, amikor eljön az ideje. A kihalás viszont azt jelenti, hogy egy állat-, gomba-, növény-vagy baktériumfaj utolsó egyede is elpusztul.

Hogy egy élőlény hogyan él, az egyrészt az öröklött génjeitől, másrészt esetleg a szüleitől ellesett, tanult viselkedésformáktól függ. Ha utódai születnek – mondjuk, fiókái, gyerekei, csemetéi vagy ikrái –, akkor továbbörökíti a génjeit. Emellett például a daru és az ember tanítja is az utódait. Sok lőlénynél a kicsinyek nem élnek együtt a zülőkkel, de hordozzák azok génjeit. 

Ha egy faj kipusztul, a génállománya és az életmódja nem öröklődik tovább. 

Amikor rövid időn belül nagyon sok faj tűnik el, tömeges kihalásról beszélünk.

– Elszomorodom, ha a halálról beszélünk.

– Mégis, a halál az élet része.

– Furcsa is lenne, ha soha semmi sem halna meg.

– Mozdulni sem lehetne a Földön.

– Mi nem is léteznénk!

– Nagyon sötét lesz ez a történet?

– Ez attól függ, kitől kérdezed.

Fajok más módon is eltűnhetnek: hosszú idő alatt átalakulnak. Ezt a változást nem kihalásnak, hanem evolúciónak nevezzük. A faj csak másmilyenné fejlődik, de tovább hordozza korábbi változatainak örökségét.

-

///

(Lotti és Gáspár meglátogatják ILKKA HANSKIT, a legendás ökológust)

A különféle ganajtúrók szinte az egész világon fontos munkát végeznek. Ausztráliában láthattuk, mi történik, ha nincs olyan élőlény, amely lebontaná a szarvasmarhák ürülékét. A helyi ganajtúrók az erszényesek bogyóit bontják csak le, a máshonnan betelepített szarvasmarhák trágyáját nem szeretik, így az megmarad.

Az állatok, növények, gombák és mikroorganizmusok egyetlen rendszert alkotnak, amely az anyag és az energia körforgásán alapul. Ez a rendszer, vagyis az ökoszisztéma az idők és a nemzedékek során a helyi körülményekhez alkalmazkodik.

– Hogyan kutathatók a bogarak?

Könnyen odacsalogathatjuk őket magunkhoz, még akár az olyan gazdag élővilágú tájakon is, mint Borneó és Madagaszkár. A szigetek ökoszisztémája pedig kiválóan alkalmas a tudományos kutatásokhoz. A környező víz behatárolja a szárazföldi állatok mozgását. Egy szigeten minden élőlénynek ki kell jönnie a másikkal. A szigetek ökoszisztémája így válik egyedivé.

– És mit lehet megtudni a szigeteken élő bogarakról?

– Rengeteg mindent, bőven van mit tanulmányozni és tanulni.

– Szóval a biológiai sokféleség csökkenésére vagytok kíváncsiak? Nagyon aktuális téma!

 

Először a különlegesebb fajok eltűnésére figyelünk fel,

de a széles körben elterjedtek száma is csökken. Az élőlények egyre gyakrabban szakadnak el egymástól. Az ember kihasználja a földet, és tevékenységével az éghajlatot is megváltoztatja, ennek következtében pedig természetes élőhelyek tűnnek el. Egy jávorszarvas a megfelelő körülményeket keresve messzebbre is elügethet, na de a talajban élő apró organizmusok? A növények? A gombák? A faültetvények, utak, földbirtokok és városok számos fajnak jelentenek átléphetetlen akadályt.

– Tornáztassuk meg egy kicsit az agyunkat: nem egy, hanem több egyidejű változás zajlik.

Nem úgy, mint a filmekben, ahol világosan követik egymást.

 

– Merre kutassunk tovább?

– Vizsgáljátok az emberi tevékenységet és az élőhelyek pusztulását, azzal átfogó képet kaptok.

– Okosak vagytok, biztosan meg fogjátok érteni!

– Psszt! Indulnunk kellene.

– Köszönjük, Ilkka, hogy meglátogathattunk!

– Nagyon érdekes ez a munkahely!

– Sziasztok!

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Rozgonyi Saroltával egyetlen almából egy egész világ kerekedik ki

Gondoltad volna, hogy egyetlen dolgot hányféle szempontból vizsgálhatsz meg? Belülről, kívülről, közelről, távolról, önmagában, összefüggésben. Fókuszban az alma. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A Zsálya és a mélyvölgyi utazás érzékenyen beszél betegségről, küzdelemről és gyógyulásról

A mélyvölgyi utazás egy folyó alatti folyóba vezet, ahol egy kislány az útja során felfedez magában és maga körül olyan dolgokat, amelyek létezéséről korábban nem tudott. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Negyven mesében bomlik ki a királylány-titok

Zalán Tibor tudja, hogy nem olyan egyszerű a királylánykodás, de hogy utóbbi pontosan mit is jelent, bevallottan ő maga sem tudja. A titok nyomába eredt, és az útja negyven mesén keresztül vezetett.

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

Nagy-Britanniában egy magazin és egy jótékonysági szervezet összefogott és létrehozott egy ötven könyvből álló listát, amely életkorra lebontva ajánl minden korosztálynak olvasnivalót.

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Gaston egy kis unikornis, aki megtanítja kezelni az érzelmeket
...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot