Ezekkel a karácsonyi gyerekkönyvekkel hangolódj az ünnepekre!
ro

Ezekkel a karácsonyi gyerekkönyvekkel hangolódj az ünnepekre!

gyerekirodalom karácsony karácsony2022 bookline_kids

Bő egy hónap múlva karácsony, de már most látszik, hogy a kiadók gőzerővel készülnek az ünnepre, hiszen egyre több karácsonyi tematikájú mese- és képeskönyv található a boltok polcain. Most kimondottan az új megjelenésűek közül válogattunk, és a választást megkönnyítendő a kisebbeknek való könyvektől haladunk a nagyobbaknak szóló kötetek felé.

Berg Judit: Maszat karácsonya
Ill.: Agócs Írisz, Pagony, 2022, 48 oldal
-

Már a tizenkettedik könyvnél tart Berg Judit és Agócs Írisz Maszat-sorozata, ezt a részt pedig mi más határozná meg, mint az ünnepre való készülődés, a feszült várakozás, a vendégvárás, az előkészületek. A gyerekek a könyvet lapozgatva és a történetet hallgatva így együtt készülhetnek Maszattal és Hóchóccal, ami tartalmassá és meséssé teheti a várakozás napjait.

Pásztohy Panka: Pitypang és a Mikulás
Pagony, 2022, 24 oldal
-

Pásztohy Panka sorozata már a tizenharmadik könyvnél jár, Pitypang és Lili pedig ezúttal a Mikulást várják. Az örömük nem teljes, hiszen csak a gyerekek kaphatnak ajándékot - de mi lesz a kutyákkal? Lili ezért elhatározza, hogy ébren marad, és megvárja a Mikulást. De aztán kiderül valami, amire senki sem számított.

Giada Francia: Közeleg a karácsony

Ford.: Skaliczki Alíz, Manó Könyvek, 2022, 10 oldal
-

Az adventi időszakban a gyerekek mindennap kinyithatnak egy ablakot, hogy találkozzanak a Mikulás manóival. Apró játékokat, dekorációkat készíthetnek, mókás történeteket hallgathatnak, sütit süthetnek , és akár még a Mikulás kedvenc dalaira is táncolhatnak, melyekből egy egész Spotify lejátszási lista készült.

Hiltrud Baier: Vombat a hóban
Ford.: Magyari Andrea, Móra, 2022. 103 oldal
-

Vombi, a kis vombatkölyök másra sem vágyik az ausztrál hőségben, mint hogy meghempergőzzön a hideg hóban. Északon viszont nemcsak havat szeretni látni, hanem rénszarvast is - sőt, nagyon szeretne találkozni a Mikulással is. Lappföld viszont messze van, de szerencse, hogy a kis vombatnak segítője is akad - egy kacsacsőrű emlős, egy torkosborz és egy öreg lékhorgász személyében. A kérdés már csak az, hogy vajon megérkezik-e karácsonyig.

Karácsonynak ünnepe - 24 mese és vers adventre
Cerkabella, 2022, 110 oldal
-

Ebben a kötetben az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy mese vagy vers klasszikus és mai magyar írók tollából. A könyvben Szabó T. Anna, Nemes Nagy Ágnes, Máté Angi, Kertész Erzsi, Somfai Anna, Csukás István, Kiss Judit Ágnes, Weöres Sándor, Pifkó Célia, Kiss Ottó, Zágoni Balázs, J. és W. Grimm, Mészöly Ágnes, C. C. Moore, Czigány Zoltán, Gimesi Dóra, József Attila, Visky András, Egyed Emese, Molnár T. Eszter, Várfalvy Emőke, Majoros Nóra, Győrei Zsolt és A. A. Milne művei olvashatók, az élményt Hanga Réka, Horváth Ildi, Monszport Vivien és Zsoldos Réka illusztrációi teszik teljessé.

Takács Viktória: Karácsonyi mese
Scolar, 2022, 23 oldal
-

Takács Viktória könyvében megelevenednek az adventi és karácsonyi ünnepkör régi magyar hagyományai. A mese főhőse, Soma alig várja a karácsonyt, de nemcsak a szentesti fenyőállítás és ajándékozás tölti el izgalommal, hanem az is, hogy a karácsony első napját együtt töltheti az unokatestvéreivel. Az ünnep idején sok érdekes dolog történik: a templomban eljátsszák Jézus születésének történetét, a gyerekek "mendikálni" mennek, azaz karácsonyi dalokat énekelnek a környékbelieknek, ráadásul az adventi naptár is meglepetéseket rejt.

Alex T. Smith: A kisegér, aki karácsonyra hazatalált
Ford.: Schmiedl Gábor, Manó Könyvek, 2022, 176 oldal
-

Már csak öt nap van hátra karácsonyig, és Fülöpnek, a kisegérnek még meg kell oldania a Nagyon Különös Rejtélyt, ezért világ körüli kalandra indul. A szívet melengető, varázslatos történet huszonnégy és fél mesében bontakozik ki, melyek után egy-egy ünnepi recept, ajándékötlet vagy dekorálási tipp segíti a közös karácsonyi készülődést.