4 regény és Sir David Attenborough: ezt ajánlja olvasni egy jövőkutató
sa

4 regény és Sir David Attenborough: ezt ajánlja olvasni egy jövőkutató

Mit olvass, ha egy jövőkutató tanácsait követve gondolkodnál a Föld és az emberiség jövőjéről? Csupa jó science fictiont és persze a Sir David Attenborough-összest.

Rab Árpád jövőkutató volt Litkai Gergely vendége a Bookline Zöld podcastjében, ahol Jane McGonigal Elképzelhető című könyve (olvass bele) apropóján beszélgettek.

A podcastben szóba került a gyorsuló tempóban elérhető új technológiák dilemmája, a jövőkutató feladatai és optimizmusa, a képzeletünk és a jövőbeli emléképítési képességünk (nem elírás!) haszna, de az olyan popkulturális jelenségek is, mint az UFO- vagy zombiinváziók kapcsolata azzal, ahogyan a jövőre gondolunk és tervezünk. 

Litkai Gergely kérésére Rab Árpád olvasnivalót is ajánlott, íme:

Kim Stanley Robinson: A jövő minisztériuma

Kim Stanley Robinson
A jövő minisztériuma
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2022, 640 oldal
-

Kim Stanley Robinson a kortárs sci-fi egyik nagymestere, aki ebben a cli-fijében a klímaváltozás kérdéseit és az ezekre adható lehetséges válaszokat járja körül a nemzetközi összefogástól az ökoterrorizmuson át a politikai csatározásokig. A kötet, ami egy tömeggyilkos indiai hőhullám érzékletes leírásával indul (olvasd el), nagy nemzetközi sikert aratott. Nálunk a hét könyve volt, és 2022 legjobb tíz könyve közé választottuk, Litkai Gergely pedig tárcában gondolkodott el arról, hogy nézne ki a regény egy jelenete Magyarországon

Kim Stanley Robinson: Aurora

Kim Stanley Robinson
Aurora
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2015, 512 oldal
-

122 ember él egy többgenerációs csillaghajón, amely a haldokló Földtől 11,9 fényévre lévő Tau Ceti felé tart egy új otthon felfedezésének reményében. A hajó két gyűrűből áll, amelyeket küllők erősítenek egy központi gerinchez. A gerinc tíz kilométer hosszú. A gyűrűket alkotó tizenkét henger mindegyike négy kilométer hosszú, és valamilyen jellegzetes földi ökoszisztémának ad otthont. A csillaghajó utazása több mint százhatvan évvel ezelőtt, a közös időszámítás 2545. évében kezdődött, és hamarosan véget ér, ugyanis megérkezik a legközelebbi, földi életre alkalmas bolygóhoz és Aurora nevű holdjához.

Kim Stanley Robinson: Vörös Hold

Kim Stanley Robinson
Vörös Hold
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2018, 416 oldal
-

A Vörös Hold a New York Times bestseller-szerző Kim Stanley Robinson nagyszabású története a világűr felfedezéséről és a politikai forradalmakról. Harminc évvel előbbre járunk az időben, és már megszálltuk a Holdat.

Az amerikai Fred Fredericks először utazik a Holdra, azzal a szándékkal, hogy üzembe állítson egy kommunikációs eszközt a kínai Holdi Természettudományos Alapítvány számára. Ám néhány órával a megérkezése után egy gyilkosság tanúja lesz, és rejtőzködni kényszerül. Ta Sunak, a híres műsorvezetőnek is ez az első útja a Holdra. Neki vannak kapcsolatai, befolyásos embernek számít, de ő is úgy találja, hogy a Hold sok veszedelmet rejteget bármelyik odautazó számára. És végül ott van Csan Csi is, a kínai pénzügyminiszter lánya, akinek a sorsát érthető módon figyelemmel kísérik a hatalom birtokosai. Ő magánjellegű indokból utazik a Holdra, de amikor titokban vissza akar térni a Földre, az ezt követő események láncolata mindent megváltoztat – a Földön és a Holdon is.

Isaac Asimov: Alapítvány

Isaac Asimov
Alapítvány
Ford. Sámi László, Gabo, 2023, 893 oldal
-

A Galaktikus Birodalom tizenkétezer éve áll fenn békében. Úgy tűnik, a civilizáció virágkorát éli, de ez csak látszat: a matematikus Hari Seldon rámutat, hogy a Birodalom stabilnak hitt rendszere omladozni kezdett, és semmi nem állíthatja meg széthullását. A pszichohistória, az embertömegek viselkedését kutató tudomány segítségével azonban lerövidíthető a bukást követő sötét korszak. Létrejön az Alapítvány, hogy a történelem elkövetkező viharaiban őrizze a civilizáció lángját. Véghez lehet vinni a Seldon-tervet, és fel lehet építeni egy Második Galaktikus Birodalmat a régi romjain?

Isaac Asimov robottörténeteivel és az Alapítvány-sorozattal örökre beírta magát a science fiction klasszikusai közé. Bár a trilógia közel hetven éve jelent meg először, máig olvasók millióinak meghatározó élménye. Generációk nőttek fel rajta, és írók, tudósok tucatjaira hatott. Majdnem ötven évvel az eredeti magyar megjelenés után új fordításban, javított formában, mégis az eredeti kiadások szellemiségében, összegyűjtve nyújtjuk át a magyar közönségnek, hogy egyesek újra, mások most először elmerülhessenek Asimov grandiózus és időtálló történetében.

Sir David Attenborough összes könyve 

DAVID ATTENBOROUGH
Egy élet a bolygónkon
Ford: Makovecz Benjamin, Park, 2022, 300 oldal
-

Mit is mondhatnánk? Sir David Attenborough az Egy élet a bolygónkon című könyvében (olvass bele) azt írta: „Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az elképzelhető legcsodálatosabb, évmilliárdok alatt kialakult létfenntartó rendszer. Bolygónk stabilitása azonban megingott, miközben a biológiai sokféleség vészesen lecsökkent – a kettő ugyanis szorosan összefügg. Helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk. Ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból. Vissza kell vadítanunk a világot.”