Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban! – Hackerek

Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban! – Hackerek

Mi az internetbiztonság? Kik a hackerek, és jók vagy rosszak? Mit tehetünk ellenük? Mi a kiberharc és a sötét web? Ismerd meg a tényeket, és gondolkodj róluk! Tom Jackson gyerekeknek szóló Képben vagy? sorozatának most megjelent része a hackerek világába nyújt bepillantást. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. november 29. |

A kamaszoknak szóló új sorozat fontos témákat jár körül, bemutatva a tényeket, a lehetőségeket és a kockázatokat. Tudod, miért jó, ha képben vagy? Mert a most zajló változások a te jövődet befolyásolják. Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban!

Tom Jackson
Képben vagy? – Hackerek
Ford.: Nyuli Kinga, Babilon Kiadó, 2020, 96 oldal
-

Tom Jackson: Képben vagy? – Hackerek (részlet)

Távirathack
1917­-ben az USA habozott, hogy belépjen-e az első világháborúba (1914–1918) Nagy-­Britannia és Franciaország oldalán. A német külügyminiszter küldött egy táviratot Mexikónak, amelyben arra szólította fel az ország vezetőit, hogy intézzenek támadást az USA ellen. Így akarta megelőzni, hogy az amerikaiak csapatokat küldjenek Európába. Cserébe Mexikó visszakapta volna Texast és más területeket, amelyeket az USA korábban Mexikótól szerzett meg. A németek nem tudtak közvetlenül táviratozni a mexikóiaknak, hiszen minden távírókábel Nagy­Britannián futott át, viszont az USA-­ba el tudtak juttatni kódolt üzeneteket. Ezek esetleges béketárgyalásokról szóltak, de a németek rávettek egy amerikai diplomatát, hogy továbbítson egy üzenetet Mexikóba, amelyben további kódolt információk voltak. A hackerek ma­ napság is hasonlóképpen rejtik el káros tevékenységüket – ezek az úgynevezett trójai programok (lásd a 31. oldalt). Mexikó nem tett eleget a németek kérésének, azonban addigra a brit kémek már megfejtették az üzenetet, és figyel­ meztették az amerikaiakat. A britek eztán magyarázkodhattak, hogyan jutottak hozzá a távirathoz – nehogy kiderüljön, hogy minden rajtuk keresztülmenő üzenetet „ellenőriznek”!

Az Enigma-kód
A második világháborúban a németek egyedi rejtjelező gépet használtak; ez volt az Enigma. A gép felépítése egyszerű volt: egy billentyűzetből és annyi égőből állt, ahány betű a német ábécében van. Ha lenyomtak egy billentyűt, felvillant egy égő a helyettesítő betűnél. Egy adott betű helyett bármilyen más betű állhatott. Minden egyes égőt fogaskerekek
és elektromos vezetékek rendszere irányított, melyet mindennap máshogy állítottak be, tehát a kódfejtőknek összesen 158 962 555 217 826 360 000
lehetséges rejtjel között kellett meg­ találnia az aznapra érvényeset.

Alan Turing
Az Enigma­kód elvben feltörhetetlen volt, azonban ugyanúgy voltak gyenge pontjai, mint más kódrendszereknek. Az üzenetek gyakran a „Heil Hitler” szókapcsolattal végződtek, emellett az időjárás­jelentéseket tartalmazó üzeneteket minden­
nap ugyanabban az időpontban küldték át. Alan Turing matematikus és csapata építette meg a „Bombát”, egy számító­ géphez hasonló rejtjelfejtő gépet, amellyel végigpróbálták a szokásos szófordulatok összes lehetséges kombinációt, amíg rá nem leltek az aznapi rejtjelre.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

Egy sötét love story nyerte a Costa Év Könyve Díját

...
Hírek

Animáció készült az egyetlen felvételhez, amelyen Virginia Woolf beszél

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

...
Hírek

Tévésorozat készülhet a Harry Potter-könyvekből

...
Hírek

Billy Collins versei újra és újra bebizonyítják, hogy a költészet elemi létszükséglet

...
Hírek

A walesi bárdokat szavalják egy videón a Magyar Nemzeti Balett művészei

...
Hírek

Gyönyörű kisfilmet készítettek Szabó T. Anna egyik verséhez

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Gyerekirodalom

Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak, a kis rókának!” – ez csak egyetlen szállóigévé lett részlet a Vuk-filmből, amelyet kereken negyven éve mutattak be. De hogyan fogadták annak idején a nézők, és mit gondolt róla Dargay Attila?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

5 izgalmas téma a Bereményi-mitológiából [Bereményi 75]

...
Ruff Orsolya

Ezekkel a non-fictionökkel készülnek a kiadók 2021 első felében!

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

A hét könyve
Kritika
Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását
...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

...

Háy János: A körülöttünk lévő világ morálisan, ideológiailag be van árazva [PODCAST]

...

Lackfi János: Kedvencem a groteszk

...

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben