Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban! – Hackerek

Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban! – Hackerek

Mi az internetbiztonság? Kik a hackerek, és jók vagy rosszak? Mit tehetünk ellenük? Mi a kiberharc és a sötét web? Ismerd meg a tényeket, és gondolkodj róluk! Tom Jackson gyerekeknek szóló Képben vagy? sorozatának most megjelent része a hackerek világába nyújt bepillantást. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. november 29. |

A kamaszoknak szóló új sorozat fontos témákat jár körül, bemutatva a tényeket, a lehetőségeket és a kockázatokat. Tudod, miért jó, ha képben vagy? Mert a most zajló változások a te jövődet befolyásolják. Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban!

Tom Jackson
Képben vagy? – Hackerek
Ford.: Nyuli Kinga, Babilon Kiadó, 2020, 96 oldal
-

Tom Jackson: Képben vagy? – Hackerek (részlet)

Távirathack
1917­-ben az USA habozott, hogy belépjen-e az első világháborúba (1914–1918) Nagy-­Britannia és Franciaország oldalán. A német külügyminiszter küldött egy táviratot Mexikónak, amelyben arra szólította fel az ország vezetőit, hogy intézzenek támadást az USA ellen. Így akarta megelőzni, hogy az amerikaiak csapatokat küldjenek Európába. Cserébe Mexikó visszakapta volna Texast és más területeket, amelyeket az USA korábban Mexikótól szerzett meg. A németek nem tudtak közvetlenül táviratozni a mexikóiaknak, hiszen minden távírókábel Nagy­Britannián futott át, viszont az USA-­ba el tudtak juttatni kódolt üzeneteket. Ezek esetleges béketárgyalásokról szóltak, de a németek rávettek egy amerikai diplomatát, hogy továbbítson egy üzenetet Mexikóba, amelyben további kódolt információk voltak. A hackerek ma­ napság is hasonlóképpen rejtik el káros tevékenységüket – ezek az úgynevezett trójai programok (lásd a 31. oldalt). Mexikó nem tett eleget a németek kérésének, azonban addigra a brit kémek már megfejtették az üzenetet, és figyel­ meztették az amerikaiakat. A britek eztán magyarázkodhattak, hogyan jutottak hozzá a távirathoz – nehogy kiderüljön, hogy minden rajtuk keresztülmenő üzenetet „ellenőriznek”!

Az Enigma-kód
A második világháborúban a németek egyedi rejtjelező gépet használtak; ez volt az Enigma. A gép felépítése egyszerű volt: egy billentyűzetből és annyi égőből állt, ahány betű a német ábécében van. Ha lenyomtak egy billentyűt, felvillant egy égő a helyettesítő betűnél. Egy adott betű helyett bármilyen más betű állhatott. Minden egyes égőt fogaskerekek
és elektromos vezetékek rendszere irányított, melyet mindennap máshogy állítottak be, tehát a kódfejtőknek összesen 158 962 555 217 826 360 000
lehetséges rejtjel között kellett meg­ találnia az aznapra érvényeset.

Alan Turing
Az Enigma­kód elvben feltörhetetlen volt, azonban ugyanúgy voltak gyenge pontjai, mint más kódrendszereknek. Az üzenetek gyakran a „Heil Hitler” szókapcsolattal végződtek, emellett az időjárás­jelentéseket tartalmazó üzeneteket minden­
nap ugyanabban az időpontban küldték át. Alan Turing matematikus és csapata építette meg a „Bombát”, egy számító­ géphez hasonló rejtjelfejtő gépet, amellyel végigpróbálták a szokásos szófordulatok összes lehetséges kombinációt, amíg rá nem leltek az aznapi rejtjelre.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!

...
Kritika

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

Rachel Cusk könyvében egy athéni kreatív írás kurzus kulisszái között bolyongunk és változatos szereplőinek nézeteit hallgatjuk magányról, intimitásról, undorról. A különleges atmoszférájú Körvonal a hét könyve. 

Szerzőink

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

...
Forgách Kinga

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

...
Bányász Attila

Ez minden, amit tudok: bármi, ami megtörténhet, az meg is történik

A hét könyve
Kritika
Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt
...
Podcast

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Kertész Imre Sorstalanságáról beszélgetünk Morcsányi Gézával.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.

...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Darvasi László: A szépség mindig egyfajta halálos betegség is [Összekötve podcast]

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

...
Nagy

25 adaptáció, amit látnod kell az évtizedből