Kalandozások ott, ahol tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát

Kalandozások ott, ahol tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát

A kis unikornis és viharsárkány után most a kis tűzmadár kalandjaival folytatódik Paula Harrison Titkos jótevők című sorzata. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. november 28. |

Tarts velünk egy fantasztikus világba, ahol viharsárkányok fodrozzák az eget, égrefutó unikornisok vágtatnak az éji ösvényeken, tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát, fellegmedvék lehelnek ködöt a hegycsúcsokra, és a csillagfarkasok éneke csalogat fényt a sötétségbe. A Paula Harrison sorozatának harmadik kötetében a mágikus tűzmadarakat fenyegeti szörnyű veszély. A bátor szívű Tália, és pajtása, Némó sietnek a segítségükre. Mit rejt a Csodák Barlangja, és jó ötlet-e felébreszteni egy alvó sárkányt?

Paula Harrison
Titkos jótevők – A kis tűzmadár
Ford.: Fenyvesi Orsolya, Babilon Kiadó, 2020, 112 oldal

Paula Harrison: Titkos jótevők – A kis tűzmadár (részlet)


A bűvös kő

Tália egy vörösesbarna agyagdarabot gyúrt. A házuk ajtajához vezető falépcsőn ült. Világoszöld ruháját az agyaggal összemaszatolta, meztelen talpa csupa kosz volt. Mellette a frissen formázott bögrék és tányérok szárítkoztak a napon.
Még erősebben gyömöszölte az agyagot. Készít egy csodaszép korsót, és ha megszáradt, kidíszíti. Mondjuk, parázsvirágokat fest az oldalára. A mázas cserépedények mindig jól fogytak a piacon.
Fejét előredöntve formázta az anyagot. Hosszú, sötétbarna haja a vállára omlott. A forró napsugarak cirógatták, és az agyagból is sütött a meleg. Jó érzés töltötte el. Közben az esőerdő távoli hangjaira figyelt. Imádta hallgatni a papagájok hívását, a szöcskék ciripelését. Szívesen pingálta agyagcsodáira az erdőben látott növények és állatok mintázatait.
Tália faluja, Kura a Völgyrengeteg közepén, Arrámia királyságának legdélebbi csücskében bújt meg. A dús növényzetű, kisebb-nagyobb völgyeket magasba szökő hegyvonulatok szabdalták. Itt rejtőzött a világ legeslegtitkosabb helye is, a Dzsalmár-völgy, ahol a varázslatos tűzmadarak éltek.

Arrámia varázslatos királyságában számos mágikus lény talált otthonra.

Sárkányok, égrefutó unikornisok, csillagfarkasok, de többségük messze, északon lakott. A tűzmadarak völgye a folyón túl rejlett. Tália gyakran szaladt ki a folyópartra, hogy megfigyelje, ahogy a túlparton fáról fára röppennek. Szárnyaikon parányi arany lángocskák szikráztak.
Tália sejtette, hogy ezek mágikus lángok, mert sosem perzselték meg a növényeket. Szeretett volna közelebb kerülni a csodás madarakhoz, de tudta, hogy nem szabad átkelnie a folyón. Törvény tiltotta a belépést a rejtett völgybe. Tália tudta, hogy a szigorú rendelkezéssel épp a tűzmadarak biztonságát óvták a falu öregjei.
Elsimította az edény karimáját, és felemelte, hogy megcsodálja művét. Letette a többi mellé, és lekapargatta a kezéről az agyagot.

Ahogy a távolban ringatózó fákat figyelte, gondolatai elkalandoztak.

Történt valami egészen csodálatos és különös a múlt héten, azóta is alig tudott másra gondolni!
Az esőerdőben sétált, épp festéknek való bogyókat gyűjtött. A feltámadó szélben a fák meghajoltak, és egy sárkány tűnt elő. Keresztülszelte az eget, majd leszállt egy közeli irtáson. A fenséges állat hátán egy szőke, copfos lány lovagolt. Tália meglepetésében majdnem elejtette a bogyókat.
A sárkánylovas lány, Szofi elmondta, hogy jó messziről, a királyi kastélyból érkezett, ahol cselédként szolgált. Aztán átnyújtott Táliának egy kivételes kincset – egy követ, ami a tenyerében felizzott, majd kettétört, és felragyogtak a belsejében lapuló narancsszínű kristályok. Szépséges volt! Tália el sem akarta hinni, hogy az övé lehet.
Most a nyakához kapott. Igen, a kő még mindig ott lógott a nyakláncként megkötött cérnaszálon, amire felfűzte. A ruhája alatt hordta, hogy ne lássa senki. A lány figyelmeztette, hogy tartsa titokban. Mondott mást is Taliának. Még ennél is csodálatosabbat.

Azt, hogy a kő segítségével beszélni tud a mágikus állatokkal.

Tália elővette a kicsi követ. Anyja a veteményesben locsolt, így biztosra vehette, hogy egyedül van. Gyengéden kinyitotta a követ, és ismét megcsodálta a benne rejlő kristályokat. Villogva sziporkáztak, mintha tűzből lennének!
Igaz lehet? A kővel tényleg beszélni tud majd a mágikus lényekkel?
Felnézett. Csak képzelődik, vagy tényleg rejtőzik valami abban a bokorban? Újabb zörgés, zizegés. Ezúttal látta, hogy az ágak is megmozdultak. Tália előrekúszott, egy smaragdgyíkra vagy borsmadárra számítva. Egy aranyló fejecske bukkant elő a levelek rejtekéből. A jószágnak sötét csőre és fénylő szeme volt. Feje búbján apró lángcsóva lobogott.
A kislánynak elakadt a lélegzete. Egy tűzmadár! Talán még fióka, mert egészen kicsi. Sosem láttak még tűzmadarat a faluban! Félénk lények hírében álltak, szinte sosem merészkedtek a völgyön kívül eső területekre. Ez a csöppség pedig most nagyon távol került az otthonától. Talán elveszett?
Tália lekuporodott, és a kezét óvatosan a madár felé nyújtotta.

Tudta, hogy a tűzmadár tollai közt szikrázó lángocskák nem tehetnek kárt benne.

Elégszer hallott erről a mesékben.
– Szia, Tália vagyok – suttogta. – Eltévedtél?
A tűzmadár riadt kiáltást hallatott, és visszahúzódott a bokorba.
– Ne félj! Nem bántalak. – Tália lábujjhegyen közelebb lépett. Bekukucskált a bokorba, és tekintete találkozott a kismadár tekintetével. Izgalmában levegőt venni is elfelejtett. Ha a Beszélő Kő működik, ez a tűzfióka érti, amit mond!
Újra megszólalt.
– Szia, Tália vagyok.
– Riki! – csipogta a madár.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

Hírek
...
Hírek

Egy sötét love story nyerte a Costa Év Könyve Díját

...
Hírek

Animáció készült az egyetlen felvételhez, amelyen Virginia Woolf beszél

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

...
Hírek

Tévésorozat készülhet a Harry Potter-könyvekből

...
Hírek

Billy Collins versei újra és újra bebizonyítják, hogy a költészet elemi létszükséglet

...
Hírek

A walesi bárdokat szavalják egy videón a Magyar Nemzeti Balett művészei

...
Hírek

Gyönyörű kisfilmet készítettek Szabó T. Anna egyik verséhez

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

Olvass!
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

Ma ünnepli 75. születésnapját Bereményi Géza író, filmrendező. Ebből az alkalomból egy részletet ajánlunk új elbeszéléskötetéből, amelybe maga válogatta össze a számára legfontosabb novelláit. 

...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

...

Háy János: A körülöttünk lévő világ morálisan, ideológiailag be van árazva [PODCAST]

...

Lackfi János: Kedvencem a groteszk

...

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

...
Gyerekirodalom

Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak, a kis rókának!” – ez csak egyetlen szállóigévé lett részlet a Vuk-filmből, amelyet kereken negyven éve mutattak be. De hogyan fogadták annak idején a nézők, és mit gondolt róla Dargay Attila?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

5 izgalmas téma a Bereményi-mitológiából [Bereményi 75]

...
Ruff Orsolya

Ezekkel a non-fictionökkel készülnek a kiadók 2021 első felében!

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

22 éves Amanda Gorman volt, aki a beiktatások történetének hatodik, egyben legfiatalabb költőjeként mondta el versét, a The Hill We Climb címűt. Az író és műfordító Totth Benedek lefordította a verset A hegy, amit megmászunk címen. 

...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.