Kalandozások ott, ahol tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát

Tarts velünk egy fantasztikus világba, ahol viharsárkányok fodrozzák az eget, égrefutó unikornisok vágtatnak az éji ösvényeken, tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát, fellegmedvék lehelnek ködöt a hegycsúcsokra, és a csillagfarkasok éneke csalogat fényt a sötétségbe. A Paula Harrison sorozatának harmadik kötetében a mágikus tűzmadarakat fenyegeti szörnyű veszély. A bátor szívű Tália, és pajtása, Némó sietnek a segítségükre. Mit rejt a Csodák Barlangja, és jó ötlet-e felébreszteni egy alvó sárkányt?

Paula Harrison
Titkos jótevők – A kis tűzmadár
Ford.: Fenyvesi Orsolya, Babilon Kiadó, 2020, 112 oldal

Paula Harrison: Titkos jótevők – A kis tűzmadár (részlet)


A bűvös kő

Tália egy vörösesbarna agyagdarabot gyúrt. A házuk ajtajához vezető falépcsőn ült. Világoszöld ruháját az agyaggal összemaszatolta, meztelen talpa csupa kosz volt. Mellette a frissen formázott bögrék és tányérok szárítkoztak a napon.
Még erősebben gyömöszölte az agyagot. Készít egy csodaszép korsót, és ha megszáradt, kidíszíti. Mondjuk, parázsvirágokat fest az oldalára. A mázas cserépedények mindig jól fogytak a piacon.
Fejét előredöntve formázta az anyagot. Hosszú, sötétbarna haja a vállára omlott. A forró napsugarak cirógatták, és az agyagból is sütött a meleg. Jó érzés töltötte el. Közben az esőerdő távoli hangjaira figyelt. Imádta hallgatni a papagájok hívását, a szöcskék ciripelését. Szívesen pingálta agyagcsodáira az erdőben látott növények és állatok mintázatait.
Tália faluja, Kura a Völgyrengeteg közepén, Arrámia királyságának legdélebbi csücskében bújt meg. A dús növényzetű, kisebb-nagyobb völgyeket magasba szökő hegyvonulatok szabdalták. Itt rejtőzött a világ legeslegtitkosabb helye is, a Dzsalmár-völgy, ahol a varázslatos tűzmadarak éltek.

Arrámia varázslatos királyságában számos mágikus lény talált otthonra.

Sárkányok, égrefutó unikornisok, csillagfarkasok, de többségük messze, északon lakott. A tűzmadarak völgye a folyón túl rejlett. Tália gyakran szaladt ki a folyópartra, hogy megfigyelje, ahogy a túlparton fáról fára röppennek. Szárnyaikon parányi arany lángocskák szikráztak.
Tália sejtette, hogy ezek mágikus lángok, mert sosem perzselték meg a növényeket. Szeretett volna közelebb kerülni a csodás madarakhoz, de tudta, hogy nem szabad átkelnie a folyón. Törvény tiltotta a belépést a rejtett völgybe. Tália tudta, hogy a szigorú rendelkezéssel épp a tűzmadarak biztonságát óvták a falu öregjei.
Elsimította az edény karimáját, és felemelte, hogy megcsodálja művét. Letette a többi mellé, és lekapargatta a kezéről az agyagot.

Ahogy a távolban ringatózó fákat figyelte, gondolatai elkalandoztak.

Történt valami egészen csodálatos és különös a múlt héten, azóta is alig tudott másra gondolni!
Az esőerdőben sétált, épp festéknek való bogyókat gyűjtött. A feltámadó szélben a fák meghajoltak, és egy sárkány tűnt elő. Keresztülszelte az eget, majd leszállt egy közeli irtáson. A fenséges állat hátán egy szőke, copfos lány lovagolt. Tália meglepetésében majdnem elejtette a bogyókat.
A sárkánylovas lány, Szofi elmondta, hogy jó messziről, a királyi kastélyból érkezett, ahol cselédként szolgált. Aztán átnyújtott Táliának egy kivételes kincset – egy követ, ami a tenyerében felizzott, majd kettétört, és felragyogtak a belsejében lapuló narancsszínű kristályok. Szépséges volt! Tália el sem akarta hinni, hogy az övé lehet.
Most a nyakához kapott. Igen, a kő még mindig ott lógott a nyakláncként megkötött cérnaszálon, amire felfűzte. A ruhája alatt hordta, hogy ne lássa senki. A lány figyelmeztette, hogy tartsa titokban. Mondott mást is Taliának. Még ennél is csodálatosabbat.

Azt, hogy a kő segítségével beszélni tud a mágikus állatokkal.

Tália elővette a kicsi követ. Anyja a veteményesben locsolt, így biztosra vehette, hogy egyedül van. Gyengéden kinyitotta a követ, és ismét megcsodálta a benne rejlő kristályokat. Villogva sziporkáztak, mintha tűzből lennének!
Igaz lehet? A kővel tényleg beszélni tud majd a mágikus lényekkel?
Felnézett. Csak képzelődik, vagy tényleg rejtőzik valami abban a bokorban? Újabb zörgés, zizegés. Ezúttal látta, hogy az ágak is megmozdultak. Tália előrekúszott, egy smaragdgyíkra vagy borsmadárra számítva. Egy aranyló fejecske bukkant elő a levelek rejtekéből. A jószágnak sötét csőre és fénylő szeme volt. Feje búbján apró lángcsóva lobogott.
A kislánynak elakadt a lélegzete. Egy tűzmadár! Talán még fióka, mert egészen kicsi. Sosem láttak még tűzmadarat a faluban! Félénk lények hírében álltak, szinte sosem merészkedtek a völgyön kívül eső területekre. Ez a csöppség pedig most nagyon távol került az otthonától. Talán elveszett?
Tália lekuporodott, és a kezét óvatosan a madár felé nyújtotta.

Tudta, hogy a tűzmadár tollai közt szikrázó lángocskák nem tehetnek kárt benne.

Elégszer hallott erről a mesékben.
– Szia, Tália vagyok – suttogta. – Eltévedtél?
A tűzmadár riadt kiáltást hallatott, és visszahúzódott a bokorba.
– Ne félj! Nem bántalak. – Tália lábujjhegyen közelebb lépett. Bekukucskált a bokorba, és tekintete találkozott a kismadár tekintetével. Izgalmában levegőt venni is elfelejtett. Ha a Beszélő Kő működik, ez a tűzfióka érti, amit mond!
Újra megszólalt.
– Szia, Tália vagyok.
– Riki! – csipogta a madár.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.

...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!

Olvass!
...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Beleolvasó

Egy közszereplőnek tudomásul kell vennie, hogy foglalkoznak vele

Görög Ibolya könyve a közéleti szereplők megkerülhetetlen műve, és azoknak biztosít támpontokat, akiknek a mindennapjait a nyilvános szereplés tölti ki.

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Darvasi László: A szépség mindig egyfajta halálos betegség is [Összekötve podcast]

...
Kritika

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

Rachel Cusk könyvében egy athéni kreatív írás kurzus kulisszái között bolyongunk és változatos szereplőinek nézeteit hallgatjuk magányról, intimitásról, undorról. A különleges atmoszférájú Körvonal a hét könyve. 

Szerzőink

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

...
Forgách Kinga

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

...
Bányász Attila

Ez minden, amit tudok: bármi, ami megtörténhet, az meg is történik

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!