3D nyomtatóval keltenek életre egy hús-vér dodót

3D nyomtatóval keltenek életre egy hús-vér dodót

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

A dodók rég kihaltak. Vagy mégsem? Az Elmeházy-sziget jóságos kormányzójának, Elmeházy Mixinek sikerül egy eleven, hús-vér dodót teremtenie különleges 3D nyomtatójával. Dodó – mert mindenki csak így hívja a háromévesen világra jött madarat – nem találja helyét a csupa hóbortos állat és ember között. Ráadásul minden még rosszabbra fordul a szigeten, amikor Mixi helyét törpe növésű bátyja, Mini veszi át.

Pacskovszky Zsolt
Dodó
Ill.: Oravecz Gergely, Móra, 2020, 94 oldal
-

Mini rajong a tehénfociért, a többi állatról azonban azt gondolja, a tányérban a helyük – pörkölt formájában. Mi lesz így Dodóval és a társaival? Törődjenek bele szomorú sorsukba? Vagy hallgassanak Barníliára, a tudálékos tapírra, és csináljanak forradalmat?

Pacskovszky Zsolt: Dodó (részlet)

Kilövés

Kevéssel kilenc óra után, amikor a Nyanyabolt kinyitott, mindenki a kilövést várta, és a kicsiny, alig ezerlakosú Elmeházy-sziget utcácskái szinte néptelenek voltak. Csak az üzlet egyik polca volt még üresebb.

 – Hát ez meg…?

Kobaki tata, aki itt lakott a sarkon, és az imént csoszogott be a boltba, elhűlve nézte a csupasz polcot. Máskor vagy száz pillanatragasztó sorakozott rajta a zománcfestékektől balra, padlólakkoktól jobbra. A Nyanyabolt ugyanis barkácsbolt volt, csak az első tulajdonosa túl sok datolyasört nyakalt be, amikor felfestette az ajtó fölé az üzlet igazi nevét, a Barkácstanyát. Azt pingálta oda:

BARKÁCSTANYANYA

Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy az üzletre egyszer és mindenkorra ráragadjon a Nyanyabolt név, hiába javította ki azóta gondosan a feliratot a jelenlegi tulajdonos, Klapács úr.

Utóbbi kezében egy kartondobozzal jött most elő a hátsó helyiségből.

 – Csak nem pillanatragasztót akar venni? – sandított Kobaki tatára, aki az egyik állandó vevője volt. – Tegnap mindet megvette két spártai harcos.

 – Mindet? – vakargatta kopasz fejét az öreg. Majd elcsodálkozott: – Mit mondott? Két spártai harcos? De hát Spárta már rég nem létezik.

Klapács úr vállat vont, miközben feltépte a dobozt, és szerszámokat kezdett pakolni az egyik polcra.

– Esküszöm magának, pont úgy néztek ki, mint két feltámadt spártai harcos. A piros sisakforgó, a kerek pajzs a hazájuk nevének kezdőbetűjével, a lábszárvédő… minden stimmelt.

– És pillanatragasztó kellett nekik…

– Az. Jó sok.

– Nekem meg levált a cipőm talpa. Most hogy ragasztom meg? – sopánkodott Kobaki tata.

– Sehogy – jött azonnal a válasz. – Csak két hét múlva kapok új szállítmányt, akkor érkezik a következő hajó.

Az öreget lesújtotta a hír, de nem mozdult, még hosszú pillanatokig bámulta az üres polcot. Talán abban reménykedett, hogy ha nagyon nézi, mégiscsak meglát ott egy tubus pillanatragasztót. Legalább egyetlenegyet. Ha nincs a robaj, meglehet, zárásig ott állt volna földbe gyökerezett lábbal. De egyszerre olyan fülsiketítő zúgás rázta meg a szigetecskéjüket, mintha földrengés volna. Az ablakok, a pálmafák, sőt még a facsavarok is beleremegtek. Kobaki tata összerezzent, és a kíváncsiság kivitte az utcára.

– Most lövik ki! – kiáltott be a boltba. – Nem nézi meg?

-

Klapács úr, aki még mindig komótosan pakolászott, sóhajtva letette a dobozt. Az öreg után caplatott, és kint a bolt előtt az égre emelte tekintetét.

A hordozórakéta, rajta az űrhajóval, ekkor már a nagy kékség felé emelkedett, füstszerű vízpárát hagyva maga mögött a földön.

– Bolond ez a Mixi – csóválgatta a fejét Kobaki tata. – Ilyen hóbortos ötletet, hogy elmegy a Holdra, és benépesíti a 3D nyomtatójával! Remélem, nem olyan idétlen állatokkal fogja, mint az a hogyishívják…

– Dodó – jegyezte meg Klapács úr, tekintetével az egyre kisebb ponttá zsugorodó rakétát követve az égen. – Úgy tudom, olyan állatokat akar nyomtatni, amelyeknek nem kell majd levegő. És elélnek holdkövön meg holdporon. Kifejlesztett ehhez egy újabb szerkentyűt, egy másik 3D nyomtatót.

– Nincs ki ennek a négy kereke, én mondom magának 9 – jegyezte meg Kobaki tata. – Ezek a fura találmányok, meg az állatmániája is…

– Mixi a legjobb vevőm – vetette közbe a barkácsboltos. –  És szerintem nem akármilyen dolog, hogy valaki feltalál egy nyomtatót, amivel hús-vér lényeket tud teremteni. Sőt, újrateremthet egy dodót, aki ráadásul itt, a mi szigetünkön él.

Az öreg meg sem hallotta a szavait.

– Az a műhús is, amit Mixi gépei állítanak elő… – motyogta. – Bárki bármit mond, én visszasírom a régi szép időket, amikor még sült csirke került a vasárnapi tányérba. Emlékszik?

– Könnybe lábadt a szeme, ahogy Klapács úrra tekintett.

Most a barkácsboltos engedte el a füle mellett a kérdést. Tudta, sokan gondolkodnak az öreghez hasonlóan. A vevői nemegyszer megjegyezték: kár, hogy nem Elmeházy Mini lett a sziget kormányzója, mert ő nem olyan modern lélek, és nem olyan megrögzött állatvédő, mint az öccse. Klapács úr erre csak fanyarul mosolygott. Őt és a feleségét büszkeséggel töltötte el, hogy az Elmeházy-sziget az első a világon, ahol nem esznek állathúst.

– Én bölcs lépésnek tartottam az öreg Elmeházytól, hogy fittyet hányt az örökösödési szabályokra, és Mixit tette meg kormányzónak – mondta ki nyíltan, miközben egy utolsó pillantást vetett a hordozórakétára. Az már csak apró fehér folt volt az égen. – Belegondolni se jó, mi lenne velünk, ha most az elvetemült bátyja vezetné a szigetet!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Szívünk rajta

A zöld antológia meséi még sokáig aktuálisak lesznek

A Szívünk rajta programban júniusban az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett a hónap könyve. A kötetben összesen 24 szerző és 13 illusztrátor inspirálja az olvasót – nemcsak arra, hogy jobban óvja a környezetét, de arra is, hogy nyitott szemmel járjon ezentúl és meglássa azt is, ami nyilvánvaló. Addig, amíg nyilvánvaló.

...
Beleolvasó

Vajon hol található a boldogság kék madara?

Gimesi Dóra és Rofusz Kinga új könyvükben a világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Hírek

Bödőcs szipogó kérvényezője sosem nyúlt le uniós forrásokat

...
Gyerekirodalom

6 könyv, ami a holokauszt témáját dolgozza fel gyerekeknek

...
Hírek

Rekordot döntöttek a magyar olvasók

...
Hírek

Bartis Attila és Tóth Krisztina is versenyben van az EBRD Irodalmi Díjáért

...
Hírek

Ledöntötték Radnóti Miklós mellszobrát Győrben

...
Hírek

Meghalt András Ferenc, a hazai krimit új alapokra helyező rendező

...
Szórakozás

8 könyv, amiről azt hitték, soha nem lehet filmre vinni

...
Szórakozás

A sógun alkotója elárulta, mi sokkolta őt az eredeti regényben

...
Szórakozás

Buli a Budapest Parkban, drMáriás, PesText és még Van Gogh is [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

6 könyv, ami a holokauszt témáját dolgozza fel gyerekeknek

A holokauszt nyolcvanadik évfordulójához kapcsolódva összegyűjtöttünk hat gyerekkönyvet, amelyek segítenek a múlttal való szembenézésben.

...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Már nem tudom úgy élni az életemet, hogy az írás ne legyen benne

Az Ezt senki sem mondta! podcast epizódjaiban alkotó szülők osztják meg tapasztalataikat a szülővé válás örömeiről és kihívásairól, valamint a gyermekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A hetedik epizódban Halász Ritát hallhattuk.