3D nyomtatóval keltenek életre egy hús-vér dodót

3D nyomtatóval keltenek életre egy hús-vér dodót

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

A dodók rég kihaltak. Vagy mégsem? Az Elmeházy-sziget jóságos kormányzójának, Elmeházy Mixinek sikerül egy eleven, hús-vér dodót teremtenie különleges 3D nyomtatójával. Dodó – mert mindenki csak így hívja a háromévesen világra jött madarat – nem találja helyét a csupa hóbortos állat és ember között. Ráadásul minden még rosszabbra fordul a szigeten, amikor Mixi helyét törpe növésű bátyja, Mini veszi át.

Pacskovszky Zsolt
Dodó
Ill.: Oravecz Gergely, Móra, 2020, 94 oldal
-

Mini rajong a tehénfociért, a többi állatról azonban azt gondolja, a tányérban a helyük – pörkölt formájában. Mi lesz így Dodóval és a társaival? Törődjenek bele szomorú sorsukba? Vagy hallgassanak Barníliára, a tudálékos tapírra, és csináljanak forradalmat?

Pacskovszky Zsolt: Dodó (részlet)

Kilövés

Kevéssel kilenc óra után, amikor a Nyanyabolt kinyitott, mindenki a kilövést várta, és a kicsiny, alig ezerlakosú Elmeházy-sziget utcácskái szinte néptelenek voltak. Csak az üzlet egyik polca volt még üresebb.

 – Hát ez meg…?

Kobaki tata, aki itt lakott a sarkon, és az imént csoszogott be a boltba, elhűlve nézte a csupasz polcot. Máskor vagy száz pillanatragasztó sorakozott rajta a zománcfestékektől balra, padlólakkoktól jobbra. A Nyanyabolt ugyanis barkácsbolt volt, csak az első tulajdonosa túl sok datolyasört nyakalt be, amikor felfestette az ajtó fölé az üzlet igazi nevét, a Barkácstanyát. Azt pingálta oda:

BARKÁCSTANYANYA

Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy az üzletre egyszer és mindenkorra ráragadjon a Nyanyabolt név, hiába javította ki azóta gondosan a feliratot a jelenlegi tulajdonos, Klapács úr.

Utóbbi kezében egy kartondobozzal jött most elő a hátsó helyiségből.

 – Csak nem pillanatragasztót akar venni? – sandított Kobaki tatára, aki az egyik állandó vevője volt. – Tegnap mindet megvette két spártai harcos.

 – Mindet? – vakargatta kopasz fejét az öreg. Majd elcsodálkozott: – Mit mondott? Két spártai harcos? De hát Spárta már rég nem létezik.

Klapács úr vállat vont, miközben feltépte a dobozt, és szerszámokat kezdett pakolni az egyik polcra.

– Esküszöm magának, pont úgy néztek ki, mint két feltámadt spártai harcos. A piros sisakforgó, a kerek pajzs a hazájuk nevének kezdőbetűjével, a lábszárvédő… minden stimmelt.

– És pillanatragasztó kellett nekik…

– Az. Jó sok.

– Nekem meg levált a cipőm talpa. Most hogy ragasztom meg? – sopánkodott Kobaki tata.

– Sehogy – jött azonnal a válasz. – Csak két hét múlva kapok új szállítmányt, akkor érkezik a következő hajó.

Az öreget lesújtotta a hír, de nem mozdult, még hosszú pillanatokig bámulta az üres polcot. Talán abban reménykedett, hogy ha nagyon nézi, mégiscsak meglát ott egy tubus pillanatragasztót. Legalább egyetlenegyet. Ha nincs a robaj, meglehet, zárásig ott állt volna földbe gyökerezett lábbal. De egyszerre olyan fülsiketítő zúgás rázta meg a szigetecskéjüket, mintha földrengés volna. Az ablakok, a pálmafák, sőt még a facsavarok is beleremegtek. Kobaki tata összerezzent, és a kíváncsiság kivitte az utcára.

– Most lövik ki! – kiáltott be a boltba. – Nem nézi meg?

-

Klapács úr, aki még mindig komótosan pakolászott, sóhajtva letette a dobozt. Az öreg után caplatott, és kint a bolt előtt az égre emelte tekintetét.

A hordozórakéta, rajta az űrhajóval, ekkor már a nagy kékség felé emelkedett, füstszerű vízpárát hagyva maga mögött a földön.

– Bolond ez a Mixi – csóválgatta a fejét Kobaki tata. – Ilyen hóbortos ötletet, hogy elmegy a Holdra, és benépesíti a 3D nyomtatójával! Remélem, nem olyan idétlen állatokkal fogja, mint az a hogyishívják…

– Dodó – jegyezte meg Klapács úr, tekintetével az egyre kisebb ponttá zsugorodó rakétát követve az égen. – Úgy tudom, olyan állatokat akar nyomtatni, amelyeknek nem kell majd levegő. És elélnek holdkövön meg holdporon. Kifejlesztett ehhez egy újabb szerkentyűt, egy másik 3D nyomtatót.

– Nincs ki ennek a négy kereke, én mondom magának 9 – jegyezte meg Kobaki tata. – Ezek a fura találmányok, meg az állatmániája is…

– Mixi a legjobb vevőm – vetette közbe a barkácsboltos. –  És szerintem nem akármilyen dolog, hogy valaki feltalál egy nyomtatót, amivel hús-vér lényeket tud teremteni. Sőt, újrateremthet egy dodót, aki ráadásul itt, a mi szigetünkön él.

Az öreg meg sem hallotta a szavait.

– Az a műhús is, amit Mixi gépei állítanak elő… – motyogta. – Bárki bármit mond, én visszasírom a régi szép időket, amikor még sült csirke került a vasárnapi tányérba. Emlékszik?

– Könnybe lábadt a szeme, ahogy Klapács úrra tekintett.

Most a barkácsboltos engedte el a füle mellett a kérdést. Tudta, sokan gondolkodnak az öreghez hasonlóan. A vevői nemegyszer megjegyezték: kár, hogy nem Elmeházy Mini lett a sziget kormányzója, mert ő nem olyan modern lélek, és nem olyan megrögzött állatvédő, mint az öccse. Klapács úr erre csak fanyarul mosolygott. Őt és a feleségét büszkeséggel töltötte el, hogy az Elmeházy-sziget az első a világon, ahol nem esznek állathúst.

– Én bölcs lépésnek tartottam az öreg Elmeházytól, hogy fittyet hányt az örökösödési szabályokra, és Mixit tette meg kormányzónak – mondta ki nyíltan, miközben egy utolsó pillantást vetett a hordozórakétára. Az már csak apró fehér folt volt az égen. – Belegondolni se jó, mi lenne velünk, ha most az elvetemült bátyja vezetné a szigetet!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Szívünk rajta

A zöld antológia meséi még sokáig aktuálisak lesznek

A Szívünk rajta programban júniusban az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett a hónap könyve. A kötetben összesen 24 szerző és 13 illusztrátor inspirálja az olvasót – nemcsak arra, hogy jobban óvja a környezetét, de arra is, hogy nyitott szemmel járjon ezentúl és meglássa azt is, ami nyilvánvaló. Addig, amíg nyilvánvaló.

...
Beleolvasó

Vajon hol található a boldogság kék madara?

Gimesi Dóra és Rofusz Kinga új könyvükben a világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Nagy

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Hírek
...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

Amanda Gorman a legfiatalabb költő valaha, aki verset mondhat amerikai elnök beiktatásán

...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Nagy

Versterápia: „Minden fehér, csakhogy törékeny,/ kemény fehér ez, nem puha.”

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

Száz éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós, akiről Esterházy Péter azt mondta, hogy mindannyian az ő köpönyegéből bújtak ki. Mészöly 1954-től szabadfoglalkozású íróként dolgozott, életművének gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, ezzel együtt több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet szerzője. Életét sokféleképpen be lehet mutatni, mi most tíz jellegzetes és emlékezetes fényképet választottunk ki.