3D nyomtatóval keltenek életre egy hús-vér dodót

3D nyomtatóval keltenek életre egy hús-vér dodót

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

A dodók rég kihaltak. Vagy mégsem? Az Elmeházy-sziget jóságos kormányzójának, Elmeházy Mixinek sikerül egy eleven, hús-vér dodót teremtenie különleges 3D nyomtatójával. Dodó – mert mindenki csak így hívja a háromévesen világra jött madarat – nem találja helyét a csupa hóbortos állat és ember között. Ráadásul minden még rosszabbra fordul a szigeten, amikor Mixi helyét törpe növésű bátyja, Mini veszi át.

Pacskovszky Zsolt
Dodó
Ill.: Oravecz Gergely, Móra, 2020, 94 oldal
-

Mini rajong a tehénfociért, a többi állatról azonban azt gondolja, a tányérban a helyük – pörkölt formájában. Mi lesz így Dodóval és a társaival? Törődjenek bele szomorú sorsukba? Vagy hallgassanak Barníliára, a tudálékos tapírra, és csináljanak forradalmat?

Pacskovszky Zsolt: Dodó (részlet)

Kilövés

Kevéssel kilenc óra után, amikor a Nyanyabolt kinyitott, mindenki a kilövést várta, és a kicsiny, alig ezerlakosú Elmeházy-sziget utcácskái szinte néptelenek voltak. Csak az üzlet egyik polca volt még üresebb.

 – Hát ez meg…?

Kobaki tata, aki itt lakott a sarkon, és az imént csoszogott be a boltba, elhűlve nézte a csupasz polcot. Máskor vagy száz pillanatragasztó sorakozott rajta a zománcfestékektől balra, padlólakkoktól jobbra. A Nyanyabolt ugyanis barkácsbolt volt, csak az első tulajdonosa túl sok datolyasört nyakalt be, amikor felfestette az ajtó fölé az üzlet igazi nevét, a Barkácstanyát. Azt pingálta oda:

BARKÁCSTANYANYA

Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy az üzletre egyszer és mindenkorra ráragadjon a Nyanyabolt név, hiába javította ki azóta gondosan a feliratot a jelenlegi tulajdonos, Klapács úr.

Utóbbi kezében egy kartondobozzal jött most elő a hátsó helyiségből.

 – Csak nem pillanatragasztót akar venni? – sandított Kobaki tatára, aki az egyik állandó vevője volt. – Tegnap mindet megvette két spártai harcos.

 – Mindet? – vakargatta kopasz fejét az öreg. Majd elcsodálkozott: – Mit mondott? Két spártai harcos? De hát Spárta már rég nem létezik.

Klapács úr vállat vont, miközben feltépte a dobozt, és szerszámokat kezdett pakolni az egyik polcra.

– Esküszöm magának, pont úgy néztek ki, mint két feltámadt spártai harcos. A piros sisakforgó, a kerek pajzs a hazájuk nevének kezdőbetűjével, a lábszárvédő… minden stimmelt.

– És pillanatragasztó kellett nekik…

– Az. Jó sok.

– Nekem meg levált a cipőm talpa. Most hogy ragasztom meg? – sopánkodott Kobaki tata.

– Sehogy – jött azonnal a válasz. – Csak két hét múlva kapok új szállítmányt, akkor érkezik a következő hajó.

Az öreget lesújtotta a hír, de nem mozdult, még hosszú pillanatokig bámulta az üres polcot. Talán abban reménykedett, hogy ha nagyon nézi, mégiscsak meglát ott egy tubus pillanatragasztót. Legalább egyetlenegyet. Ha nincs a robaj, meglehet, zárásig ott állt volna földbe gyökerezett lábbal. De egyszerre olyan fülsiketítő zúgás rázta meg a szigetecskéjüket, mintha földrengés volna. Az ablakok, a pálmafák, sőt még a facsavarok is beleremegtek. Kobaki tata összerezzent, és a kíváncsiság kivitte az utcára.

– Most lövik ki! – kiáltott be a boltba. – Nem nézi meg?

-

Klapács úr, aki még mindig komótosan pakolászott, sóhajtva letette a dobozt. Az öreg után caplatott, és kint a bolt előtt az égre emelte tekintetét.

A hordozórakéta, rajta az űrhajóval, ekkor már a nagy kékség felé emelkedett, füstszerű vízpárát hagyva maga mögött a földön.

– Bolond ez a Mixi – csóválgatta a fejét Kobaki tata. – Ilyen hóbortos ötletet, hogy elmegy a Holdra, és benépesíti a 3D nyomtatójával! Remélem, nem olyan idétlen állatokkal fogja, mint az a hogyishívják…

– Dodó – jegyezte meg Klapács úr, tekintetével az egyre kisebb ponttá zsugorodó rakétát követve az égen. – Úgy tudom, olyan állatokat akar nyomtatni, amelyeknek nem kell majd levegő. És elélnek holdkövön meg holdporon. Kifejlesztett ehhez egy újabb szerkentyűt, egy másik 3D nyomtatót.

– Nincs ki ennek a négy kereke, én mondom magának 9 – jegyezte meg Kobaki tata. – Ezek a fura találmányok, meg az állatmániája is…

– Mixi a legjobb vevőm – vetette közbe a barkácsboltos. –  És szerintem nem akármilyen dolog, hogy valaki feltalál egy nyomtatót, amivel hús-vér lényeket tud teremteni. Sőt, újrateremthet egy dodót, aki ráadásul itt, a mi szigetünkön él.

Az öreg meg sem hallotta a szavait.

– Az a műhús is, amit Mixi gépei állítanak elő… – motyogta. – Bárki bármit mond, én visszasírom a régi szép időket, amikor még sült csirke került a vasárnapi tányérba. Emlékszik?

– Könnybe lábadt a szeme, ahogy Klapács úrra tekintett.

Most a barkácsboltos engedte el a füle mellett a kérdést. Tudta, sokan gondolkodnak az öreghez hasonlóan. A vevői nemegyszer megjegyezték: kár, hogy nem Elmeházy Mini lett a sziget kormányzója, mert ő nem olyan modern lélek, és nem olyan megrögzött állatvédő, mint az öccse. Klapács úr erre csak fanyarul mosolygott. Őt és a feleségét büszkeséggel töltötte el, hogy az Elmeházy-sziget az első a világon, ahol nem esznek állathúst.

– Én bölcs lépésnek tartottam az öreg Elmeházytól, hogy fittyet hányt az örökösödési szabályokra, és Mixit tette meg kormányzónak – mondta ki nyíltan, miközben egy utolsó pillantást vetett a hordozórakétára. Az már csak apró fehér folt volt az égen. – Belegondolni se jó, mi lenne velünk, ha most az elvetemült bátyja vezetné a szigetet!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Szívünk rajta

A zöld antológia meséi még sokáig aktuálisak lesznek

A Szívünk rajta programban júniusban az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett a hónap könyve. A kötetben összesen 24 szerző és 13 illusztrátor inspirálja az olvasót – nemcsak arra, hogy jobban óvja a környezetét, de arra is, hogy nyitott szemmel járjon ezentúl és meglássa azt is, ami nyilvánvaló. Addig, amíg nyilvánvaló.

...
Beleolvasó

Vajon hol található a boldogság kék madara?

Gimesi Dóra és Rofusz Kinga új könyvükben a világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.