Hold Aurél: Enni és élni hagyni [Képalá]

Képalá |

A laporoszkópiás műtét után nagyapó sebei lassan gyógyultak. Csak meg ne erőltesse magát, pihenjen sokat, kimélje a gyomrát. Már bent a kórházban is fogyott, de otthon aztán tényleg komolyan vette a diétát. Naponta szúrtuk őt vérhigítóval, a sört mellőzte és korholt rendületlenül, amikor kislányomnak műzlit adtunk reggelire, a maradékot én faltam be. Mást nem eszel, kérdezte megrovón, nem egészséges hogy nem reggelizel, amikor a külső mezőre jártunk kaszálni nem bírtam volna reggeli nélkül. Szalonna, hagyma és tojás, egy kis pálinka talán. Ma már azt a mezőt is beépítették, sőt a kisváros környékét mind telepakolták házakkal, oda a vidéki romantika, túl sokan lettek a környéken. Zsémbes öregúr lett nagyapóból, a sok mérgeskedés pedig ráment a vakbelére, egyik este túl sok zsírosat evett, éjszaka jajveszékelős hasigörcsök, lavorba görnyedés, másnap délután már műtét, ezzel nem lehet cicózni. Bent a kórházban a rezidensek vidáman bökdösték és paskolták a hasát, majd a főorvos kijelentette hogy vakbélgyulladás és azonnal műtét. 

Nagyanyó kért meg minket, hogy vigyük már el itthonról, mert amióta mellőzi az ételt még inkább elviselhetetlen. Lementünk hát a Dunára, vittük kedvenc fonott székét, beleállítottuk a vízbe ő pedig beleült, fürödni sem szabad, csak mosakodni. A gyerekek szaladgáltak a parton, nagyapónak épp leragadt a szeme, mikor kislányom hangos csobbanás kíséretében orral előre beleesett a sekély vízbe, megütötte magát és kicsit bömbölt. Nagyapó felriadt és sajnálkozva odanézett, ez is azért van mert a gyerek szemetet eszik.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bozóky Balázs: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kozma Krisztina: Mer' élni kell [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Győry Domonkos: Képem lassan negatív [Képalá]

Hírek
...
Hírek

Klasszikus meséket írt újra Natalie Portman

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.