Bozóky Balázs: Apa [Képalá]

Képalá |

Apám egész életét a Duna mellett élte le. Állítólag még a születése is a folyó közepén indult el 74 éve amikor nagyanyám világra hozta. Nagyapám hajóskapitány volt. Állandóan ingázott a Fekete-tenger és Budapest között. Így lett apám is a Duna szerelmese. Mindent tudott róla. Ismerte az összes halfajt, holtágat, történetet ami a Dunához kapcsolódott. Szeretett volna meghalni a Duna közepén, pont ott ahol született. 

A hasát műtötték. Az orvos azt mondta, hogy pár napja van hátra. Egy orvosi műhiba miatt nem lehetett megmenteni. Nem tudtuk pontosan hány nap. Már nem akarta megvárni a kórházban a véget, ezért elhoztuk. A házunk a Duna-part mellett van. Első este csak ült, és nézte a vizet és a hullámokat rajta. Borozott. Nyár volt. Második nap már a ruháját is levetette, úgy várta a véget. Akkor már a bort sem kívánta. Harmadik nap már a széket is belehelyezte a vízbe, onnan figyelte a naplementét és aznap jött el érte a halál. Legszívesebben beúszott volna a vízbe, de a kötések a hasán azonnal benedvesedtek volna, és nem lett volna képes életben maradni. És ez felért volna egy öngyilkossággal. 

Az utolsó alkalommal remegő kezekkel lefotóztam és könnyes szemekkel elbúcsúztam tőle. Én is a Duna szerelmese lettem, de elhatároztam, hogy egy ideig nem megyek haza. Felkavaró élmény volt apámat lefotózni halála beállta előtt.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Bartalos Tóth Iveta: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Faludi Zsolt: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Klinec Alexa: Apa [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Polc

Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében

...

Hidegrázós élmény Ulickaja Csak egy pestisét olvasni

...

Családi ügyek, viharok és a klímakatasztrófa érdekelte legjobban a sci-fi írókat 2019-ben

...

2020 hangulata a magyar fantasztikus kisprózákba is beszűrődik

...
Hírek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet