Kozma Krisztina: Mer' élni kell [Képalá]

Képalá |

A férfit este vitték be a kórházba. Nagyon fájt a gyomra, vagy mi a fene. Nyár volt, az unokák lenn voltak náluk falun, a fiáék dolgoztak, elfogyott a szabi. Meg a két kisfiú is szeretett a papáéknál. Ebédre hideg gyümölcslevest főzött a mama, ő meg palacsintát sütött. Hatvanat, két sütővel, had egyék a gyerekek. Aztán rosszul lett. Korábban is érezte már a gyomrát vagy legalább is azon a tájékon, de gondolta biztos valami nehezet evett, az bántja. A doktornő is szabadságon van, majd ha megjön, elmegy hozzá, talán még egy röntgent is csináltat.

Múlt hónapban volt a faluban valami kamion, lehetett menni szűrésre. Az asszony el is ment a szomszédasszonnyal, valamilyen női dolgot ellenőriztek nála, mondta, menjen ő is, a megelőzés a fontos, nem amikor már baj van. De nem ment, hozták a téli tüzelőt, azt rakodta be.

Ház most meg a mentő vitte. Fájt piszkosul. A gyerekek megijedtek, a kisebbik sírt is, mikor látta, hogy a papát teszik befelé a mentőbe. Mondta neki, ne féljél kisunokám, hazajön a papa, ígérte, elvisz téged ladikkal harcsára kuttyogtatni a Nagydunára.

A nagyobbik nem szólt, de látta a szemén, hogy fél ő is. Szerették a papát.

Szólt, hogy nem kell ám az a hangos sziréna, mit szólnak a faluban. De az orvos mondta, hogy muszáj, mert sietniük kell, súlyos az eset, kell a szabad út. Már ott, a kocsiban kapta az infúziót.

A kórházban egy fiatal orvosnőhöz került, semmit sem értett, amit az mondott, ezt mindig a félesége szokta intézni. Tolták egyik szobából a másikba, vizsgálták, volt röntgen is. Aztán jött a fiatal doktornő megint és mondta, hogy azonnal műteni kell, nagy a baj. Hát, ha kell, akkor kell. Aláírta. Mert ez így már nem maradhat.

Amikor megébredt, már egy szobában feküdt elfüggönyözve, csövekkel meg pittyegő gépekkel. Nem fájt semmi csak kótyagos volt és nagyon szomjas. Hát akkor megvolt a műtét. Nem mozgott, feküdt nyugodtan, nem mert, nem tudta szabad-e. Le volt takarva egy kórházi lepedővel, piros írással a sarkában. Aludt megint. A fiatal doktornő hangjára ébredt, az szólongatta.

Kérdezte hogy van, mondta köszöni megvan, inna, ha lehet. Azt nem lehet, megy az infúzió, majd jobb lesz. Elmondta, hogy tenyleg megvolt a műtét, daganatot vettek ki. És hát kivezették. Sztómát kapott. Nem igazán értette. Hát ez azt jelenti, hogy a hasfalon lett egy nyílás, azon ürül a beltartalom. Ezzel lehet szépen élni, majd hozzá tetszik szokni, közgyógyra kapja majd az eszközöket. Meg diéta. Semmi fűszeres, zsíros.

Hát jól van, ha kell, hát kell.

Pár hét után hazaengedték, jött érte a fia, kocsival vitte haza. A felesége ápolta, főzött neki a doktor utasításai alapján, meg a fia is gyűjtött minden féle tudnivalókat az internetről. A neje kicsit sírt néha, de mondta neki, hogy nincs mit keseregni, mondta az a fiatal doktornő is, hogy ezzel lehet szépen élni. Engem meg nem zavar, elfogadtam, fogadja el ő is. Mert élni kell.

Aztán a nyár végén már lejárogatott a Dunához is. Egyik nap betette a régi fonott vesszőfotelt
is a csomagtartóba. A parton levetkőzött, az inget meg a nadrágot a fűre hajtogatja szépen rendben, csak a kockás gatyát hagyta magán. belegázolt a vízbe, vitte a széket is. Sekély volt
a folyó, biztos jó nagy padok vannak kint a Nagydunán. Betette a széket a vízbe és csak ült. Élvezte, hogy a hideg víz simogatja a lábaszárát. Régen átúszta a Nagydunát. Hát mármostan nem lesz több úszás. Fel kellett volna szállni arra a rosseb szűrőkamionra, mondta az asszony is. Tessék, micsoda baj lett, majdnem elvitte a rák. Itt van most ez a szatyor, ezzel kell mostmár élni. A téeszes Ferinek meg műlába van, a kocsmáros Béla meg az orrán hordja a szódásüveg talpat, annyira rossz a szeme. Ez se rosszabb annál.

Így van már ez. Mer' élni kell. Ha nem is magamért, hát a két kisfiúért. Mer' jövő nyáron kuttyogtatni kell.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Győry Domonkos: Képem lassan negatív [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Törteli Eszter: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóbel Zazi: Szép volt mind, és igaz [Képalá]

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

Polc

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...