Zilahi Anna: Ebben a civilizációban az elnyomás kulturálisan kódolt a hatalmi viszonyokban 

Zilahi Anna: Ebben a civilizációban az elnyomás kulturálisan kódolt a hatalmi viszonyokban 

sa |

Sorozatunkban a Mastercard Alkotótárs 2023-as ösztöndíjasait ismerhetitek meg közelebbről. Az ötödik epizódban Zilahi Annával beszélget Ott Anna meghatározó, illetve inspiráló olvasmányélményekről.

Sorozatunkban a Mastercard Alkotótárs 2023-as ösztöndíjasait ismerhetitek meg közelebbről. Az ötödik epizódban Zilahi Annával beszélget Ott Anna meghatározó, illetve inspiráló olvasmányélményekről.

Mindig nagyon érdekes, amikor az írókat olvasóként kérdezzük. Fontos és terjedelmes olvasmánylistát lehet összeállítani számunkra kedves írók számukra kedves könyveiből. Most Zilahi Annát kértük arra, hogy mondja el, mik azok a könyvek és miért, amik fontosak voltak neki íróként és magánemberként egyaránt. Mieko Kawakami Breast and Eggs, Hegedüs Vera Ostoba és Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című könyvei kerültek szóba – alább az elhangzottakból szemezgettünk.

Mieko Kawakami: Breast and eggs

Kawakami Mieko
Breasts and Eggs
Pan Macmillan, 2021, 430 oldal
-

A regény három japán nő küzdelmeiről szó, magyarul még nem, de angolul már elérhető. Olvasás közben Zilahi úgy érezte, a szerző mindent megírt, amit ő valaha akart, ezért számára szerzőként mindennek vége. Viszont amint letette a könyvet, elkezdtek cikázni a fejében a gondolatok. 

Sőt, ennek a kötetnek a hatására merült fel benne, hogy prózában is alkothatna.

Rögtön az elején például a regény egy nagyon pontos metaforában ragadja meg, hogy mit jelent a szegénység: a gyerekek arról beszélgetnek, kinek hány ablaka van otthon. Valaki egy ponton felveti, hogy az is számít, hogy mire nyílik az az ablak, mit láthatunk az üvegen túl. Zilahi szerint ez az osztálykülönbség egyik fontos jellemzője: aki nyomorogva él, annak eszébe sem jut, hogy egy szép tájat is láthatna az ablakából, mert vagy van ablaka a háznak vagy lakásnak, ahol felnőtt, vagy nincs. És ha van, az sem néz izgalmas, szép stb. helyre – Zilahi szerint ez maga a perspektíva hiánya. 

Hegedüs Vera: Ostoba

Hegedüs Verát Zilahi vendégként hívta meg az Alkotótárs korábbi podcastjába, mert ez a könyv példaértékű volt számára abban, hogyan lehet nyelvet teremteni az elbeszélhetetlennek. A kötet ráadásul ezt nagyon lírai, poétikus nyelven valósítja meg.

A kötet főszereplője egy írástudatlan nő, akinek így a nyelvvel is van egy különös viszonya. Egy kiközösített közösség tagja, ráadásul nő, akitől a családja is szabadulna. Később énekesnő lesz belőle, és ugyan ezzel kiszolgál egy rendszert, mégis az éneklés az, ami védelmet jelent a számára.

Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért

Kertész Imre
Kaddis a meg nem született gyermekért
Magvető, 2003, 168 oldal
-

Zilahi ezzel a kötettel nagyon megküzdött, majd amikor másodjára is a kezébe vette, rájött, hogy semmire sem emlékezett belőle, csak a borzasztó fájdalomra, és arra a befogadói élményre, ami hetekre megbénította. A mostani beszélgetés előtt harmadjára is elolvasta, és úgy érzi, most értette meg jobban.

Az első olvasás során szerinte csupán önző és öncélú üzenetet vett át a könyvből a szabadságról. Azóta viszont arra is rájött, hogy az Ostoba és a Kaddis mennyire egymásra olvasható. A friss, harmadik olvasás során mintegy hat A4-es oldalnyi jegyzetet készített, mert próbálta megérteni, milyen szerkezettel épül fel a szöveg, és mert nagyon tetszik neki az a szervező elv, amikor az elbeszélés nem lineáris. 

Írás és munka viszonya kapcsán Zilahi kitért arra, hogy Kertész nem az írás szabadságáról beszél, hanem arról, hogy

Auschwitzot megjárva folyamatosan írnia, dolgoznia kell, mert ha nem ezt tenné, akkor élnie kellene, és annak beláthatatlan következményei lennének.

A kötet egy nem-mel kezdődik arra a kérdésre válaszként, hogy van-e az elbeszélőnek gyereke és szeretné-e, hogy legyen. Összekapcsolódik egymással a tekintélyelvű apaság és a haláltábor is, amikor Kertész kifejti a saját megtöretése történetét. Nagyon tekintélyelvű apja volt, aztán bekerült egy elnyomó gyerekintézetbe, és végül Auschwitz vált ennek a folyamatnak az abszolutizálásává. Az elnyomás kulturálisan bele van kódolva a hatalmi viszonyokba ebben a civilizációban – Kertész ezekre a maszkulin, elnyomó, apaelvű kódokra mond nemet azáltal, hogy nem vállalja az apaságot. Zilahi számára pedig megvilágító erejű volt a patriarchátusnak ez a feminista kritikája.

A beszélgetést meghallgathatod itt, Spotifyon és PodBeanen.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Zilahi Anna: A fájdalom mint az emberi lét sajátossága érdekel

Zilahi Annát, a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjának nyertesét Ott Anna kérdezte. Szóba került Sárvár és Kemény István jelentősége a pályája alakulásában és a "kötetdüh" fájdalma. Elárulta, miért választotta a regényformát, és milyen alapvető kérdések foglalkoztatják a kötetével kapcsolatban. Podcast.

...
Alkotótárs

"A zsűrit a szövegrészlet szabadsága vette le a lábáról" - Laudáció Zilahi Anna írásáról

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot. A díjat a hétvégi Margó Irodalmi Fesztiválon adták át. Zilahi Annát Mán-Várhegyi Réka laudálta. 

...
Alkotótárs

Kerber Balázs és Zilahi Anna a Mastercard – Alkotótárs 2023-as győztesei

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!