Joós Andrea népi motívumokkal díszíti a szerveinket [Túl a plafonon]

Joós Andrea népi motívumokkal díszíti a szerveinket [Túl a plafonon]

A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea lesz, a "reneszánsz nő", aki annyiféle tevékenységet csinál egyszerre, hogy szinte számba venni is nehéz. Ami közös bennük, hogy ezek valamiféleképpen mind a biológiához kapcsolódnak - és izgalmasak!
A beszélgetésben hallhatsz majd arról, milyen agyi folyamatokat indít el a színezés, mi történik, ha bocsánatot kér egy tanár, beszélünk a hűtő falán megelevenedő animációkról, de arról is, mit lehet tenni, ha a trónfosztott tudós bunkó, a jól kommunikáló politikus vagy híresség pedig butaságokat mond az oltásról.

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. 

Sándor Anna | 2021. december 21. |

“Emberi szerveket rajzolsz népi motívumokkal? Te nem vagy normális! De mivel nem vagy normális, ez nagyon jó, csinálj belőle színezőt!” - mesél a Túl a plafonon szerdán érkező, nyitó adásában Joós Andrea arról, hogyan született meg egy betegsége folyományaként az első felnőtt szervszínezője, amit azóta két másik követett.

Persze ez csak újabb fordulat volt egy addigra már formabontó karrierben.

-

Joós Andrea biológia-környezettan szakos tanár, tréner, előadó, tudománykommunikációs szakember. Televíziós és rádiós műsorvezetőként is dolgozott, a Tanárnő, kérem podcastet készíti. Tanári munkája során elsősorban az élménypedagógia és a tapasztalati tanulás módszereit alkalmazza, és az alapelve az, hogy a tanórát formálja a diákokra, nem pedig fordítva. Mivel nem titkolt célja, hogy újragondolja a 21. századi tanári önképet, 2015 tavaszán a TEDxDanubia nagykonferencián tartott előadást „A tanári pálya márpedig menő!” címmel. Ezt itt is megnézheted:Ő hozta létre az élménybiológia nevű tudománynépszerűsítő felületet, amit mindenképpen érdemes bekövetni Facebookon és YouTube-on, mert egyszerre szórakoztató és infromatív.

Joós Andrea szervszínezőiből már három is megjelent, ezekben a magyar népi motívumokkal díszített emberi szervek képei - vagy éppen az oxitocin kémiai képlete - segítenek közelebb kerülni önmagunkhoz, megismerni és megszeretni a testünket.

-

Az első szervszínező a Szívtetkó volt, a cím Lackfi János ötlete, aki ezzel támogatta a projektet. A következő színező, a heART - Színnel-lélekkel elnyerte a “Create Some Good” nemzetközi ötletverseny fődíját. Ebben már nemcsak rajzokat, hanem a szív egészségével és az egészséges életmóddal kapcsolatos információkat is találunk. Hasonló szellemben készült a Szívtől-színig — Birth Your Colours a babát vágyóknak és váróknak, ami perinatális tanácsadók szakmai bevonásával segít felkészülni a szülésre anyáknak és apáknak is.

(Képek forrása: Joós Andrea)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Túl a plafonon: úttörő női hősök az új podcastunk vendégei

Egy ideális világban az ember eredményeit nem befolyásolja a neme. Egy ideális világban a kislányok és kisfiúk találkoznak női hősökkel is, akiktől tanulnak emberségről, szakmaiságról. A Delonghi és a Könyves Magazin közös, Túl a plafonon című podcastsorozatában ilyen példaképekkel beszélgetünk: nőkkel, akik úttörők lettek egy korántsem ideális világban. Aztán könyvet írtak belőle.

...
Podcast

Jane Austen zseniálisan végigtrollkodja A klastrom titkát [Az Austen-projekt]

A Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk negyedik adásában A klastrom titka című regényt tárgyaltuk ki, amely egyszerre fejlődésregény és szatíra, egyúttal Jane Austen egyik legvitriolosabb és legszórakoztatóbb műve. 

...
Nagy

Jane Austen neve nélkül jelent meg az eredeti Értelem és érzelem

Hogyan alakult volna a Büszkeség és balítélet története, ha bekövetkezik Mrs. Bennet rémálma? Nagyjából ezt meséli el az Értelem és érzelem, ami a Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk, Az Austen-projekt második beszélgetésének témája lesz augusztusban.

AZ OLVASÓK ORSZÁGA
...
Nagy

Ha eltévedsz az információs dzsungelben, már nem hiszel el semmit - és pont ez a cél

...
Podcast

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

...
Nagy

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

...
Kritika

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

A Hamnetet egyértelműen Shakespeare neve adja el, pedig a regény legérdekesebb figurája nem is ő, és még csak nem is a 11 éves korában elhunyt fia, akiről a kötet a címét kapta, sokkal inkább a drámaíró felesége, aki az író, Maggie O’Farrell értelmezésében nagyban hatott a páratlan életmű alakulására is.

...
Nagy

Palya Bea: Korán bekerültem a magyar népzene kincses birodalmába

A Delonghival közös podcastsorozatban áprilisban Palya Bea énekes, dalszerző volt a vendégünk. A beszélgetés nagy témáit pontokba szedtük, a podcastet pedig meg is hallgathatod.