Tompa Andrea, Előttem az élet, Tolkien [PROGRAMAJÁNLÓ]

Izgalmas hétvége következik: lesz Bolygómaraton, Múzeumok Éjszakája, Volt Fesztivál és 20 éves lett a Magyar Tolkien Társaság. Programajánló. 

fk |

Múzeumok Éjszakája - Előhívás Tompa Andreával

-

Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház folyóirat főszerkesztője vezeti körbe a látogatókat az Előhívás című tárlaton. „Ezek a traumák olyanok, mint a fantomfájdalmak: fantomok is, de valódi fájdalmak is. A kiállítás számtalan közelítés a fájdalomhoz, egyénihez és közösségihez."

Tompa Andrea íróként olyan regényeket jegyez, mint A hóhér háza (2010), Fejtől s lábtól (2013) vagy az Omerta (2017). Tompa, aki emellett színikritikus és a Színház folyóirat főszerkesztője is egy szubjektív vezetés keretében kíséri körbe a látogatókat az Előhívás című tárlaton. A kiállítás fókuszában a traumaforrások vizuális művészeti eszközrendszerekkel történő átdolgozása áll. A kurátorok azt vizsgálják, hogy az utóbbi két-három évtizedben hogyan változott meg a művész részvétele ezekben a folyamatokban, milyen új megközelítési módok és szempontok merültek fel, kerültek előtérbe.

Tompa Andrea: Nincsenek nagy miértek a történetek mögött
Tompa Andrea: Nincsenek nagy miértek a történetek mögött

Tompa Andrea író hőse sok év távollét után egy osztálytalálkozóra tart haza a szülővárosába. De egészen pontosan hol van ez a haza, és hol van az az otthon, amelyet kivétel nélkül mindannyian keresünk? A Haza című regény szereplői pontosan tudják, hogy az otthonosság nem a négy fal között, hanem a nyelvben, egy pohár vízben vagy akár a jól megválasztott tárkonyban is fellelhető. Az író pedig azt mondja, az emigráció megvalósulhat úgy is, ha nem országot váltunk, csak egyik kerületből vagy városból a másikba költözünk. A könyvet a nyári Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be, a regény előreláthatóan június 22-én kerül a könyvesboltokba. Tompa Andreával univerzális tapasztalatokról, a nosztalgia létjogosultságáról és az Odüsszeiáról beszélgettünk, közben szóba került a CEU és Beckett is. Az interjú képeit Valuska Gábor készítette.

Tovább olvasok


Mikor? Június 25. 20:00 Helyszín: Ludwig Múzeum, 2. emeleti kiállítótér. Facebook-esemény ITT.

20 éves a Magyar Tolkien Társaság

-

Az MTT 20 éves születésnapjának alkalmából nagyszabású rendezvénysorozattal készülnek június 23. és 26. között. Napközben tudományos konferencia, szabadegyetem, illetve közösségi programok várják majd az érdeklődőket. Bemutatják a társaság tudományos, közösségi és kulturális értékeit, és ennek a hatalmas baráti közösségnek múltját és jelenét azoknak is, akik csak nemrégiben csatlakoztak, vagy éppen csak fontolgatják a társaság életében való részvételt. A részletes program ITT.

Mikor? Június 23-26. Hol? Reviczky utca 6. Facebook-esemény ITT.

Émile Ajar: Előttem az élet – Freeszfe Egyesület

Az Émile Ajar (Romain Gary) regénye alapján készülő bábszínházi adaptáció, a két főszereplő közös múltját idézi fel a jelenben. Egy közös mesélés, képekbe fogalmazott párbeszéd, gondolkodás arról, hogyan kötnek össze a közös történeteink. „Először is azt mondhatom el, hogy gyalog laktunk a hatodikon, és hogy Rosa mama részére, amilyen rengeteg kilót cipelt azon a két árva lábán, ez maga volt a gonddal-gyötrődéssel teli mindennapi élet forrása. Ezt mindannyiszor eszünkbe juttatta, amikor épp másra nem panaszkodott, mert ráadásul zsidó is volt. Az egészsége sem volt rendben, és már most elmondhatom azt is, hogy olyan asszony volt, aki megérdemelt volna egy liftet.” A Freeszfe Egyesület előadásában Rosa mamát Nyakó Júlia, Momót Bartha Bendegúz alakítja.

Mikor? Június 27. 19:00 Hol? 6szín. Facebook-esemény ITT.

POKET – VATES: EGYÜTT. MŰKÖDÜNK.

Beszélgetés és spoken word előadás két felvonásban a Volt Fesztiválon, a Telekom Kraft Kertben június 24-én 14:00-tól. Először a Poket egyik alapítója, Horváth Panna és a Vates alapítói, Csányi Péter és Bárány Bence beszélgetnek az irodalom mai szerepéről, a kulturális szcénáról, a két márka történetéről és az együttműködésükről. A második felvonás egy eklektikus showcase, melyben klasszikus és kortárs versek, slam poetry és spoken word szövegek hangoznak el Bárány Bence, Kemény Zsófia és Mészáros Péter előadásában. Facebook-esemény ITT.

Mikor? Június 24. 14:00 Hol? VOLT. Facebook-esemény ITT. 

"A föld ismétlődő emlékei" / Nemes Nagy Ágnes Budapestje / irodalmi séta Juhász Annával

-

Milyen volt Nemes Nagy Ágnes város-képe? Hol szeretett sétálni, hol élt, hol volt otthon, merre ült le, kivel, hol találkozott? Melyek voltak budai otthonai és melyik kávézóban és presszóban találkozott barátaival, hol írt, dolgozott? A #NemesNagyÁgnes100 centenáriumi sorozat keretében júniusban indul útjára a Nemes Nagy-séta, amely során a sorozat szerkesztőjével, Juhász Anna irodalmárral és minden alkalommal egy-egy színművész vendéggel lehet bejárni a XX. század egyik legjelentősebb költője, Nemes Nagy Ágnes életének fontos helyszíneit Budapesten: megismerve alkotói és családi történeteket, háborút, barátságokat, megidézve verseket, naplórészleteket és leveleket. Vendég: Fekete Ernő színművész.

Mikor? Június 26. 17:00 Hol? Városmajor. Facebook-esemény ITT.

„A költészet öröm, de az örömöt meg kell tanulni” [Nemes Nagy Ágnes 100]
„A költészet öröm, de az örömöt meg kell tanulni” [Nemes Nagy Ágnes 100]

Izgalmas videó készült Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójára a Jelenkor Kiadó és a Könyves Magazin együttműködésében. A #nemesnagy100 – „érzelemmel telített tárgyak” című centenáriumi filmben Ferencz Győző, Kustos Júlia, Lator László és Závada Péter mesél Nemes Nagy Ágnesről és költészetéről. Szóba kerül többek közt, hogy mennyire tudatos nyilatkozó volt, hogy a szigorúsága mellett milyen jó humora volt, ahogy az is, hogy a tárgyias költészetében miként volt jelen a személyesség.

Tovább olvasok

Bolygómaraton: Egyetlen hajnalon együttáll a Naprendszer összes bolygója!

Egészen különleges alkalomra nyílik lehetőség szombat hajnalban: a Naprendszer összes bolygója felsorakozik az égen, egyetlen hosszú égi együttállást alkotva. A különleges bolygóláncban a Svábhegyi Csillagvizsgáló főépületének tetőteraszán lehet gyönyörködni, ahol a szabadszemes és kézitávcsöves látványon túl nagy távcsövekkel is meg lehet majd nézni minden egyes bolygót.

Mikor?  Június 25. 2:15-4:30 Hol? Svábhegyi Csillagvizsgáló. Faacebook-esemény ITT. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Múzeumok éjszakája, Wes Anderson-film és dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n [Programajánló]

Tovább pörög a június, ezen a héten is jobbnál jobb programok közül választhatunk, mint például 20. Múzeumok éjszakája, Wes Anderson kultikus filmje és Byung-Chul Han Budapesten. 

...
Szórakozás

Margó, Könyvhét, Mozgókép Fesztivál [Programajánló]

Indulnak a fesztiválok, így a következő négy napban rengeteg könyvbemutató, zenés, színházi és filmes program közül válogathatunk.

...
Hírek

Irodalom Éjszakája, Képregényfesztivál, Friss Hús, Vázlat valami máshoz, Kis Nicolas [Programajánló]

Képregények, rengeteg (éjszakai) olvasás, Friss Hús, múzeumi beszélgetés, mozipremier és könyvbemutató is fért az első júniusi programajánlónkba.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek