Múzeumok éjszakája, Wes Anderson-film és dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n [Programajánló]

Múzeumok éjszakája, Wes Anderson-film és dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n [Programajánló]

Tovább pörög a június, ezen a héten is jobbnál jobb programok közül választhatunk, mint például 20. Múzeumok éjszakája, Wes Anderson kultikus filmje és Byung-Chul Han Budapesten. 

ld | 2022. június 16. |

Múzeumok éjszakája

-

Mikor? Június 25., 16:00-tól
Hol? Országszerte

Az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, szombaton, azaz idén június 25-én lesz – immár huszadik alkalommal. A kiállítóterek és gyűjtemények koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. A Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne idén Szolnok lesz.

Részletek erre >>

Mérei Ferenc - könyvbemutató

-

Mikor? Június 20., 18:00
Hol? Nyitott Műhely

Mérei Ferenc (1909–1986) a magyar pszichológia és pedagógia nagy hatású alakja. A tanítványok, barátok által szerkesztett emlékkönyvek után K. Horváth Zsolt írt róla biográfiát, melyben elsőként vállalkozik Mérei gazdag életművének és élettörténetének kritikai feldolgozására. Műfaját tekintve olyan társadalmi életrajzként határozhatjuk meg, mely nem pusztán egyetlen személy életére összpontosít, hanem feltárja azokat a körülményeket és hatásokat is, melyek Méreit befolyásolták, korlátozták vagy éppen ösztönözték.
A beszélgetésen Kovai Melinda szociológus, pszichológiatörténész (ELTE TáTK) moderálásával Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, az MTA rendes tagja és a szerző, K. Horváth Zsolt társadalomtörténész (METU Művészeti Kar) vesz részt.

Részletek erre >>

Wes Anderson: Édes vízi élet

-

Mikor? Június 17., 18:30
Hol? Bem mozi

Az Édes vízi élet (eredeti címe: The Life Aquatic with Steve Zissou) 2004-ben bemutatott amerikai dramedy, amelyet Wes Anderson rendezett. A forgatókönyvet Anderson és Noah Baumbach írták. A film Anderson negyedik nagyjátékfilmje, 2004. december 25-én mutatták be az Egyesült Államokban. A főszerepben Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Michael Gambon, Jeff Goldblum, Anjelica Huston és Bud Cort látható. Seu Jorge kisebb szerepet játszik, ugyanakkor nagyban hozzájárult a film zenéjéhez. A filmet Nápolyban, Ponzában és az olasz Riviéra környékén forgatták.

Az Édes vízi élet az a film, amelyik megjelenésekor vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, bevételi szempontból pedig teljesen megbukott, viszont egy évtizeddel később kultikus rajongótáborra tett szert, és ma már mind a kritikusok, mind a rajongók pozitívabban értékelik a filmet. Ennek is köszönhető, hogy A The Criterion Collection 2014-ben felújított és újrakiadott változatban is megjelentette a filmet.

A film cselekménye szerint Steve Zissoura (Bill Murray) és legénysége őszintén hiszik, hogy profi tengerkutatók. Sokadik képtelen dokumentumfilmjük ünneplésekor Zissou elhatározza, hogy bosszút áll azon a jaguárcápán, amelyik felfalta kedvenc munkatársát. Az őrület csak fokozódik, amikor egy Ned Plimpton (Owen Wilson) nevű fiatalember jelenik meg a hajón, és azt állítja, hogy Zissou fia.

Részletek erre >>

Byung-Chul Han dél-koreai sztárfilozófus a CEU-n

-

Mikor? Június 29., 18:00
Hol? CEU (1051 Budapest, Nádor u. 9.)

A MOME meghívására Budapestre látogat Byung-Chul Han, dél-koreai származású, Berlinben élő sztárfilozófus, akit az egyik legjelentősebb kortárs gondolkodónak tartanak. 2010 óta több mint húsz esszéje jelent meg, amelyekben a nyugati kapitalista társadalom kritikáját fejtette ki, és amelyekben olyan fogalmakat alkotott, mint a kiégés társadalma és a transzparencia társadalma.
Legutóbbi könyve magyarul, A Föld dicsérete (Lob der Erde) a Typotex kiadó gondozásában jelent meg.
A június 29-i beszélgetést Byung-Chul Hannal Dippold Ádám (Qubit.hu) moderálja. A beszélgetésen részt vesz Csordás Gábor műfordító is, aki Byung-Chul Han számos művét fordította magyarra.
Az esemény ingyenes, de a részvételhez regisztráció szükséges.
A beszélgetés nyelve: német-magyar (koreai szinkrontolmácsolást biztosítunk).
Szervezők: Goethe Intézet, Koreai Kulturális Központ, Typotex Kiadó

Részletek erre >>

Művészet és pszichoanalízis

-

Mikor? Június 17. 18:00
Hol? Budapest, Ferenczy István utca 26.

A Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös műhelybeszélgetés-sorozatának következő eseményén Schwendter Tibor filozófus tart előadást Hans Castorp álma. Szabadság és középszerűség Thomas Mann nevelési regényében címmel.
Közreműködik: Tóth Sándor színművész

Részletek erre >>

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Byung-Chul Han az árnyékliliomokban gyönyörködve fejti meg, hogy a lét elbeszélés, nem számszerűsítés

Byung-Chul Han új könyve vendégszövegekkel sűrűn átszőtt esszé, amely félúton kerti naplóba fordul. A globális digitális zaj ellenében a növényekkel járó munka csendbe merülő testi tapasztalatát, földközeli örömeit vázolja fel. Olvass bele!

...
Szórakozás

Wes Anderson új filmjében leborul a New Yorker előtt

A Francia Kiadás egyszerre vizuális tombolda, fergeteges gegparádé, valamint főhajtás a francia film és az amerikai újságírás előtt. Wes Andersont bevallottan nagy kedvence, a New Yorker ihlette meg, a magazin legendás újságírói közül pedig néhányuk karakterét be is építette a filmbe.

...
Hírek

Egykori cowboyok tárgyai érkeztek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba

A ruhák és használati tárgyak az oklahomai National Cowboy & Western Heritage Museumból érkeztek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, ahol június végén Legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...

Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

...

Lugosi Viktória: A trauma felelősséget ró arra is, akivel történt

...

Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Hírek
...
Podcast

Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

...
Gyerekirodalom

Sárkányos, balatoni, pöttyös - A legújabb gyerekkönyvek közül válogattunk!

...
Szórakozás

Good Omens 2: Angyal és démon újra zűrt kavar a Mennyben, Földön, Pokolban

...
Hírek

Thomas Cromwell imakönyvét találták meg a Hever-kastélyban

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Könyvtavasz

Kányádi Sándor történetei a Hargita tájairól mesélnek medvékkel, rigókkal és málnaszörppel

...
Hírek

Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van

...
Hírek

Margócsy: Petőfi nem különleges, hanem normál jelenség a nagy magyar költők sorában

...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]