Irodalom Éjszakája, Képregényfesztivál, Friss Hús, Vázlat valami máshoz, Kis Nicolas [Programajánló]

Irodalom Éjszakája

-

Mikor? Június 1-3.

Hol? Margitsziget

Az Irodalom Éjszakája rendhagyó világirodalmi sétára hív: három estén át 25 ország 25 szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, esetenként a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszíneken. Az idei téma, amelyhez az elhangzó szövegek kapcsolódnak: SZIGETEK. Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Az idei eseménynek Budapest zöld szíve, a Margitsziget ad otthont, ahol a világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvonultató szövegek a Vígszínház színművészeinek előadásában kelnek életre. Az idei Irodalom Éjszakája díszvendége Ukrajna.

Részletek erre>>

X. Friss Hús

Mikor? Június 2-8.

Mától kezdve hét napon át a Toldi mozi ad otthont a magyar kisjátékfilmes versenyprogramnak, a nemzetközi versenyfilmeknek, a tematikus összeállításoknak, valamint a szakmai programoknak. A magyar versenyfilmeket szabadtéren, a Városháza udvarán is meg lehet nézni, minden este 21:00-tól. Az idei Friss Hús egyik újdonsága a Quickie, melynek keretében esténként három rövidfilmet vetítenek a Friss Hús idei kínálatából. Egy hazai, egy nemzetközi és egy dokumentum-rövidfilmet láthatnak azok, akiknek csak késő este van egy szűk órájuk mozizni.

Részletek erre>>

17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

-

Mikor? 2022. június 3-5.

A Magyar Képregény Szövetség 17. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét június 3. és 5. között. A vásárra június 5-én, vasárnap 11 és 17 óra között kerül sor a Dürer Kertben, ahol képregényes programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal is várják az érdeklődőket. Június 3-án, pénteken 18 órakor képregénykiállítás nyílik a Restro Puskinban, Átváltozások címmel. Június 3-án Walter Venturi, a Bonelli kiadó rajzolója tart masterclasst az Olasz Kultúrintézetben, június 4-én pedig Ronan Toulhoat francia képregényszerző- és rajzoló várja az érdeklődőket a Francia Intézetben egy gyerekworkshoppal és egy interaktív előadással a digitális rajzolásról. A június 5-i vásáron számos magyar alkotó és kiadó friss képregénye beszerezhető lesz, köztük olyan érdekességek, mint Arvo Pärt zeneszerző életéről szóló képregény, Futaki Attila és Matz közös képregénye, A kivarrt, vagy Charles Burns mára legendássá vált Black Hole című képregénykönyve. Folytatódnak már ismert szuperhőssorozatok, de nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai sem. Az alkotócsoportok, szerzői képregényesek, és nagyobb kiadók mellett helyet kapnak képregényes termékek is. A vásár mellett egy kiállítás is helyet kap: Így készül az Asterix! címmel.

Részletes programért kattintsatok IDE!

Egymás otthonai #5 // A restaurátor és a kurátor szemével

-
Mikor? Június 3-án 17 órakor
Hol? Ady Emlékmúzeum

Folytatódik az Egymás otthonai beszélgetéssorozat Ady Endre és Boncza Berta egykori pesti otthonában, az Ady Emlékmúzeumban: az utolsó előtti alkalmon a költő és felesége múzeumi műtárggyá váló használati tárgyai, bútorai kapcsán két aspektusból láthatunk bele az állagmegőrzés, a restauráció, a rekonstrukció és a közönség előtti bemutatás révén kibomló problémafelvetésekbe és attitűdökbe. Résztvevő beszélgetőpartnerek:
▪️ Mijátovits Zorka restaurátor, PIM
▪️ Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész, a PIM muzeológusa, a Talán minden, talán semmi. Ady Endre és Boncza Berta pesti otthona (2020.) című könyv szerkesztője

Részletek erre>>

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz / Könyvbemutató

-

Mikor? Június 7-én 17 órakor

Hol? Magvető Café

Magdinak dührohamai vannak, Áginak tízezer követője, Györgyi férjének politikai karrierje, Anikónak alig-alig íródó regénye. Mán-Várhegyi Réka könyve négy mai nő hétköznapjaiba enged betekintést. A négy történet egyfajta panorámát nyújt arról, hogyan határoz meg bennünket a hozzánk közelállók sorsa, saját szorongásaink és a világjárvány tapasztalata. (Olvass bele ITT.) Mán-Várhegyi Rékával Turi Tímea beszélget a Vázlat valami máshoz című kötetről.

A kis Nicolas és az elveszett kincs

A kis Nicolas remekül érzi magát a bőrében: otthon a papa és a mama, az iskolában pedig ott vannak a haverok, akikkel mindig valami csínyen törik a fejüket. Csakhogy a papát előléptetik, ami költözéssel jár – az ország másik végébe! Nicolas el sem tudja képzelni, mi lesz vele a barátai nélkül. Úgyhogy nincs más megoldás, fel kell kutatni az elveszettnek hitt kincset, hátha az maradásra bírja a szülőket. A kis Nicolas és az elveszett kincs című filmet Julien Rappeneau rendezte.

A kis Nicolas-könyvsorozatról nemrég a Bookline Kids podcastjében beszélgettünk - azt kutattuk, mi lehet a titka Goscinny és Sempé könyveinek, szóba került, miről kapta a nevét Nicolas, és próbáltunk választ találni arra is, mit árulnak el a történetei a felnőttekről. Itt visszahallgathatod:

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]
A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Képregénykiállítással, workshopokkal és vásárral vár a képregényfesztivál

A Magyar Képregény Szövetség 17. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét június 3. és 5. között. A vásárra június 5-én, vasárnap 11 és 17 óra között kerül sor a Dürer Kertben, ahol képregényes programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal is várják az érdeklődőket. 

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Hírek

Szerdán kezdődik az Irodalom Éjszakája, a programsorozat díszvendége idén Ukrajna

Lengyel könyvvel kezdődik szerdán az Irodalom Éjszakája programsorozat. Anna Janko Kis népirtás című könyve 2020-ban a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával jelent meg. A könyvből június elsején a Margitszigeten a Vígszínház színésze, Antóci Dorottya olvas majd fel.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?