Irodalom Éjszakája, Képregényfesztivál, Friss Hús, Vázlat valami máshoz, Kis Nicolas [Programajánló]

Irodalom Éjszakája

-

Mikor? Június 1-3.

Hol? Margitsziget

Az Irodalom Éjszakája rendhagyó világirodalmi sétára hív: három estén át 25 ország 25 szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, esetenként a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszíneken. Az idei téma, amelyhez az elhangzó szövegek kapcsolódnak: SZIGETEK. Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Az idei eseménynek Budapest zöld szíve, a Margitsziget ad otthont, ahol a világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvonultató szövegek a Vígszínház színművészeinek előadásában kelnek életre. Az idei Irodalom Éjszakája díszvendége Ukrajna.

Részletek erre>>

X. Friss Hús

Mikor? Június 2-8.

Mától kezdve hét napon át a Toldi mozi ad otthont a magyar kisjátékfilmes versenyprogramnak, a nemzetközi versenyfilmeknek, a tematikus összeállításoknak, valamint a szakmai programoknak. A magyar versenyfilmeket szabadtéren, a Városháza udvarán is meg lehet nézni, minden este 21:00-tól. Az idei Friss Hús egyik újdonsága a Quickie, melynek keretében esténként három rövidfilmet vetítenek a Friss Hús idei kínálatából. Egy hazai, egy nemzetközi és egy dokumentum-rövidfilmet láthatnak azok, akiknek csak késő este van egy szűk órájuk mozizni.

Részletek erre>>

17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

-

Mikor? 2022. június 3-5.

A Magyar Képregény Szövetség 17. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét június 3. és 5. között. A vásárra június 5-én, vasárnap 11 és 17 óra között kerül sor a Dürer Kertben, ahol képregényes programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal is várják az érdeklődőket. Június 3-án, pénteken 18 órakor képregénykiállítás nyílik a Restro Puskinban, Átváltozások címmel. Június 3-án Walter Venturi, a Bonelli kiadó rajzolója tart masterclasst az Olasz Kultúrintézetben, június 4-én pedig Ronan Toulhoat francia képregényszerző- és rajzoló várja az érdeklődőket a Francia Intézetben egy gyerekworkshoppal és egy interaktív előadással a digitális rajzolásról. A június 5-i vásáron számos magyar alkotó és kiadó friss képregénye beszerezhető lesz, köztük olyan érdekességek, mint Arvo Pärt zeneszerző életéről szóló képregény, Futaki Attila és Matz közös képregénye, A kivarrt, vagy Charles Burns mára legendássá vált Black Hole című képregénykönyve. Folytatódnak már ismert szuperhőssorozatok, de nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai sem. Az alkotócsoportok, szerzői képregényesek, és nagyobb kiadók mellett helyet kapnak képregényes termékek is. A vásár mellett egy kiállítás is helyet kap: Így készül az Asterix! címmel.

Részletes programért kattintsatok IDE!

Egymás otthonai #5 // A restaurátor és a kurátor szemével

-
Mikor? Június 3-án 17 órakor
Hol? Ady Emlékmúzeum

Folytatódik az Egymás otthonai beszélgetéssorozat Ady Endre és Boncza Berta egykori pesti otthonában, az Ady Emlékmúzeumban: az utolsó előtti alkalmon a költő és felesége múzeumi műtárggyá váló használati tárgyai, bútorai kapcsán két aspektusból láthatunk bele az állagmegőrzés, a restauráció, a rekonstrukció és a közönség előtti bemutatás révén kibomló problémafelvetésekbe és attitűdökbe. Résztvevő beszélgetőpartnerek:
▪️ Mijátovits Zorka restaurátor, PIM
▪️ Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész, a PIM muzeológusa, a Talán minden, talán semmi. Ady Endre és Boncza Berta pesti otthona (2020.) című könyv szerkesztője

Részletek erre>>

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz / Könyvbemutató

-

Mikor? Június 7-én 17 órakor

Hol? Magvető Café

Magdinak dührohamai vannak, Áginak tízezer követője, Györgyi férjének politikai karrierje, Anikónak alig-alig íródó regénye. Mán-Várhegyi Réka könyve négy mai nő hétköznapjaiba enged betekintést. A négy történet egyfajta panorámát nyújt arról, hogyan határoz meg bennünket a hozzánk közelállók sorsa, saját szorongásaink és a világjárvány tapasztalata. (Olvass bele ITT.) Mán-Várhegyi Rékával Turi Tímea beszélget a Vázlat valami máshoz című kötetről.

A kis Nicolas és az elveszett kincs

A kis Nicolas remekül érzi magát a bőrében: otthon a papa és a mama, az iskolában pedig ott vannak a haverok, akikkel mindig valami csínyen törik a fejüket. Csakhogy a papát előléptetik, ami költözéssel jár – az ország másik végébe! Nicolas el sem tudja képzelni, mi lesz vele a barátai nélkül. Úgyhogy nincs más megoldás, fel kell kutatni az elveszettnek hitt kincset, hátha az maradásra bírja a szülőket. A kis Nicolas és az elveszett kincs című filmet Julien Rappeneau rendezte.

A kis Nicolas-könyvsorozatról nemrég a Bookline Kids podcastjében beszélgettünk - azt kutattuk, mi lehet a titka Goscinny és Sempé könyveinek, szóba került, miről kapta a nevét Nicolas, és próbáltunk választ találni arra is, mit árulnak el a történetei a felnőttekről. Itt visszahallgathatod:

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]
A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Képregénykiállítással, workshopokkal és vásárral vár a képregényfesztivál

A Magyar Képregény Szövetség 17. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét június 3. és 5. között. A vásárra június 5-én, vasárnap 11 és 17 óra között kerül sor a Dürer Kertben, ahol képregényes programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal is várják az érdeklődőket. 

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Hírek

Szerdán kezdődik az Irodalom Éjszakája, a programsorozat díszvendége idén Ukrajna

Lengyel könyvvel kezdődik szerdán az Irodalom Éjszakája programsorozat. Anna Janko Kis népirtás című könyve 2020-ban a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával jelent meg. A könyvből június elsején a Margitszigeten a Vígszínház színésze, Antóci Dorottya olvas majd fel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

„Miért kéne egy írónak apolitikusnak lennie?” – színészek és rendezők Csurka István drámáiról

90 éve született Csurka István. Ebből az alkalommal olyan színészekkel és rendezőkkel beszélgettünk, akik szerepeltek a színdarabjaiban és/vagy rendeztek tőle valamit. Andrási Attila, Koncz Gábor és Szilágyi Tibor válaszai.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Ezt senki nem mondta – Oltai Kata: Úristen, örökre itt lesz

...
Sándor Anna

Kitakarja a politikus a szépírót? Elővettük Csurka István drámáit [Csurka 90]

...
Sándor Anna

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

A hét könyve
Kritika
Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Oltai Kata: Úristen, örökre itt lesz

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, a meghívott írókkal Ott Anna beszélget a gyereknevelés és az alkotás kapcsolatáról. A negyedik rész vendége Oltai Kata.

Hírek
...
Hírek

Káprázatos lett az Álom luxuskivitelben gyémántokkal kirakott példánya

...
Hírek

Philip K. Dick egyik korai sci-fije új fordításban jelenik meg

...
Szórakozás

Nick Cave-dalok, Varró Dani-versek és Háy János-illusztrációk [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Az éhezők viadala sztárja memoárban emlékszik vissza hat évtizedes pályafutására

...
Hírek

Megtalálták Kosztolányi Dezső első Byron-fordításának teljes kéziratát

...
Hírek

Vitézy Dávid: Esterházy Péter otthona helyén ne legyen társasház

...
Zöld

Mit kíván Jane Goodall a 90. születésnapjára?

...
Hírek

Jon Fosse: A háború harc a mindegyikünkben ott lakozó egyediség ellen

...
Szórakozás

Még 1 milliárddal többe került a Petőfi-film, mint ahogy eddig tudtuk